golf op televisie

'Golf is de saaiste televisiesport'

12 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Britten vinden golf de allersaaiste televisiesport. Dat is de uitkomst van een onderzoek door marktonderzoekbureau YouGov.

De Britten hebben veel sporten uitgevonden, zijn echte sportliefhebbers en golf is er een grote sport. Maar als je marktonderzoek doet onder een grote groep Britten (1.600 mensen), dan lijken ze met weinig plezier naar sport te kijken. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

  • Van 17 sporten noemt het Britse publiek vijf sporten 'leuker dan saai'; 12 sporten werden als bestempeld als saai om naar te kijken.
  • Atletiek is de meest spannende televisiesport.
  • Golf is de meest saaie tv-sport.

Zeventig procent van de ondervraagde mensen in het onderzoek vindt golf saai. Het zijn vooral vrouwen die liever naar iets anders kijken; de man-vrouw verdeling van Britten die golf op televisie saai vindt, is 63 procent-78 procent. 

Na golf wordt American football als de saaiste televisiesport gezien (59 procent). Daarna volgen cricket (58 procent), darten (ook 58 procent) en snooker (57 procent). Atletiek komt uit de bus als de 'most exciting' tv-sport. Voetbal en tennis delen de tweede plaats in het YouGov-onderzoek (zie ook de tabel onderaan deze pagina).

Moderniseren

Groot-Britannië heeft 2 miljoen golfers die minstens twee keer per maand spelen en zij zullen golf niet de saaiste televisiesport vinden. 'Ik kan me voorstellen dat mensen het saai vinden om naar golf te kijken,' zegt een van die golfers op social media, 'maar het is de meest verslavende sport om te spelen!'

De baas van de European Tour, Keith Pelley, doet de laatste jaren zijn best om golf op televisie minder saai te maken. Hij experimenteert met andere spelvormen en met zaken als een shot clock waardoor het spel sneller gaat. 'Onze betrokkenheid van fans weerspreekt het marktonderzoek', zegt Pelley in The Independent in een reactie op de peiling. 'Vorig jaar zijn onze tv-cijfers flink gestegen en onze social media-cijfers gingen met 35 procent omhoog.' 

Alle sporten moeten moderniseren, meent Pelley, en volgens hem is de European Tour vooruitstrevend op dit gebied: 'We zijn leiders in de transformatie in wereldgolf en onze spelers behoren tot de grootste sportpersoonlijkheden van de wereld. Als het marktonderzoek juist was, dan zouden we niet zo succesvol zijn en zo hard groeien.' 

Nederland

In Nederland is voetbal de meest populaire televisiesport. En op de meeste ranglijsten die hierover verschijnen staat schaatsen op de tweede plaats en is wielrennen derde.

Op de ranglijst van meest populaire sporten in Nederland - gemeten naar het aantal leden - is golf sport nummer vier. Maar volgens het NOC*NSF worden deze takken van sport het meest beoefend: fitness, wandelen, hardlopen en zwemmen.

Lees ook het artikel op GOLF.NL Niet sexy op tv

Reacties

Het marktonderzoek maakt veel los. Een aantal reacties op social media:

'Golf is a boring sport for boring people.'
'Ik was het ermee eens totdat ik zelf golf ging spelen. Nu bewonder ik de slagen want ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is!'
'Het moet de Britten verboden worden om te stemmen.'

Laat weten wat jij vindt van golf als televisiesport. Wat kan beter? Plaats een reactie onderaan deze pagina of mail redactie@golf.nl. Lees ook de reacties op Facebook.