Craig Stadler 8 jaar na het regelincident
Beeld: Getty Images
Craig Stadler 8 jaar later met de motorzaag
Beeld: Getty Images
Craig Stadler
Beeld: Golfsupport.nl

Golfregels: The Walrus en het handdoekje

31 december 2017 Redactie GOLF.NL
Terug in de tijd met de regels. Dertig jaar geleden werd Craig Stadler gediskwalificeerd omdat hij bij een slag onder een boom een handdoek onder zijn knieën had gelegd. Bekijk de videobeelden, ter lering en vermaak.

Stadler was een Amerikaanse topspeler die vanwege zijn snor en forse postuur de bijnaam The Walrus kreeg. (Zijn zoon Kevin Stadler, die ook een goede golfer is geworden, heet nu Baby Walrus ....) In de video hierboven, een van de filmpjes in de verzameling van regeldeskundige Aleid Kemper, zie je wat de Walrus deed. 

In de derde ronde van het Andy Williams Open (later Buick Invitational) van 1987 sloeg Stadler zijn bal onder een boom op Torrey Pines. Hij besloot de bal geknield te spelen maar legde een handdoek onder zijn knieën zodat zijn broek niet nat zou worden op de vochtige grond. Dat laatste mocht niet en mag nog steeds niet; regel 13-3 verbiedt dat een speler een 'stand opbouwt' ('building a stance') en een handdoekje onder je knieën leggen valt hier ook onder. 

Stadler had twee strafslagen moeten noteren maar hij wist niet dat hij een regel had overtreden. Hij kreeg dat pas zondag na de slotronde te horen. De fout was gezien door een televisiekijker en gemeld aan de wedstrijdorganisatie. De referees onderzochten het geval op zondag en brachten Stadler het slechte nieuws na zijn slotronde. Omdat Stadler natuurlijk al lang zijn scorekaart van ronde drie had ondertekend, en omdat hij voor een te lage score had getekend, werd hij gediskwalificeerd (zo ging dat toen nog, maar die regel is veranderd). The Walrus liep veel prijzengeld mis, $ 37.000. want zonder de diskwalificatie was hij tweede geworden.

The Walrus had wel een regenbroek mogen aantrekken voor de slag, maar een handdoek neerleggen mocht niet. Het is allemaal opgetekend in Decision 13-3/2: 

Queston - A player's ball was under a tree in such a position that he found it expedient to make his next stroke while on his knees. Because the ground was wet, the player placed a towel on the ground at the spot where his knees would be situated so that the knees of his trousers would not get wet. He then knelt on the towel and made the stroke. Was the player subject to penalty under Rule 13-3 for building a stance? 

Answer - Yes. The same answer would apply if he had wrapped the towel around his knees and knelt on it to make the stroke. It would have been permissible for the player to have put on waterproof trousers.

Een vroeg geval van een 'arm chair referee'

Het incident met Stadler was een van de eerste gevallen waarbij een melding van een televisiekijker tot een ruling leidde. Die praktijk - dat een wedstrijdorganisatie meldingen van toeschouwers of tv-kijkers over vermeende regelfouten gaat onderzoeken - wordt dertig jaar later, op 1 januari 2018, afgeschaft. De wedstrijdorganisaties zagen het tot nu toe als hun plicht om elke 'call-in' van een 'arm chair referee' te onderzoeken maar gaan vanaf nu zelf een echte referee achter de televisiemonitor zetten (lees hier meer).

Stadlers slag met de handdoek was een van de vele pijnlijke voorbeelden waarbij een speler pas in latere instantie een aantal strafslagen kreeg of gediskwalificeerd werd. Die verlate rulings leidden bij golfers tot veel onbegrip.

Stadler zaagt de boom om

Acht jaar na het regelincident was 'de boom van Stadler' dood. Torrey Pines besloot de boom te verwijderen en de club was zo slim om Stadler te vragen om het zaagwerk te doen. Hij nam de uitnodiging graag aan en met een motorzaag was het klusje snel geklaard. Schijven van de boom werden verkocht om geld in te zamelen voor een goed doel.

Voor de fotografen deed The Walrus ook nog even zijn slag uit 1987 na, met handdoekje natuurlijk. Een van de foto's waarop The Walrus de boom omzaagde verscheen op de voorkant van de krant USA Today.

De vraag van vorige week

Voor het antwoord van de vraag van vorige week (John Daly die van een blikje afsloeg): klik hier.

Lees meer over

Golfregels