Liemeer organiseerde dit jaar samen met de Dirk Kuyt Foundation golf een golfdag voor mensen met een beperking
Liemeer organiseerde dit jaar een golfdag voor mensen met een beperking

Groeiend aanbod voor disabled golfers

13 december 2018 Redactie GOLF.NL
Het aanbod op golfbanen voor mensen met een beperking groeit. Steeds meer clubs bieden programma's aan.

Steeds meer golfclubs richten zich op mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Hieronder volgen enkele voorbeelden die dit jaar de nationale of lokale pers hebben gehaald. 

Goese

De Goese Golf richt zich sinds kort op mensen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking. Dat gebeurt met een programma onder de naam Focus op Golf. Het programma bestaat onder meer uit lessen van golfprofessional Jorn Vonck en rondjes op de par-3 baan van De Goese. 

De Provinciale Zeeuwse Courant besteedde in november aandacht aan Focus op golf en in deze krant komen enkele initiatiefnemers aan het woord: Evert van der Kaay (voormalig revalidatiearts), Ida Vermeiden (voorheen huidarts) en Chris Versteeg (docent LO en tennisleraar met ervaring in het rolstoeltennis). Zij willen het revalidatieproces van mensen met een lichamelijke beperking bevorderen. Van der Kaaij benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven bewegen, ook als er fysieke beperkingen zijn. 'Golf heeft een positief effect op je hele gezondheid en welbevinden', zegt een woordvoerder van Focus op Golf in de Provinciale Zeeuwse Courant. 'Je oefent je evenwicht en beweegt volop. Het biedt kansen aan mensen die willen blijven bewegen na bijvoorbeeld een beroerte, hoofdletsel, de ziekte van Parkinson of MS.' 

De Goese houdt op 23 maart 2019 een golfclinic voor mensen met een beperking. Sportkoepel NOC*NSF en de NGF stelden een startsubsidie beschikbaar voor het programma op de baan in Goes. Lees meer in de Provinciale Zeeuwse Courant en op de website focusopgolf.nl

Leeuwenbergh

De initiatiefnemers van Focus op Golf op De Goese brachten een werkbezoek aan Golfbaan Leeuwenbergh in Den Haag. Op Leeuwenbergh loopt al jaren een programma voor golfers met een beperking. De club heeft onder meer een Paragolflidmaatschap geïntroduceerd - de naam is een knipoog naar de Paralympics - en bijna elke donderdag kunnen de 'paragolfers' lessen. 

Leeuwenbergh verleende acht jaar geleden medewerking aan een experiment van Sophia Revalidatie. Onder leiding van José Loomans, pro van de stichting Golf voor Gehandicapten, werd bekeken of golf een rol kan spelen in de verbetering van de kwaliteit van het leven van mensen met beperkingen. Het experiment was volgens de initiatiefnemers een succes.

'Juist voor mensen met een beperking is golf een zeer geschikte sport', zegt Frans van Noort van de Paragolfcommissie Leeuwenbergh. 'Door de inspanning van de Sophia Revalidatie in nauwe samenwerking met de stichting Golf voor Gehandicapten GvoorG is een samenwerking ontstaan die uniek is binnen de golfsport. De drivingrange en de oefengreen is op de donderdagen een thuis geworden voor een groeiend aantal mensen met een beperking.' 

De golfers met een beperking integreren volledig in de vereniging. Meer informatie: leeuwenbergh.nl/paragolf.

Capelle

Golfclub Capelle heeft deze zomer voor het eerst een toernooi gehouden voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. De wedstrijd was een initiatief van Cora van Rongen. Zij was verpleegkundige en is nu golfprofessional en als pro heeft ze zich gespecialiseerd in lesgeven aan golfers met een al of niet aangeboren beperking. 

Van Rongen hoopt meer mensen met een beperking voor de golfsport te winnen en heeft daarvoor de stichting Special in Golf in het leven geroepen. De stichting probeert zorginstellingen en -verzekeraars over te halen om golf als dagbesteding te accepteren en te financieren.

In De Havenloods zei Van Rongen: 'Onze stichting is de eerste die zich hard maakt voor mensen met een lichamelijke én verstandelijke beperking. Maar dit toernooi kwam er ook dankzij de stichting Golf voor Gehandicapten, die zich inzet voor lichamelijk gehandicapten en inmiddels ook hier actief is, en sponsor Dirk Kuyt Foundation.' Volgens Van Dongen is golf een zeer geschikte G-sport: 'De golfbaan is contact- en prikkelarm. De beoefenaars kunnen zich goed concentreren. Daarnaast zijn de contacten na afloop, heel belangrijk.' 

Lees meer op de websites dehavenloods.nl en specialingolf.nl.

Liemeer

G&CC Liemeer - waar de hierboven genoemde Cora van Rongen pro is - organiseert al enkele jaren een dag voor golfers met een lichamelijke beperking. De golfdag in 2018 werd mede mogelijk gemaakt door de Dirk Kuyt Foundation en het fonds Gehandicaptensport. De spelvorm was Texas scramble, vrijwilligers begeleidden de teams en 'meedoen was belangrijker dan winnen'. 

Liemeer geeft de groep mensen met een beperking 'extra ruimte' zoals de club het formuleert. Er is een commissie in het leven geroepen waarin maatschappelijk betrokken vrijwilligers zitten. De club biedt ook een aangepast lidmaatschap aan waardoor financiële drempels worden weggenomen en er zijn speciale trainings- en begeleidingsprogramma's. 

Het belangrijkste doel is 'het verruimen van de sociale zelfredzaamheid voor mensen met een beperking, het (opnieuw) opbouwen van een sociaal netwerk en het lichamelijk activeren van mensen met een beperking.' Lees meer op golfclubliemeer.nl.

Ook onder meer Batouwe, de Gooise, Kagerzoom, Holthuizen en Prise d’Eau bieden golf aan voor mensen met een beperking. Andere clubs zijn van harte welkom om kennis te vergaren bij de verenigingen die al veel doen voor mensen met een beperking. 

Lees ook een artikel uit juni van dit jaar - 'G-golf groeit' en bekijk de video 'Richard Kluwen, leven met MS en golf'.


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}