De Grasshopper

Een nieuw vervoermiddel: de Grasshopper

6 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Zo eens per jaar komt een nieuw golfvervoermiddel op de markt als alternatief voor een buggie of een wandeling met een trolley. Het nieuwste product komt uit Nederland en heet Grasshopper.

De Qugo Grasshopper is een elektrisch aangedreven driewieler die volgens de makers de leemte kan opvullen tussen een standaard elektrische trolley en een buggie (Handicart). Een golftas kan eenvoudig bevesigd worden op het voertuig.

Het voordeel van een driewieler boven een tweewieler (een golffiets) is dat het voertuig rechtop blijft staan. Maar het belangrijkst bij vervoermiddelen voor op de golfbaan is dat ze geen schade veroorzaken, want anders worden ze al snel een groot deel van de winter verboden door de greenkeepers. De Grasshopper weegt ongeveer 35 kilo en heeft brede banden en daardoor veroorzaakt de driewieler volgens de fabrikant geen schade. De Grasshopper kan in de ogen van de makers gebruikt worden zolang een standaard trolley de baan in mag. Golfbanen verbieden buggies veel eerder dan trolleys. 

De Grasshopper, die in Nederland wordt ontwikkeld en geassembleerd, wordt op dit moment getest op enkele buitenlandse en Nederlandse banen. Op de Hattemse is de driewieler toegestaan op de dagen dat trolleys zijn toegestaan.

De Grasshopper past met neergeklapt stuur in de achterbak van een grotere auto. Het is ook mogelijk om een allesdrager op een trekhaak te bevestigen waarop de Grasshopper gereden kan worden.

Banen kunnen de Grasshopper desgewenst een proefperiode inzetten. De prijs is 3.750 euro maar lease is ook mogelijk. Meer informatie: qugo.nl/qugo-grasshopper.

Reacties

Er zijn allerlei golffietsen, -scooters en karretjes ontwikkeld (zie verderop). Maar tot nu toe is geen enkel alternatief voor de gewone golfbuggie echt doorgebroken. Waar moet een golfvervoermiddel aan voldoen om wel een hit te worden? Laat het ons weten door onderaan deze pagina een reactie te plaatsen of mail redactie@golf.nl.

Meer karren, scooters en fietsen

BOB Bike

De BOB Bike is een golfstep met brede banden voor de golfbaan. Er zit een beugel aan het elektrisch aangedreven voertuig waaraan je een golftas kunt bevestigen. Prijs: op aanvraag (we zagen hem bij een winkel te koop staan voor 2.845 euro). De Bob Bike is op dit moment te huur als je op Golfbaan Regthuys speelt. Meer informatie: bestofbikes.nl.


The Golfbike

De golffietsen van The Golfbike hebben in Amerika een beetje markt veroverd. Fietsen is natuurlijk gezonder dan gemotoriseerd vervoer. De prijs is ongeveer 800 dollar en dat is inclusief twee golfzijtassen. Volgens de makers veroorzaakt de Golfbike minder schade aan de baan dan een buggie. Meer informatie: thegolfbike.com.


4Wieler Golffiets

De 4Wieler Golffiets is zoals de naam zegt een golffiets op vier wielen waardoor het vervoermiddel altijd rechtop staat. Deze fiets is ook verkrijgbaar met elektrische aandrijving. De prijs: 4.475 euro. Meer informatie: 4wieler.nl.


Monobuggy

De in 2015 gelanceerde Monobuggy is een elektrisch aangedreven scootertje van Deense makelij kun je eenvoudig een golftas bevestigen en er zit ook een parapluhouder op. Uit de testen blijkt, zo zeggen de fabikanten, dat de banddruk van een Monobuggy lager is dan bij een normale buggie. De Monobuggy kost 1.795 euro.

Meer informatie: monobuggy.nl.


Golfboard

De Golfboard is een soort skateboard. Of een soort step op vier vielen. Volgens een van de bedenkers, de golfsurfer ´┐╝Laird Hamilton, is het elektrisch aangedreven 
product een manier om golf cooler te maken voor een jonger publiek. De prijs is 6.500 dollar. Meer informatie: golfboard.com.


Segway

De Segway leent zich ook voor golfvervoer. De golfuitvoeringen van de Segway hebben aangepaste banden zodat de baan niet beschadigd raakt. Ook heeft het zelfbalancerende vervoermiddel een draagsysteem voor de golftas. Meer informatie, ook over prijzen: e-milers.com. Op The Dutch kunnen leden en gasten een Segway gebruiken en het vervoermiddel is op minstens 25 Nederlandse golfbanen toegestaan.


Fairway Rider

Verschillende fabrikanten maken degelijke en veilige eenpersoonskarretjes voor spelers die niet meer goed kunnen lopen. In Groot-Brittannië wordt de Fairway Rider G3 verkocht voor 1.950 pond. Het is een elektrisch aangedreven eenpersoonswagentje dat volgens de makers geen schade in de baan maakt. Meer informatie: fairwayrider.co.uk.