Leopard Creek hole 13
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 50

11 december 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

13 - 16 december, European Tour: Alfred Dunhill Championship, Leopard Creek CC, Malelane, Zuid-Afrika. Prijzengeld: € 1.500.000 Leaderboard

16 - 20 december Ladies European Tour, Finale Qualifying School, Amelkis Golf Club Marrakech, Marokko. Leaderboard

13 - 15 december Alps Tour Qualifying School, La Cala Resort, Malaga. Leaderboard

13 – 16 december, European Tour: Alfred Dunhill Championship, Leopard Creek CC, Malelane, Zuid-Afrika. Prijzengeld: € 1.500.000 

Het laatste toernooi deze jaargang op de European Tour op een van de mooiste banen die het circuit aandoet. Leopard Creek staat in de meeste lijstjes op nummer 1 of 2 als het gaat om de beste banen van Zuid-Afrika. De door Gary Player ontworpen holes zijn geweldig, de ligging van de baan is ongeëvenaard. Leopard Creek grenst aan het Krugerpark en de Crocodile River. Dat bekent gegarandeerd prachtige plaatjes van wilde dieren. Op de green van hole 13, een par-5 van 505 meter, zou je het liefst een pauze inlassen tijdens de ronde. De green is hooggelegen boven de oever van Crocodile River en je kijkt ver het Krugerpark in.

Renovatie

Vorig jaar werd het Alfred Dunhill Championship niet gespeeld omdat de in 1996 geopende baan kennelijk nóg beter moest worden. Het meest ingrijpend is het vervangen van het gras op de fairways en greens dat nu beter tegen de hitte en de droogte bestand moet zijn. Ook houdt het nieuwe gras zijn groene kleur in de wintermaanden. Het nieuwe gras op de greens is ‘Champion bent grass’ dat speciaal vanuit Texas naar Leopard Creek is gevlogen. Johann Rupert, de steenrijke eigenaar van Leopard Creek, heeft wel meteen de rechten voor het gebruik van dit gras in Zuid-Afrika vastgelegd (wil je alle details weten over de gebruikte grassoorten lees dan dit artikel). Na de renovatie moet de baan ‘fast & firm’ spelen, met lekker harde greens en meer rol op de fairways. Ook zijn diverse greens veranderd en heel wat bunkers verplaatst omdat ze voor de pro’s niet meer voldoende in het spel kwamen.

Schwartzel 4x

De eerste editie van het Alfred Dunhill Championship werd gespeeld in 1995. Ernie Els won op de Wanderers Club. The Big Easy won het toernooi daarna nog twee keer en de Zuid-Afrikaan is deze week ook van de partij. Tot de topfavorieten kunnen we de inmiddels 49-jarige Els niet rekenen, die eer is weggelegd voor Louis Oosthuizen en Charl Schwartzel. Oosthuizen is in grootse vorm gezien zijn indrukwekkende zege afgelopen zondag in het South African Open. Schwartzel won het Alfred Dunhill Championship vier keer, en alle vier de keren op Leopard Creek waar het toernooi sinds 2005 wordt gespeeld. Joost Luiten, die in 2007 op hole 12 een ace maakte en een Audi TT won, is er niet bij. De beste golfer van Nederland speelt weer als de European Tour het seizoen hervat met het Abu Dhabi HSBC Championship (16-19 januari), 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:30 - 16:30 za en zo 10:30 - 17:30

Leaderboard

16 - 20 december Ladies European Tour, Finale Qualifying School, Amelkis Golf Club Marrakech, Marokko.

Pasqualle Coffa overleefde met een 14de plaats vrij eenvoudig het Pre-Qualifying toernooi van de Ladies European Tour. Vanaf zondag zal het in de finale, officieel de Lalla Aicha Tour School geheten, een stuk lastiger worden. In het toernooi over vijf ronden op de Amelkis Golf Club in Marokko verdient de top-25 een Tourkaart voor de Ladies European Tour in 2019. Er staan 116 speelsters op de startlijst. 

Leaderboard

Anne van Dam

Het eerstvolgende toernooi voor Anne van Dam is het Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi, een toernooi van de Ladies European Tour dat op 10 januari begint. De 23-jarige Arnhemse speelt in 2019 voornamelijk op de LPGA Tour waar een recordprijzengeld te verdienen valt. Klik hier voor 'Van Dam speelt voor 70 miljoen'. Dat de ster van Anne snel stijgt blijkt ook uit het feit dat ze woensdag te zien is op de Golf Channel in het bekende programma Morning Drive.

PGA Tour

De PGA Tour is begonnen aan een korte winterstop. 3 januari staat het volgende toernooi op het programma, het Sentry Tournaments of Champions. 

Kalender PGA Tour.