Anne van Dam
Anne van Dam

Van Dam speelt voor 70 miljoen

10 december 2018 Redactie GOLF.NL
Anne van Dam speelt in 2019 voornamelijk op de LPGA Tour. Op de speelkalender prijken 33 toernooien met meer dan zeventig miljoen dollar prijzengeld.

Anne van Dam veroverde vorige maand tijdens de Qualifying School speelrecht op de LPGA Tour, het toernooiencircuit waar de beste golfsters van de wereld spelen. Na een wat mindere periode als gevolg van de economische crisis, floreert de LPGA als nooit tevoren. Op de afgelopen week gepubliceerde speelkalender voor 2019 prijken 33 toernooien die gespeeld worden in twaalf verschillende landen, het merendeel natuurlijk in de Verenigde Staten. Er is een substantiële stijging van het prijzengeld vergeleken met dit jaar. In 2018 konden de vrouwen in totaal 65 miljoen dollar prijzengeld verdelen, in 2019 is dat ruim zeventig miljoen.

Kalender LPGA 2019

Het prijzengeld van het CME Group Tour Championship, het slottoernooi van het LPGA-seizoen, wordt verdubbeld van 2,5 naar vijf miljoen dollar. De eerste prijs bedraagt 1,5 miljoen, de grootste winnaarscheque in de geschiedenis van het vrouwengolf. Het is nog niet officieel bevestigd, maar het  prijzengeld voor het U.S. Women's Open wordt ook opgetrokken naar minimaal vijf miljoen dollar en mogelijk zelfs meer. Van drie van de vier andere majors (er zijn vijf majors in het vrouwengolf) stijgt het prijzengeld ook. Het Evian Championship dat vaak geteisterd werd door slecht weer, gaat van september naar eind juli en kent een prijzengeld van 4,1 miljoen dollar. Het Women’s British Open heeft met AIG een nieuwe titelsponsor. Het prijzengeld is nog niet bekend gemaakt maar zal minimaal 3,25 miljoen dollar bedragen.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste golfnieuws? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.


Dat het niveau op de LPGA heel hoog is, zie je ook in onderstaand filmpje met een aantal van de beste slagen in 2018

Solheim Cup

Dit jaar staat ook de Solheim Cup op het programma (13-15 september, Gleneagles in Schotland). Anne van Dam hoopt na Christel Boeljon in 2011, de tweede Nederlandse te worden die meespeelt in het tweejaarlijkse duel tussen Amerika en Europa. Het eerstvolgende toernooi dat Van Dam speelt is overigens niet op de LPGA Tour, maar op de Ladies European Tour. De 23-jarige Arnhemse die onlangs in Spanje haar derde zege boekte op de Ladies European Tour doet in Abu Dhabi van 10 -12 januari mee aan het Fatima Bint Mubarak Ladies Open. De speelkalender voor de Ladies European Tour is nog niet bekend gemaakt.

Klik hier voor een eerder interview met Anne over de LPGA Tour in 2019

Van Dam is momenteel in de VS. Op het Lake Nona Resort bij Orlando waar ze sinds kort woont, bereidt ze zich voor op het nieuwe seizoen. Bij aankomst vorige week op Lake Nona werd Van Dam op deze manier welkom geheten. 


Lees meer over

Anne van Dam LET LPGA