Jordan Spieth
Jordan Spieth ruimt op

Golfregels: Jordan Spieth tuiniert

7 januari 2018 Redactie GOLF.NL
In het US PGA Championship van vorig jaar maakte Jordan Spieth handig gebruik van de regels. Een regelles aan de hand van een video.

Bekijk de video en lees de uitleg van wat er gebeurde.

Er is waarschijnlijk niemand op de Tour die zich zo goed voorbereidt op wedstrijden als de 24-jarige Amerikaan Jordan Spieth. Bij elk toernooi bestudeert hij de baan tot in de details. En als het om de regels gaat, zorgt Spieth er voor dat hij alle opties kent - of te weten komt.

De tweede ronde van het PGA Championship van 2017 was een mooi voorbeeld hiervan. Spieth sloeg toen op de par-5 tiende van Quail Hollow Club een scheve drive en trof zijn bal aan op een verhard pad. Hij haalde er meteen een referee bij, niet omdat hij de regels niet kende maar omdat hij zeker van wilde zijn dat hij juist handelde - en omdat hij het onderste uit de kan wilde halen.

Spieth had recht op een free drop (want het pad was een vast obstakel) maar hij mocht de bal ook spelen zoals hij lag. Spieth koos voor een drop op de met dennennaalden bezaaide grond naast het pad. Maar voordat hij dropte, sloeg hij aan het tuinieren en haalde hij hele bergen met dennennaalden weg. Lang niet iedereen weet dit maar het mag wat Spieth deed. Bij een drop mag je - voordat je dropt - alle losse natuurlijke voorwerpen verwijderen. 

Voordat Spieth ging tuinieren checkte hij het wel nog een keertje bij de referee. 'Vertel me wat ik niet mag doen', zegt Spieth in de video. Hij wil zeker weten dat hij niks fout deed. De referee bevestigt in de video dat hij losse natuurlijke voorwerpen mag weghalen en vertelt hem wat hij niet mag doen: je mag niet iets verwijderen wat vastzit of groeit. 

Na wat tuinieren vond Spieth een mooi plekje om de bal te droppen. De bal stuiterde bij de eerste en de tweede drop weg - daar hield Spieth rekening mee - en vervolgens mocht hij de bal plaatsen op de plek waar de bal de tweede drop de grond raakte. Dat was een goed schoongemaakte mooie ligging.

De Amerikaan was na zijn volgende slag nog niet uit de problemen maar hij had er wel alles aan gedaan om het beste uit een slechte situatie te halen. Hij gebruikte de regels in zijn voordeel.

De moraal van het verhaal: haal eerst wat hinderlijke losse natuurlijke voorwerpen weg voordat je dropt. Je mag losse natuurlijke voorwerpen ook verwijderen nadat je gedropt hebt maar dan mag je de bal daarbij niet bewegen. Doe het dus voordat je dropt. Het is dom als je bal na een drop tegen een takje ligt terwijl je dat takje van tevoren had kunnen weghalen.

The Open

Spieth werd in het US PGA gedeeld 28ste maar hij won vorig jaar wel een andere major, het Brits Open. Dat was mede te danken aan weloverwogen beslissingen na een scheve slag in de slotronde op hole 13 van Royal Birkdale. Spieth verkaarde de bal onspeelbaar en dropte op de range. Bekijk de video hieronder vanaf 55 seconden.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Bekijk ook de video van vorige week: Craig Stadler werd gediskwalificeerd omdat hij bij een slag onder een boom een handdoek onder zijn knieën had gelegd

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}