De eerste hole
Eemshotel in Delfzijl
De hangende keukens in Appingedam

Golfnachtje weg: Duurswold

7 december 2018 Redactie GOLF.NL
Vooruitkijken naar het nieuwe jaar? Dan is januari misschien wel de maand om wat rust en ruimte op te zoeken na alle feestdagen in december. In Groningen kan dat heel goed.

Een golfnachtje weg in eigen land. Met de kleine 250 golfbanen die Nederland telt, kun je heel wat uitstapjes vooruit. Elke golfbaan heeft haar eigen karakter en sfeer (in de omgeving). Zoek je rust en ruimte, wil je een golfronde combineren met de dynamiek van de stad, wil je uitwaaien of heb je behoefte aan bomen om je heen? GOLF.NL doet je in deze rubriek suggesties aan de hand. Deze keer puur golf in het Groninger land.


Na alle drukte en overdaad in de maand december is het allicht tijd een nachtje weg te plannen in januari met wat soberheid, rust en ruimte. Te vinden in het Groninger land. De 9-holesbaan van Golfclub Duurswold staat met een waardering van een 7,5 op Leadingcourses.nl op de derde plek van beste banen in de provincie. (De 18-holesbanen van De compagnie Veendam en de Noord-Nederlandse staan op plek 1 en 2.) Verwacht in het clubhuis geen confit de canard of sashimi maar de gastvrije vrijwilligers maken met alle liefde een tosti of een portie bitterballen voor je klaar. Zoals de voorzitter op de website zegt: “Bij Duurswold geen overbodige luxe maar golf in haar puurste vorm.”

Golfbaan Duurswold, aan de zuidoever van het Schildmeer, is een vrij jonge baan, uit 2011. Met negen wedstrijdholes, een drivingrange en zes par-3-oefenholes. Jol Golfdesign heeft de baan ontworpen met veel reliëfs, ruime greens en mooie waterpartijen. Er zijn bosholes maar ook open en waterrijke holes met uitzicht over het landschap van Groningen. En makkelijk zijn ze zeker niet. Het is voor mannen vanaf de witte en gele tee de moeilijkste baan van Nederland en voor vrouwen vanaf de rode tee (bekijk hier de ranglijst van moeilijkste banen van Nederland). 

Greenfee: 30 euro (9 holes), 40 euro (18 holes)

Meer informatie: Golfclub Duurswold

Eten & slapen

Op een kwartier rijden ligt in Delfzijl een bijzonder hotel: hoog op palen buitendijks in zee met een prachtig uitzicht over de Eems Dollard en de zeedijken van Duitsland. Het Eemshotel, gebouwd eind jaren ’60, heeft 20 kamers waarvan 12 met zeezicht en een goed restaurant. Een overnachting kost vanaf 61 euro voor een tweepersoonskamer en 71 euro met zeezicht.

Meer informatie: Eemshotel 

TIP: Op vijf treinminuten van Delfzijl ligt Appingedam, naast Groningen de enige stad in de provincie van middeleeuwse oorsprong. Tijdens een stadswandeling kun je daar nog duidelijk de sporen van zien: oude gevels, smalle steegjes en een centraal plein waaraan de kerk, het raadhuis en de rechtbank lagen. De drie hangende keukens zijn de beroemdste bezienswaardigheid.