Bron: PGA Tour

Golfregels: een bal op een verkeerde green

28 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Het kan gebeuren dat je bal eindigt op een 'verkeerde green', dat wil zeggen een green waar je niet naartoe moet. Wat mag of moet er in zo'n geval?

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Bekijk de video bovenaan dit artikel. De Zuid-Koreaan Seungyul Noh sloeg in The Barclays van 2014, een toernooi van de PGA Tour, een afzwaaier. Hij speelde de elfde hole maar zijn afslag kwam terecht op de green van de derde hole. 

Het filmpje laat zien wat Noh vervolgens doet. Hij speelde de bal zoals hij lag, deed niet eens zijn best om hem dun te raken, en het gevolg was een flinke hap uit de green. 

Deze regelfout is niet goed te praten voor een Tourpro van 23 jaar (zo oud was hij toen). Maar gek genoeg wees ook niemand Noh erop dat hij anders moest handelen. De referees op de Ridgewood CC in New Jersey waren kennelijk niet in de buurt. Zijn ervaren caddie greep niet in. Ook de spelers die bezig waren op en nabij de derde green deden niets. Ook de toeschouwers hielden hun mond.

Hoe moet het wel?

Iedereen zal er begrip voor hebben dat er een regel is om greens te beschermen voor onnodige schade. Die regel (25-3) heet 'verkeerde green.' Bij een bal op een verkeerde green moet je de bal zonder straf naast de verkeerde green droppen. Het is geen keuze, het moet. Het regelboekje formuleert het zo:

'Indien de bal op een verkeerde green ligt, mag de speler de bal niet spelen zoals hij ligt. Hij moet de belemmering zonder straf ontwijken.'

En je moet dan als volgt handelen:

'De speler moet de bal opnemen en droppen binnen één stoklengte van en niet dichter bij de hole dan het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering. Het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering mag niet in een hindernis en niet op een green zijn. Bij het droppen binnen één stoklengte van het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering moet de bal eerst een deel van de baan raken waar geen sprake is van belemmering door de verkeerde green en dat niet in een hindernis en niet op een green is. (...)'

Twee strafslagen

Noh moet vaker op een verkeerde green hebben gelegen; hij sloeg destijds niet altijd rechtdoor want hij was nummer 174 in de categorie 'rechte afslagen' (driving accuracy). Maar hij kende de regel 'verkeerde green' niet. 

De overtreding was toch ergens goed voor: het filmpje is een voorbeeld van hoe het niet moet. En Noh heeft er ongetwijfeld van geleerd want de overtreding wordt zwaar bestraft: twee strafslagen. De Zuid-Koreaan werd gedeeld 53ste in het toernooi. Zonder die twee strafslagen was hij gedeeld 38ste geworden.

Een verkeerde green is volgens de regels 'elke andere green dan die van de hole die wordt gespeeld'. Dat kan ook een oefengreen zijn. Maar let op: op sommige golfbanen zijn de oefengreens out of bounds. Als je bal op een 'out-of-boundse oefengreen' ligt, dan is de bal natuurlijk gewoon out of bounds.

Zoals de referee in het filmpje vertelt: 'verkeerde green' is een golfregel, geen local rule. Dus waar je ook speelt in de wereld, pak de bal op, drop hem en spaar de verkeerde green.

Tot slot: met een buggie over een green rijden, zoals president Donald Trump in 2017 deed, is uiteraard ook niet toegestaan ... Dat is geen golfregel maar een gedragsregel.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}