Paul Casey.
Beeld: Golfsupport.nl

Fairwaytip van de week #3

25 juli 2018 Redactie GOLF.NL
In de fairwaymaand geeft GOLF.NL elke week een korte tip uit het archief om vanaf de fairway alles uit je spel te halen. NGF-coach Niels Kraaij geeft in tip #3 advies voor een slag waarop je altijd kunt terugvallen als je te maken hebt met moeilijke omstandigheden.
'Golf kan knap lastig zijn als er veel wind staat of als het spannend wordt. Daarom zou ik graag een technische tip willen geven, want wat je eigenlijk nodig hebt is een slag waar je vanaf de fairway altijd op kunt rekenen. Een slag die je altijd kunt slaan, waarmee de bal in het spel blijft, zonder al teveel fout te kunnen doen.

De punch slag met de ijzer is wat mij betreft een hele goede slag om in je repertoire te hebben.  Bij veel amateurs, ook de topamateurs die ik train, zie ik nog steeds dat deze slag niet altijd beheerst wordt. Vaak zie je dat veel amateurs voor een hoge balvlucht blijven gaan, terwijl een lage balvlucht met meer controle veel meer oplevert. En dat is zonde, want niet alleen is het een slag die erg geschikt is als je zekerheid nodig hebt, ook is het zo dat deze slag een hele goede manier is om je impactpositie te trainen. Bij een punchslag is het namelijk belangrijk om bij het moment van raken je handen voor de bal te hebben, iets wat je bij alle topspelers terugziet. Het is een aspect van de swing dat bij elke slag van pas komt, en waar je niet vaak genoeg op kunt trainen. 

Wat is belangrijk voor het slaan van een punch? Een paar aandachtspunten:
  • Zorg dat de bal 10 centimeter meer achter (naar rechts voor rechtshandigen, naar links voor linkshandigen) in je stand ligt
  • Swing in een rustiger tempo, want hoe harder je swingt, hoe meer spin je op de bal genereert en de bal zal gaan stijgen
  • Neem 1 of 2 clubs meer om te compenseren voor het lagere swingtempo
Succes met oefenen!'
  
Niels Kraaij is PGA Professional en NGF-coach van de dames (Oranje en Jong Oranje). 

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Instructie