John Daly
John Daly in 1995 met de beker van The Open
Beeld: Getty Images

John Daly's Claret Jug te koop?

10 februari 2018 Redactie GOLF.NL
Heritage Auctions veilt een beker van het Brits Open die volgens het bedrijf van John Daly is. De Amerikaan ontkent.

John Daly won in 1995 The Open (het Brits Open) op de Old Course van St Andrews. De winnaar krijgt een jaar lang de echte beker - de Claret Jug - in zijn bezit. Daarna mag hij een replica aanschaffen, of meer dan één. Daly zegt dat hij er twee heeft.

In 2016 kwam er voor het eerst een beker van Daly op de markt, bij Green Jacket Auctions. Maar het bedrijf trok het veilingstuk terug. De omstandigheden waren vaag en het was onduidelijk of het een beker van de Amerikaanse major-winnaar Daly was.

Sinds kort is er weer een beker van Daly te koop, maar nu bij Heritage Auctions. Dit bedrijf benadrukt dat er geen sprake is van een misverstand over wie de eigenaar is en dat het de enige 'John Daly Claret Jug' is die beschikbaar is voor verzamelaars.

Maar Daly ontkent opnieuw, net als in 2016, dat een van zijn bekers te koop is. Volgens hem is het een nepbeker. Op Twitter plaatste hij dit bericht:

Hoe het ook zij, wie interesse heeft in het product kan tot 24 februari 2018 een bod doen op deze website. Er is al 30.000 dollar geboden. Heritage Auctions verwacht dat de beker zo'n 100.000 dollar gaat opleveren.

Daly won in 1991 zijn eerste major, het US PGA. De getalenteerde 'Long John' leidde een losbandig leven maar won in 1995 opnieuw een major, het Brits Open. Hij versloeg Constantino Rocca in een play-off over vier holes.

'Wild Thing' kampte in het verleden met een alcohol-, gok- en colaverslaving en had voortdurend grote schulden, ook vanwege enkele scheidingen. Maar de laatste jaren is het rustiger rondom de Amerikaan die nu 51 jaar oud is en geregeld op de seniorentour speelt.

Lees ook: De wederopstanding van Daly, een eerste zege op de Amerikaanse Champions Tour.

Bekijk hier beelden van Daly's overwinning op de Old Course.






Lees meer over

Brits Open