Tiger terug in The Open

Wie speelt waar? Week 29

17 juli 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

19 - 22 Major, 147ste Open Championship, Carnoustie Golf Links, Carnoustie, Schotland. Prijzengeld: $ 10.250.000 Leaderboard

19 - 22 PGA Tour,  Barbasol Championship, Keene Trace Golf Club,  Nicholasville,  Kentucky. Prijzengeld: $ 3.500.000 Leaderboard

19 - 22 Challenge Tour, Le Vaudreuil Golf Challenge, Golf PGA France du Vaudreuil, Frankrijk. Prijzengeld: € 210.000  Leaderboard

19 - 22 Symetra Tour, Danielle Downey Credit Union Classic, Brook-Lea Country Club, Rochester, New York. Prijzengeld: $ 150.000 Leaderboard

19 - 21 ProGolf Tour, Zell am See Kaprun Open, Golfclub Zell am See, Kaprun, Oostenrijk. Prijzengeld: € 30.000  Leaderboard

18 - 20 Alps Tour, Alps de Las Castillas, Leon Golf Club, Spanje. Prijzengeld: € 48.000  Leaderboard

18 - 21 Amateurs, Zwitserleven Dutch Junior Open, Golfclub Toxandria, Molenschot. Leaderboard

18 - 21 Amateurs, Belgian International Ladies & Men’s Amateur Championship, Royal Antwerp GC. Leaderboard

19 - 22 Major,  147ste Open Championship, Carnoustie Golf Links, Carnoustie, Schotland. Prijzengeld: $ 10.250.000

De eerste editie van The Open Championship werd gespeeld in 1860, deze week zijn we toe aan aflevering 147 van het Brits Open. Voor de achtste keer is Carnoustie Links het strijdtoneel. De baan wordt algemeen beschouwd als de moeilijkste van alle banen die gebruikt worden voor The Open. Carnoustie is lang met smalle fairways en genadeloze bunkers. De grote vraag is hoe de baan zich deze week gaat houden. Door het droge en warme weer zijn de fairways kurkdroog en blijven de ballen rollen. ‘De fairways zijn sneller dan de greens’, zei Tiger Woods na een eerste inspectie van de baan. Brandt Snedeker, niet bepaald een longhitter, sloeg tijdens een oefenrondje op hole 18 een drive van 390 meter. Diverse spelers vonden met hun afslag zelfs de Barry Burn die voor de green van de slothole stroomt. 

De voorspelling is dat de wind zich redelijk koest gaat houden. Carnoustie op z’n makkelijkst dus? Dat valt nog te bezien. De bal mag dan tientallen meters rollen, op harde fairways stuit een iets scheef geslagen bal ook sneller in de rough, in een van de gevreesde potbunkers of in de Barry Burn, de smalle waterhindernis die door de baan kronkelt en op de helft van de holes in meer of mindere mate in het spel komt. Lengte van de tee is op iedere golfbaan een voordeel, maar nu Carnoustie zo hard speelt lijkt controle over de balvlucht en slim spelen van veel groter belang.

Tiger is terug

Tiger Woods speelde zich op die manier in 2006 naar zijn laatste van drie overwinningen in The Open. De baan van Royal Liverpool (Hoylake) was geel en kurkdroog en Woods gebruikte in 72 holes maar één keer de driver. Met een uitgekiend game plan en veelal ijzers van de tee speelde Tiger zich naar de overwinning. Woods zal ongetwijfeld een vergelijkbaar strijdplan klaar hebben om Carnoustie deze week te tackelen. Titelverdediger is Jordan Spieth die vorig jaar op Royal Birkdale ten onder leek te gaan in de laatst ronde maar met subliem golf op de slotholes toch Matt Kuchar van zich af schudde.

Drama in 1999

Het laatste Brits Open op Carnoustie was in 2007, Padraig Harrington won in een play-off van Sergio Garcia. Onvergetelijk was het Open op Carnoustie in 1999. Jean van de Velde had op de tee van hole 18 een voorsprong van drie slagen. De Fransman stapelde de ene course management-fout op de andere en stond met opgestroopte broekspijpen in het water van de Barry Burn vertwijfeld naar zijn bal te staren. Na een triple-bogey 7 kwam Van de Velde nog wel in een play-off maar de winst ging naar de Schot Paul Lawrie die de laatste ronde met tien slagen achterstand was begonnen. Zo bizar als in 1999 gaat het 147ste Open deze week waarschijnlijk niet eindigen, maar dat een Open op Carnoustie altijd voor drama zorgt dat staat vast.

Lyle 07:35

De R&A, de organisator van het Brits Open, houdt vast aan alle spelers laten starten vanaf hole 1. Dat betekent lange dagen met heel veel mooi golf. Sandy Lyle, winnaar in 1985, mag het bal donderdag om 07.35 Nederlandse tijd openen. 

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 07:30 - 21:30 za 11:00- 21:00 zo 10:00 – 20:00. Het Brits Open wordt ook heel wat uren op het open kanaal van Ziggo uitgezonden, kijk hier. De BBC zendt alle dagen om 21.00 uur hoogtepunten uit. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Leaderboard

19 - 22 PGA Tour,  Barbasol Championship, Keene Trace Golf Club,  Nicholasville,  Kentucky. Prijzengeld: $ 3.500.000

Een toernooi dat natuurlijk volop in de schaduw staat van het Brits Open. Om toch nog wat publiciteit te genereren heeft LPGA-speelster Brittanny Lincicome een invitatie gekregen van de sponsor. De Amerikaanse wordt de vierde vrouw die speelt in een officieel toernooi van de PGA Tour.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

19 - 22 Challenge Tour, Le Vaudreuil Golf Challenge, Golf PGA France du Vaudreuil, Frankrijk. Prijzengeld: € 210.000 

Na tegenvallende resultaten afgelopen week op Sardinië hopen de Nederlanders op betere resultaten in het land van de wereldkampioen voetbal. Daan Huizing, Maarten Lafeber, Reinier Saxton, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart en Darius van Driel komen aan de start.

Leaderboard

19 - 22 Symetra Tour, Danielle Downey Credit Union Classic, Brook-Lea Country Club, Rochester, New York. Prijzengeld: $ 150.000

Anne van Dam miste afgelopen week roemloos de cut op de Symetra Tour. De Arnhemse krijgt deze week een nieuwe kans in Rochester.

Leaderboard

18 – 21 Amateurs, Zwitserleven Dutch Junior Open, Golfclub Toxandria, Molenschot.

De 34ste editie van dit prestigieuze toernooi voor internationale toptalenten. Voorbeschouwing Topjeugd op Toxandria.

Leaderboard

}