Beeld: Getty Images

De wederopstanding van John Daly

8 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Elke maandag staan we stil bij een bijzonder nieuwsmoment in de golfsport. Vandaag: de wederopstanding van John Daly.

Voor de jongere lezers/kijkers: dit is John. John Patrick Daly. Alias Long John (omdat hij zo ver kon slaan). In zijn stoutste dagen kleefde The Wild Thing als bijnaam aan hem. Zoek maar niet op wat hij allemaal heeft uitgevreten, want John is niet bepaald het goede voorbeeld.

Wat je moet weten, is dat hij twee majors (USPGA Championships in 1991 en Brits Open in 1995) won.

Wat je moet vergeten is het aantal keren dat hij dronken was, ontnuchterde in een cel, in een scheiding belandde of financieel aan de grond zat.

Maar John kon dus heel goed golfen. Kán nog steeds goed golfen blijkbaar, want hij won gisteren de PGA TOUR Champions Insperity Invitational, zijn eerste zege op de Amerikaanse Senior Tour.

John zag vorig jaar april Abraham en mag nu meedoen met het professionele toernooiencircuit van de vijftigplussers en dat is in Amerika serious business.

Weinigen zullen hun geld hebben durven zetten op een mooie overwinning in zijn tweede carrière. Dat John met zijn levenswijze de vijftig heeft gehaald, vinden sommigen al opzienbarend.

Ik heb een zwak voor John sinds hij mij tien jaar geleden uitnodigde in zijn camper, die in de buurt van Augusta National stond geparkeerd. John mocht zelf niet aan de Masters deelnemen. Niet goed genoeg meer. Maar hij bracht als een marktkoopman zijn merchandise aan de man en ging vrolijk met iedereen op de foto. Gratis. Ook als John niet op de golfbaan stond, verdiende hij steeds maar weer nieuw geld. Hij bleef geliefd bij veel golffans, wat voor streken hij ook uithaalde.

Goed geluimd nodigde hij wat journalisten uit in zijn mobile home, waar je struikelde over de lege blikjes cola. Naast gokken was dat een van de andere verslavingen van John. De laatste jaren ‘leefde’ John van uitnodigingen om ergens te spelen en viel hij op door onder meer een opvallende golfbroek. Als tweevoudig majorkampioen en bon vivant was hij ondanks zijn vele zonden nog gewild genoeg.

Ik kocht een headcover van hem en ging met Long John op de foto. Daarna heb ik hem nooit meer in levende lijve gezien. Maar nog wel over hem gelezen. Vaak in een negatieve context en dat vond ik dan oprecht jammer.

Maar zondag stond John eindelijk weer eens in de schijnwerpers als golfer. Hoe leuk is dat. Net 51 jaar geworden. Winnaar van de Insperity Invitational. En dus gingen foto’s van John Daly de wereld over. Zoals deze, waarop zijn vriendin Anna Cladakis in een matching outfit zijn feestje meeviert. Eentje die symbool staat voor een aantal ‘waarden’ in zijn leven: drank, vrouwen en golf. Maar dat is nu natuurlijk allemaal verleden tijd. John Daly is weer gewoon een goede golfer…

Edwin Alblas

@edwinalblas


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}