video regels
Beeld: R&A

Golf krijgt video-referees en gaat meldingen negeren

11 december 2017 Redactie GOLF.NL
Na veel ongelukkige ervaringen hebben de regelmakers en de Tours besloten om niet langer telefoontjes van televisiekijkers over regelfouten aan te nemen. Regelfouten in grote toernooien worden vanaf 1 januari anders behandeld.

Het is duizenden keren gebeurd: een golfer die op televisie iets zag wat mogelijk tegen de regels was en de organiserende Tour belde of een mail of tweet stuurde. De wedstrijdorganisaties zagen het als hun plicht om elke 'call-in' of andere melding te onderzoeken en soms had een televisiekijker of toeschouwer gelijk. De meldingen leidden echter vaak tot pijnlijke incidenten waarbij een speler in latere instantie een aantal strafslagen kreeg of gediskwalificeerd werd. Die verlate rulings leidden bij golfers tot veel onbegrip.

Er komt nu een einde aan de reeks regelincidenten die volgen op meldingen door zogeheten 'armchair rules officials'. De grote wedstrijdorganisaties hebben een nieuwe procedure opgesteld voor regelfouten in grote toernooien. Het gaat om de R&A en USGA (de regelinstanties en tevens organisator van het Brits Open en US Open) en de PGA Tour, LPGA Tour, European Tour, Ladies European Tour en PGA of America (organisator van het US PGA).

De wedstrijdorganisaties zetten bij elk groot toernooi minstens één referee (rules official) in de TV-truck achter de televisie. Ze doen daarmee eindelijk de stap die al vele malen is geopperd door critici van het oude beleid. 

Met de inzet van video-referees probeert de golfsport weer volledige controle te krijgen over de regelzaken op toernooien. Thomas Pagel van de de USGA verwoordt de stap als volgt: 'De boodschap is: heb vertrouwen in het team dat de wedstrijd leidt, dat als jij het gezien hebt dat zij het ook gezien hebben. Niemand hoeft te bellen over wat men gezien denkt te hebben.' 

Pijnlijke rulings

Zoals gezegd leidden de meldingen van kijkers thuis geregeld tot pijnlijke en verwarrende late rulings. Een van de meest recente gevallen betrof Lexi Thompson in de ANA Inspiration van 2017, een van de majors. Ze kreeg in de slotronde vier strafslagen voor iets dat ze in de derde ronde had gedaan: na het merken op de green had ze de bal niet op de juiste plek teruggeplaatst. Een televisiekijker had dat gezien en per mail gemeld. Het werd pas op dag vier onderzocht en Thompson kreeg pas in de vierde ronde vier strafslagen: twee strafslagen voor het niet spelen van de juiste plaats en twee strafslagen omdat ze getekend had voor een verkeerde score.

De ruling leidde tot veel ophef. Ook Tiger Woods reageerde. 'Viewers at home should not be officials wearing stripes', schreef Woods op Twitter. Golfers vonden vooral die laatste twee strafslagen oneerlijk omdat de Amerikaanse Thompson niet wist dat ze iets fout had gedaan toen ze op de derde dag haar scorekaart ondertekende. 

Het niet correct invullen van een scorekaart werd vroeger overigens bestraft met diskwalificatie; Lexi zou toen gediskwalificeerd zijn. In 2016 is het versoepeld naar twee strafslagen. En de regelmakers gaan deze 'scorekaart-straf' nu helemaal afschaffen. Per 1 januari 2018 is er een local rule die een einde maakt aan de twee aanvullende strafslagen voor het niet invullen van strafslagen als de speler niet bewust was dat een regel overtreden was. (Het is voorlopig een local rule en wordt een vaste regel vanaf 1 januari 2019 als de USGA en R&A met een modernisering van het regelboekje komen.)

'De mate van controversie was niet goed voor het spel', zegt Pagel. 'Het was ongezond. Mensen zeiden: 'Prima die overtreding, als je een speler straft moet je een speler straffen, maar het is niet nodig om extra te straffen.' We zijn het daarmee eens, de extra straf van twee strafslagen is niet nodig.' 

De USGA en R&A willen bij de regelmodernisering meer 'onnodige straffen' uitbannen. De LPGA is na het voorval in mei met Lexi Thompson zelf al gaan werken met een video-referee. 

De manager van Thompson heeft laten weten dat ze blij is met de regelaanpassingen zodat de geschiedenis zich niet herhaalt. Maar of het instellen van video-referees vanaf 1 januari  2018 controversie over verlate rulings helemaal gaat voorkomen, is de vraag. Naar verluidt gaan de wedstrijdorganisaties proberen om alle regelkwesties op dezelfde dag met spelers te bespreken en op te lossen. Maar als het nodig is zullen sommige kwesties later in het toernooi besproken worden en dan volgt de ruling dus ook pas later in het toernooi. Golfers kunnen dan toch weer denken, terecht of niet, dat de ruling het gevolg is van een melding door een televisiekijker.

De Masters?

Of de Masters ook met video-referees gaat werken, is nog niet bekend. De eerste major van het jaar wordt georganiseerd door Augusta National GC, niet door de PGA Tour. 

In de Masters van 2013 gebeurde een berucht regelincident. Een televisiekijker (een referee bleek later) belde en zei dat Tiger Woods op vrijdag op de 15de hole verkeerd had gedropt. De organisatie bepaalde voordat Woods zijn scorekaart tekende dat hij correct had gehandeld. Later, toen Woods zijn kaart al had getekend, meldde Augusta dat Woods toch niet juist had gehandeld. Hij kreeg alsnog twee strafslagen bij zijn score op vrijdag. Woods werd niet gediskwalificeerd, simpel gezegd omdat het een fout van de organisatie was dat de twee strafslagen niet op tijd aan zijn score waren toegevoegd. 

Lees hier het persbericht van de R&A en USGA.

De drop van Woods in de Masters van 2013:


In de video hieronder zie je wat Lexi Thompson fout deed in ronde drie van de ANA Inspiration. Ze kreeg het pas te horen na hole 12 op dag drie. De Amerikaan stond toen nog twee slagen voor. Ondanks de vier strafslagen wist Thompson met een knappe birdie op 18 nog een play-off uit het vuur te slepen. In de play-off won de Zuid-Koreaanse So Yeon Ryu.

Reacties

Laat weten wat je vindt. Plaats een reactie onderaan deze pagina of mail redactie@golf.nl.


Een video van de USGA over de veranderingen: