Kind op de drivingrange van Zeegersloot

Vermaak je kinderen op de golfbaan

20 juli 2018 Redactie GOLF.NL
Een dag vrij? Neem de kids mee naar de golfbaan en laat ze zien hoe leuk golf kan zijn. Hier vind je tips voor ouders.

Hoewel kinderen op elke leeftijd kunnen gaan golfen - hoe jonger je begint, hoe beter - hebben echte kleintjes niet altijd geduld genoeg of de focus om meerdere holes te spelen. Dus wat staat jou als golfliefhebbende ouder te doen als je een ‘snelle negen’ wil spelen? Breng de kinderen mee, natuurlijk! Hier zijn zes manieren om de kleintjes bezig te houden terwijl jij je handicap verlaagt.

1. Stap voor stap

Als je kinderen willen meedoen aan de ronde, maar nog te jong zijn om zelf te spelen, probeer hen dan in fases mee te laten doen. Laat hen zonder bal swingen op de tee. Daarna leg je een extra bal op de green om te putten. Als het putten beter gaat, kun je doorgaan met langere putts, chips en picthes, bijvoorbeeld vanaf het punt waar jij je laatste pitch gaat maken. Eventueel kun je ze vanaf de fairway laten spelen en de tweede helft van hole mee laten doen.

2. Laat hen helpen

Kinderen vinden het leuk om opdrachten en taken uit te voeren, dus waarom zou je dat niet gebruiken? Kijk of je kleintje graag de vlag vasthoudt, divots op de green teruglegt, bunkers harkt, je bal markeert, de bal uit de hole haalt of zelfs je clubs en/of bal schoonmaakt. Zo leren ze niet alleen de juiste etiquette, maar je hebt ook gelijk een mini-caddie.

3. Speel ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’

Voor jongere kinderen is ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ een geweldige manier om hen betrokken te houden bij hun omgeving - vooral als er zoveel te zien is als op een golfbaan. Probeer op elke hole een nieuwe categorie te verzinnen: zoek vijf vogels, vind drie dingen die beginnen met een t of je maakt van tevoren een eenvoudige lijst van dingen waar ze tijdens de ronde naar moeten zoeken, zoals zand, water, bloemen, dieren en bomen. Zorg ervoor dat je hun enthousiasme deelt wanneer ze iets gevonden hebben.

4. Gebruik je scorekaart als rekenopdracht

Je scorekaart is de ideale mogelijkheid om een kind dat net begonnen is met schrijven en rekenen, extra vaardigheden bij te brengen. Benoem je kind tot scoreteller met een ‘belangrijke’ pet op en heel speciale pen; die maken misschien nog meer indruk. Vraag je kind om te helpen met het tellen van de slagen en schrijf na elke hole samen de score op de kaart.

5. Punten bunkeren

Is je kind al wel aan het golfen? Zie de ronde dan als extra les voor golf vanuit de bunker. Voorbeeld: Je slaat de bal in de bunker. Je krijgt tien bunkerpunten. Je slaat je bal daarna in één keer uit de bunker, dan behoud je de tien bunkerpunten. Iedere volgende poging om uit het zand te komen, kost je twee bunkerpunten. Deze speltip bevordert het spelplezier én de techniek voor het slaan vanuit de bunker. Twee vliegen in één slag. 

6. De golfkidsclub van Nederland: GOLF RAAK!

De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie heeft via de ‘community’ Golf RAAK! contact met kinderen die in aanraking zijn gekomen met golf en het RAAK!-golfpasje hebben aangevraagd. Op een speelse manier krijgen zijn regelmatig post om hen te stimuleren met golf bezig te zijn. Heeft jouw kind nog geen pasje? Vraag dit dan aan via golfraak.nl.  


Lees meer over

Raak Jeugd NGF