De Shot Clock
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 23

5 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

7 - 10 juni European Tour, Shot Clock Masters, Diamond CC, Atzenbrugg, Oostenrijk. Prijzengeld:  €1.000.000 Leaderboard

7 - 10 PGA Tour, FedEx St. Jude Classic, TPC Southwind, Memphis, Tennessee. Prijzengeld: $ 6.000.000 Leaderboard

7 - 10 Challenge Tour, KPMG Trophy, L'Empereur G&CC, Ways, België. Prijzengeld: € 180.000 Leaderboard

7 - 9 Amateurs, Nationaal Strokeplay Kampioenschap Dames & Heren, GC De Gelpenberg, Drenthe. Leaderboard

8 - 10 Amateurs, St. Andrews Links Trophy, Old Course en New Course St Andrews, Schotland. 

                   Nederlanders: Mats Markovits, Pierre Junior Verlaar en Philip Bootsma. Leaderboard

6 - 8 Amateurs, European Championship For Golfers With Disablity, Troia GC, Portugal. Leaderboard

7 – 10  European Tour, Shot Clock Masters, Diamond CC, Atzenbrugg, Oostenrijk. Prijzengeld:  €1.000.000 

Er wordt al heel lang en veel over gesproken, maar deze week gaat het dan echt gebeuren: de eerste editie van de Shot Clock Masters. In een poging het speeltempo omhoog te krijgen worden de spelers bij alle slagen geklokt. De speler die als eerste slaat heeft vijftig seconden voor zijn slag, de andere twee spelers veertig seconden. Die limiet geldt voor alle slagen, een drive maar ook voor een bunkerslag of een chip of een putt. Een speler die te veel tijd neemt krijgt een rode kaart achter zijn naam op het leaderboard en – veel belangrijker - een strafslag. Keith Pelley, de baas van de European Tour en groot voorstander van allerlei nieuwe en snellere spelvormen, hoopt dat door de Shot Clock een driebal ongeveer vier uur gaat duren en een tweebal drie uur en een kwartier. Dat zou een tijdwinst zijn van een half uur tot drie kwartier.

Time-outs

Bij alle flights is uiteraard een referee en op een buggy is op een scherm het aftikken van de seconden te zien. Dat gaat hoe dan ook interessante situaties opleveren, zeker als spelers een lastige slag voor de kiezen krijgen of als de druk er zondagmiddag vol op komt. Om de mannen een beetje tegemoet te komen zijn er per speler in iedere ronde wel twee time-outs waarbij de toegestane tijd wordt verdubbeld. Het veld is met 120 spelers wat kleiner dan bij een gebruikelijk toernooi maar er wordt wel gewoon 72 holes strokeplay gespeeld.

Daan Huizing

Het gaat allemaal plaatsvinden op de  Diamond Country Club, een baan waar Joost Luiten successen vierde. Hij won hier het Lyoness Open in 2013 en eindigde ook twee keer als derde. Luiten gaat deze week de strijd tegen de klok niet aan, hij is geblesseerd aan zijn pols en het toernooi stond ook (nog) niet op zijn speelkalender. 

Nederland wordt toch vertegenwoordigd want Daan Huizing komt op zijn ranking ruimschoots in het toernooi. Dat zegt meteen veel over de sterkte van het veld. De echte toppers spelen in de VS (zie onder) of nemen een week vrij ter voorbereiding op het US Open van volgende week. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze eerst eens willen zien hoe dat nou uitpakt, zo’n Shot Clock Masters… Zeker is dat het met slechts een miljoen euro gedoteerde toernooi dat ook onderdeel is van de Challenge Tour veel meer aandacht krijgt dan wanneer het een gewoon 72-holes event zou zijn. Wel jammer, vooral voor de Oostenrijkse golffans: Bernd Wiesberger moet vanwege een polsblessure verstek laten gaan. 

Huizing deed eerder deze week mee aan de jaarlijkse kwalificatiewedstrijd voor het US Open op Walton Heath in Engeland. Hij werd gedeeld 23ste; de beste 14 spelers hebben zich geplaatst voor het US Open. Klik hier voor de eindstand.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 10:30 – 12:30 en 15:00 - 18:00  za 13:30 – 17:30 zo 12:00 - 16:00

Leaderboard

7 - 10 PGA Tour, FedEx St. Jude Classic, TPC Southwind,  Memphis,  Tennessee. Prijzengeld: $ 6.000.000 

De St. Jude Classic is een mooi toernooi, maar er wordt natuurlijk ook al met een schuin oog gekeken naar volgende week als het US Open wordt gespeeld op Shinnecock Hills. Toppers als Tiger Woods, Justin Thomas, Rory McIlroy en Jordan Spieth geven er de voorkeur aan zich thuis voor te bereiden op de tweede major van het jaar, anderen willen juist in het toernooiritme komen/blijven. Dat geldt bijvoorbeeld voor Brooks Koepka, Dustin Johnson, Henrik Stenson en Phil Mickelson. Wie er uiteraard ook bij is: Daniel Berger. De Amerikaan won dit toernooi in 2016 en in 2017.

Televisie: Ziggo: Sport Golf  do en vr 22:00 – 01:00  za en zo 19:00 – 24:00 

Leaderboard


7 – 10 Challenge Tour, KPMG Trophy, L'Empereur G&CC, Ways, België. Prijzengeld:  € 180.000 

Met de Belgian Knockout heeft België nu een toernooi op de European Tour en een toernooi op de Challenge Tour (2-1 voor België dus want in Nederland lukt het maar niet een Challenge Tour toernooi van de grond te krijgen). Op L'Empereur G&CC in de provincie Waals-Brabant is Nederland wel goed vertegenwoordigd met zeven spelers: Maarten Lafeber, Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling.  L’Empereur, gelegen op een half uur van Brussel, is voor het eerst gastheer van het toernooi. Het wordt aanpoten voor de mannen want het is een baan met flinke hoogteverschillen.  

Leaderboard


7 – 9 Amateurs, Nationaal Strokeplay Kampioenschap Dames & Heren, GC De Gelpenberg, Drenthe.

Een van de hoogtepunten van het golfseizoen voor de Nederlandse topamateurs. Vorig jaar gingen de titels naar Berry Jole en Zhen Bontan. Uiteraard is de toegang bij dit kampioenschap gratis dus ben/woon je in de buurt van De Gelpenberg zeker even gaan kijken.

Leaderboard