Waar krijg je het meeste golf voor je geld? Wales!
Beeld: Leadingcourses.com

Je golfeuro's zijn het meeste waard in... Wales!

18 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Waar in Europa is je euro het meeste waard? Waar heb je als golfer veel koopkracht? Leadingcourses.com zocht het uit en kwam met een aantal verrassende resultaten.

In een leuk artikel op Leadingcourses.com leren we waar je euro als golfer het meeste waard is. De resultaten zijn verrassend, want wat blijkt volgens de reviewsite? Zeer populaire golfbestemmingen als Spanje, Portugal en Turkije scoren slecht als het gaat om de prijs-kwaliteitverhouding (het gemiddelde cijfer dat golfers geven aan de banen in het land afgezet tegen de gemiddelde prijs van de greenfee). Sterker, in de ranglijst van Leadingcourses staan de landen strak onderaan.

In welk land krijg je wel veel golf voor je euro... tromgeroffel: Wales! 

Met 122 banen, die gemiddeld een 7,9 krijgen van de reviewers op Leadingcourses, doet Wales het dus uitstekend. Met een gemiddelde greenfee van € 34 (1/3 van de gemiddelde greenfee in Portugal) heeft Wales volgens Leadingcourses veruit de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Het Celtic Manor Resort (gastheer Ryder Cup 2010), Royal Porthcawl Golf Club, Royal St. David’s Golf Club, het zijn allemaal beroemde banen in het aantrekkelijke golfland uit het Verenigd Koninkrijk. Genoeg reden dus om Wales een kans te geven voor je volgende golftrip in 2018. 

Nederland 12de

Landen als Noord-Ierland, Engeland en Zweden scoren ook erg goed in de ranglijst.‘Zweden is niet alleen beroemd dankzij Ikea en Abba, maar ook voor het produceren van een groot aantal wereldtoppers’, aldus Leadingcourses.com over de lage greenfee (gemiddeld € 37) en de toegankelijkheid van de golfsport in Zweden.

En hoe doet Nederland het? Met een gemiddelde greenfee van 60 € en een rating van 7,7 staan we op de twaalfde plaats.

De 'Bang for your buck index':

1. Wales

2. Noord-Ierland

3. Engeland

4. Zweden

5. Ierland

12. Nederland

16. Spanje

17. Turkije

18. Portugal

Klik hier voor de complete ranglijst.

Uitleg: de 'Bang for your buck index' is gebaseerd op een simpele rekensom, namelijk de gemiddelde greenfee gedeeld door de gemiddelde rating op Leadingcourses.com. Om op een schaal van 1 tot 10 te komen is het getal vermenigvuldigd met 40. Zo scoort Wales afgerond een 9,3 en Nederland een 5,1.

17 hamburgers voor één greenfee

Leadingcourses.com keek niet alleen naar de voordeligste landen om te bezoeken als golfer, maar ook in welke landen je het beste kunt wonen als je voor niet al te veel geld wilt spelen. Voor deze berekening gebruikte Leadingcourses.com de Big Mac Index, een simpele koopkrachtvergelijker, namelijk de prijs van één Big Mac bij de McDonalds.

Door de prijs van een hamburger te delen door de gemiddelde prijs van een greenfee kan je zien wat je euro waard is en wat je koopkracht is op de golfbaan. En wat blijkt? Zweden staat op nummer 1 met 7,45 hamburgers voor een rondje golf. Noorwegen staat op 2, en de prijs-kwaliteit topper Wales komen we tegen op 3.

Nederland staat met ruim 17 hamburgers op de 14de plaats in de lijst van 18 Europese landen die zijn meegenomen.

Golfers uit Turkije betalen het meest voor een rondje golf: 36 Big Macs! Ook in deze ranglijst doen Spanje en Portugal het niet goed. Met andere woorden: als golfer betaal je flink meer voor lekker weer.

Leadingcourses.com: Which country gives you the most bang for your buck?

}