5 feitjes over de zege van Joost Luiten
Joost Luiten na zijn winnende putt op het KLM Open in 2016.
Beeld: Golfsupport

5 feitjes over de zeges van Joost

20 februari 2018 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten won afgelopen weekend het NBO Oman Open. Voor de 32-jarige geboren Bleiswijker betekende dit zijn zesde overwinning op de Europese Tour. Wat valt er op als je kijkt naar het rijtje overwinningen en welke conclusies kunnen worden getrokken?

10 miljoen

Luiten verdiende met zijn overwinning afgelopen weekend iets meer dan € 230.000. Met deze cheque is hij door de grens van 10 miljoen euro prijzengeld gegaan, verdeeld over de 12 jaar die hij nu professioneel actief is. In 2011, bij zijn eerste overwinning op de Tour in Maleisië, mocht Luiten bijna € 250.000 op zijn bankrekening bijschrijven. Hoewel hij met de twee overwinningen in eigen land – het KLM Open van 2013 en 2016 – twee keer drie ton verdiende, is dit niet zijn grootste winnaarscheque. Die kreeg hij namelijk toen hij in 2014 won in Wales: € 375.000.

Frontrunner of achtervolger?

Kijkend naar de overwinningen van Joost is er niet per se een trend te vinden als het gaat om het als leider ingaan van de laatste dag. Drie keer had hij de eer om als laatste af te slaan: in Oostenrijk, bij het KLM Open van 2014 en datzelfde jaar in Wales. Toen Luiten in Maleisië won – het toernooi dat werd ingekort tot 54 holes – stond hij vijfde op het leaderboard met nog 18 holes te spelen, op The Dutch in 2016 stond hij er twee plaatsjes gunstiger voor. De conclusie kan dus getrokken worden dat het Luiten niet heel veel uitmaakt. Of hij nou als leider aan de laatste ronde begint of uit het pak achtervolgers moet komen, hij kan altijd winnen.

Joost Luiten wint in Maleisië 2011
In 2011 boekte Luiten in Maleisiƫ zijn eerste zege op het hoogste niveau.
Beeld: Golfsupport

Temperatuur

Wat vrij opvallend is, is dat Luiten nog nooit won bij een temperatuur van beneden de 15 graden. Een uitleg hiervoor kan zijn dat het weer bij golftoernooien meestal wel gunstig is - daar zorgt de Tour voor bij het opstellen van het schema - maar toch, de Nederlander voelt zich klaarblijkelijk beter bij warme temperaturen dan wanneer het koud is.

Als de luchtvochtigheid dan ook nog eens stijgt en de handen worden wat klammer, kan dat resulteren in minder goede grip. Joost wil in zulke gevallen nog weleens ook zijn rechterhandschoentje aantrekken om de grip te versterken. Hier heeft hij één keer mee gewonnen, in Maleisië in 2011, toen het zo’n 28 graden was.

Meer overwinningen dan…

Nederlands beste golfer won in Oman voor de zesde keer in zijn carrière een toernooi van de Europese Tour. Daarmee laat hij een flink aantal collega’s achter zich. Ook een hoop gevestigde namen, die op de career money list van de Tour weliswaar boven Luiten staan, maar minder trofeeën in de kast hebben staan. Neem bijvoorbeeld Tommy Fleetwood, vorig jaar winnaar van de Race to Dubai en ook dit jaar alweer succesvol. De 27-jarige Engelsman die in 2010 prof werd heeft in totaal vier titels op zijn palmares. Bij voormalig Masters-winnaar Danny Willett staat de teller op vijf, net als bij Ross Fisher, die 11 jaar geleden al de beste was op de Kennemer. Opvallend is dat er een grote groep spelers drie overwinningen hebben op het hoogste niveau. Een paar namen: Rafa Cabrera Bello, Stephen Gallacher, Søren Kjeldsen, Jamie Donaldson Shane Lowry en Chris Wood – Luitens grootste uitdager afgelopen week in Oman.

Gemiddeld wint Luiten overigens één toernooi per 625 dagen. Dit is berekend vanaf het moment dat hij voor het eerst volledig speelgerechtigd was voor de Europese Tour. Wanneer je gaat kijken vanaf zijn eerste overwinning in 2011 is dit een flink stuk minder.

Nederlanders in de zandbak

Voor Luiten betekende de overwinning in Oman zijn eerste zege in het Midden-Oosten. Maar er zijn meer Nederlanders die in de ‘zandbak’ een beker omhoog hebben mogen tillen. Dit millennium waren Rolf Muntz (2000 in Qatar) en Robert-Jan Derksen (2003 in Dubai) hier ook reeds succesvol. Wie wordt de volgende?