Oranje boys in het ELTK
Beeld: Ronald Speijer

Wie speelt waar? Week 28

10 juli 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

12 - 15  European Tour, Aberdeen Standard Investments Scottish Open, Gullane GC, Gullane. Prijzengeld: € 7.000.000 Leaderboard

12 - 15 PGA Tour,  John Deere Classic, TPC Deere Run,  Silvis, Illinois. Prijzengeld: $ 5.800.000 Leaderboard

12 - 15 Challenge Tour, Italian Challenge Presented by Cashback World, Is Molas Resort, Sardinië.  Prijzengeld: € 300.000  Leaderboard

12 - 14 Symetra Tour, Donald Ross Classic at French Link Resort, Indiana. Prijzengeld: $ 225.000 Leaderboard

12 - 14 ProGolf Tour, Gut Bissenmoor Classic, Golf & Country Club Gut Bissenmoor, Bad Bramstedt, Duitsland. Prijzengeld: € 30.000  Leaderboard

12 - 14 Alps Tour, Fred Olsen Alps de La Gomera, Tecina Golf La Gomera. Prijzengeld: € 40.000  Leaderboard

10 - 14 Juli Amateurs, European Amateur Team Championship,  mannen, vrouwen, boys en girls. Voor een uitgebreide voorbeschouwing en de vier leaderboards klik hier. 

12 - 15  European Tour, Aberdeen Standard Investments Scottish Open, Gullane GC, Gullane. Prijzengeld: € 7.000.000

Na Ballyliffin en het Iers Open deze week Gullane en het Schots Open. Er zijn veel overeenkomsten tussen die twee toernooien – linksgolf, topbaan, prachtige beelden, Rolex Series toernooi – maar er is ook een groot verschil en dat zit ‘m in het deelnemersveld. Veel topspelers zien het Schots Open als de perfecte voorbereiding op The Open van volgende week op Carnoustie. En dat zorgt voor een niet te versmaden entry list met ook flink wat top-Amerikanen zoals Patrick Reed, Rickie Fowler, Phil Mickelson en Matt Kuchar. Voeg daar Europeanen als Justin Rose, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton en Ian Poulter aan toe en je hebt een fraai affiche. Uiteraard mogen we Russel Knox ook niet onvermeld laten. De Schot werd gedeeld tweede in het Frans Open en zondag was er de winst in Ierland. De Schot Knox is nu een heel serieuze kandidaat voor de Ryder Cup en met goed spel de komende twee weken in eigen land kan hij zijn kandidatuur nog meer gestalte geven. Henrik Stenson stond ook op de startlijst maar de Zweed kampt met een blessure aan zijn elleboog. Het is afwachten of hij The Open wel kan spelen.

Gullane No. 1

Gullane is een golfclub waar je wel een dagje of wat kunt doorbrengen. Voor de echte liefhebbers van klassiek linksgolf valt er ontzettend veel te genieten. Er zijn drie banen en over de keuze voor de namen is waarschijnlijk geen extra Algemene Ledenvergadering uitgeschreven: Gullane No.1, No 2 en No. 3. Op No.1 wordt het Schots Open deze week gespeeld. De baan dateert van 1884 en drie jaar terug won Rickie Fowler er het Schots Open. Joost Luiten speelde de slotdag met Fowler en Luiten eindigde dat jaar als vierde Zoals bekend is Joost nog steeds geblesseerd aan de pols dus geen Nederlandse inbreng op Gullane. Onze Belgische vrienden Thomas Pieters, Nicolas Colsaerts en Thomas Detry zijn wel van de partij.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 11:30 - 19:30 za  en zo 16:00- 21:00

Leaderboard


12 – 15 PGA Tour,  John Deere Classic, TPC Deere Run,  Silvis,  Illinois. Prijzengeld: $ 5.800.000

Geen al te sterk veld want de meeste topspelers hebben het vizier natuurlijk al gericht op The Open van volgende week. Bryson DeChambeau komt wel zijn titel verdedigen in dit voor PGA Tour-begrippen met $ 5.800.000 prijzengeld niet al te rijkelijk gedoteerde toernooi.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 21:00 - 01:00 za en zo 21:00- 24:00 

Leaderboard


12 - 15 Challenge Tour, Italian Challenge Presented by Cashback World, Is Molas Resort, Sardinië.  Prijzengeld: € 300.000 

Zes Nederlanders mogen starten op Sardinië: Daan Huizing, Reinier Saxton, Maarten Lafeber, Wil Besseling (top-10 afgelopen week in Tsjechië), Lars van Meijel (invitatie) en Robbie van West. Jurrian van der Vaart en Darius van Driel komen vanwege hun ranking helaas niet verder dan de reservelijst van dit toernooi met een prijzengeld van drie ton. Dat is fors voor de Challenge Tour en dat heeft weer te maken met de Ryder Cup die in 2022 in Italië wordt gespeeld en de eisen die de European Tour stelt om het duel Europa-Amerika te mogen huisvesten.

Leaderboard

12 – 14 Symetra Tour, Donald Ross Classic at French Link Resort, Indiana. Prijzengeld: $ 225.000

Anne van Dam begint aan een drukke periode met een aantal mooie toernooien, kijk maar naar onderstaande tweet. Doel is nog altijd de top-10 op de Symetra Tour waarmee promotie naar de LPGA Tour wordt verdiend. Van Dam moet daar wel serieus voor aan de bak want ze staat op de ‘Volvik Race for the Cards’ niet hoger dan plek 95.

Leaderboard

12 – 14 ProGolf Tour, Gut Bissenmoor Classic, Golf & Country Club Gut Bissenmoor, Bad Bramstedt, Duitsland. Prijzengeld: € 30.000 

Na het succesvolle Broekpolder International Open is de ProGolf Tour deze week in Duitsland. Max Albertus is met een  zeventiende plaats nog steeds de beste Nederlander op de Order of Merit. De top-5 aan het einde van het seizoen verdient promotie naar de Challenge Tour.

Leaderboard

12 – 14 Alps Tour, Fred Olsen Alps de La Gomera, Tecina Golf La Gomera. Prijzengeld: € 40.000  

Na zijn mooie tweede plaats in het Saint Malo Golf Open is Davey Porsius met een elfde plaats de beste Nederlander op de Order of Merit. Net als op de ProGolf Tour verdient de top-5 aan het einde van het seizoen promotie naar de Challenge Tour.

Leaderboard