Top 9 shots in ronde één van het US Open
Bron: USGA

Hoge scores op dag 1 US Open

15 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Hoge scores in de eerste ronde van het US Open op Shinnecock Hills. De leiding is in handen van Ian Poulter, Dustin Johnson, Russell Henley en Scott Piercy.

De score van de leiders is -1: Ian Poulter, Dustin Johnson, Russell Henley en Scott Piercy gingen in moeilijke omstandigheden rond in 69 slagen. Maar de meerderheid van de spelers had veel moeite met de lastig geprepareerde baan van Shinnecock Hills GC en harde wind. De gemiddelde score in de eerste ronde was 76,4 slagen, 6,48 boven par. Dat is het hoogste gemiddelde sinds 1986.

Tiger Woods (78 slagen), Rory McIlroy (80) en Jordan Spieth (78) kwamen in grote problemen. 'Ik putte niet goed', zei de 42-jarige Tiger die in zijn ronde een 4-putt maakte.

Phil Mickelson, die met een zege in het US Open de Grand Slam zou behalen, beperkte de schade tot 77 slagen. De hoogste score werd gemaakt door de Engelsman Scott Gregory: 92 (+22). Scott Stallings, 128ste met +10, maakte een 9 op 14 ook al raakte hij na drie slagen de green. De par 4 was donderdag de moeilijkste hole.

Vroeger hanteerde de organisator van het US Open, de USGA, een regel dat de top 60 én iedereen binnen tien slagen van de leider de cut haalde maar die regel is afgeschaft. Nu haalt alleen de top 60 plus ties de cut.

Alleen de leiders zijn onder par. Justin Rose, US Open kampioen in 2012, en Henrik Stenson zijn na een ronde 71 gedeeld zesde. 

Co-leider Johnson, winnaar van het US Open in 2016, noemt Shinnecock 'moeilijk maar rechtvaardig'. De komende dagen zal de wind naar verwachting minder sterk zijn dan op donderdag maar er is zal genoeg wind zijn dat Shinnecock Hills een moeilijke test blijft.

Leaderboard. Video's van het US Open.