scorekaart golfbaan
Noteer je score pas op de afslag van de volgende hole
Beeld: Golfsupport.nl

Klaar staan en provisionals spelen

16 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Mei is de maand van Ready Golf. Deel 3 van een vierdelige serie tips & tricks om een prettig speltempo te bevorderen.

De snelheid van het spel op een baan of in een wedstrijd is soms zo traag dat golfers daardoor het plezier in de sport dreigen te verliezen. 9-Holes ronden die daardoor drie uur duren terwijl het ook in twee uur kan. Om die reden hoor je steeds meer de term Ready Golf vallen. Het doel? Simpel, een prettig speltempo bevorderen en slow play bestrijden. 

Ready Golf betekent dat je speelt zodra het kan mits het veilig is - ook al is het nog niet jouw beurt. Deze week geven we weer 4x4 Ready Golf tips. Lees ze, deel ze en voer ze uit natuurlijk.

9. Klaar staan

Zorg ervoor dat je al helemaal klaar bent om te spelen als je aan de beurt bent. Dit voorkomt veel frustratie van andere spelers en de ronde zal ook een stuk sneller gaan. Vlak voordat je bij je bal aankomt kun je alvast kijken wat de windrichting is. Gebruik je een rangefinder? Laser dan alvast de afstand terwijl anderen slaan en doe dat niet pas als het jouw beurt is. 

10. Speel een provisionele bal

Zodra je denkt dat je bal verloren of buiten de baan zou kunnen zijn, speel dan een provisionele bal. Stel dat de eerste bal verloren is, dan hoef je niet terug te lopen naar de plaats waar je vandaan kwam omdat je al een provisionele bal hebt gespeeld.

11. Scores op de juiste plek noteren

Noteer de score pas als je bent aangekomen op de volgende afslag. Dan is de hole die je net hebt gespeeld vrij voor de groep achter je. Wie als eerste afslaat op de volgende hole, noteert de score pas na de afslag, terwijl anderen afslaan. Kijk wel altijd mee bij de afslag van anderen! Hoe meer mensen meekijken, hoe eerder een scheve afslag wordt gevonden. 

12. Kies de juiste tee

De keuze van de afslagplaats heeft veel invloed op de snelheid van het spel. Als een beginnende golfer van de gele of witte afslag speelt heeft hij/zij doorgaans meer slagen nodig en duurt een ronde ook aanzienlijk langer. Tevens kan het spelen van de juiste afslag ervoor zorgen dat je een aantal lastige hindernissen of lastige gebieden al gepasseerd bent. Hierdoor gaat ook de succesbeleving omhoog.

Volgend week weer nieuwe tips. Klik hier voor tips 5 tot en met 8 en klik hier voor tips 1 tot en met 4.

Meer over Ready Golf

Ready Golf is een initiatief van de R&A om langzaam spel te bestrijden. Het is bedoeld voor sneller spel in strokeplay of stableford. (In matchplay kan het spel ook vaak sneller gespeeld worden dan dat nu gebeurt maar in matchplay is het belangrijk dat je niet voor je beurt speelt.) 

De R&A en nationale golfbonden promoten Ready Golf omdat uit onderzoek blijkt dat golfers meer van de sport zouden genieten als het minder tijd kost om te spelen. Veel recreatiegolfers spelen al Ready Golf maar het geldt niet voor iedere golfer en de langzame spelers houden de spelers met een normaal tempo op.

De NGF heeft Ready Golf in 2017 succesvol geïntroduceerd in nationale wedstrijden en voert in 2018 een campagne om het op banen en clubs in te voeren. Ready Golf bestaat enerzijds uit tips voor golfers (die adviezen zul je de komende weken op GOLF.NL vinden) en anderzijds uit maatregelen die clubs kunnen nemen. Een vereniging kan namelijk met verschillende aanpassingen het speltempo bevorderen, bijvoorbeeld door een goede bewegwijzering of door de hoogte van de rough in toom te houden. Informatie voor clubs is te vinden op het NGF-informatieplein maar banen en verenigingen kunnen ook inlichtingen winnen bij Christine Saxton van de NGF.

Wat vind jij van Ready Golf? Mail redactie@golf.nl of reageer op Twitter of Facebook. #readygolf

}