Schapen op golfbaan Wittem
Schapen op de golfbaan van Wittem

Wittem drie keer GEO

16 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Actueel nieuws over banen en clubs.

Verlenging GEO-certificaat Wittem

De Zuid Limburgse Golf & Country Club Wittem (ZLG&CC Wittem) heeft voor de derde achtereenvolgende maal (2012, 2015, 2018) - voor een periode van drie jaar - het GEO-certificaat verkregen. Dit certificaat is een internationaal keurmerk voor natuurvriendelijk- en milieubewust golfbaanbeleid.

Wittem was de eerste golfclub in Zuid Limburg die in 2012 dit certificaat verwierf. Om het ook te behóuden vergt een hoop aandacht op uiteenlopende vlakken: zo ligt de focus niet alleen meer op waterbeheer maar is deze nu ook gericht op energieverbruik, biodiversiteit en supply chain management.

'Wij zijn trots opnieuw erkenning te verkrijgen voor onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid en zullen ernaar blijven streven onze duurzaamheidsscore verder te verbeteren', zegt de voorzitter van de Commissie Duurzaamheid, Paul Fuchs. Lees meer over duurzaam golfbaanbeheer op ngf.nl.

Golfbaan in Kerkrade

De plannen voor een golfbaan bij Rolduc in Kerkrade zijn volgens de initiatiefnemers nog altijd levend. Dat meldt De Limburger op de website limburger.nl. Een architectenbureau maakte een artist impression van hoe de golfbaan er mogelijk uit komt te zien.

Duinzicht Invitational

Golfbaan Duinzicht organiseert elk jaar de Duinzicht Invitational. Dit jaar wordt de 27-holes wedstrijd gehouden op 19 augustus. Er doen 54 pro’s mee die in Nederland of België lesgeven of als professional golfwedstrijden spelen. Richard Kind verdedigt zijn titel. Andere deelnemers zijn Darius van Driel, Inder van Weerelt, Mark Reynolds, Robin Kind, Jan Dorrestein, Meindert Jan Boekel en Ruben Wechgelaer.

Toeschouwers zijn welkom. Golfclub Duinzicht heeft een nieuw clubhuis betrokken op landgoed Duyngheest, Waalsdorperlaan 40 in Wassenaar (naast Renbaan Duindigt). Informatie: golfduinzicht.nl.

Gelpenberg Experience

Op zondag 26 augustus 2018 houdt de Drentse Golfclub de Gelpenberg een 'golf experience' ter afsluiting van de zomervakantie. De gehele dag kunnen volwassenen en kinderen kennismaken met de golfsport, de baan en de club. Onderdeel van de experience zijn twee laagdrempelige wedstrijden: de Optimix Challenge en het Solviteers Par-3 Open. 

In de Optimix Challenge op de 18-holes baan kunnen deelnemers vanaf 8 uur starten in een zelf samengestelde flight voor een flighttarief van 120 euro. Op de par-3 baan begint om 13 uur het Solviteers Open; deze wedstrijd is gratis toegankelijk voor golfers en niet-golfers. Voor niet-golfers is er materiaal beschikbaar. Een ander onderdeel van de dag is een Mizuno & Putter Demo die om 10 uur begint en georganiseerd wordt in samenwerking met Sporthaantje. Informatie: dgcdegelpenberg.nl. Mail de club voor aanmeldingen. 

Ryder Cup variaties

Op veel clubs worden deze en volgende maand variaties van de Ryder Cup gespeeld. Het jaarlijkse duel tussen Amerika en Europa wordt dit jaar gespeeld van 28 tot en met 30 september in Frankrijk.

De Groninger Golfclub Duurswold organiseert eerder al - eind augustus - een Ryder Cup tussen Grunningers (leden geboren in de provincie Groningen) en leden 'uit de rest van de wereld'. De wedstrijd wordt afgesloten met een barbecue en feest.

Zevenbanentocht in Friesland

Dirk-Jan Bender, voorzitter van Golfvereniging Ameland, speelde in juli op alle golfbanen van Friesland. Ameland behoort tot deze provincie. Bender maakte een kort verslag van zijn tour.

Rondje Friesland

Als voorzitter van de golfvereniging Ameland vond ik het leuk alle banen in Friesland te leren kennen door er te spelen. Dat is mij mede dankzij de gastvrijheid van de clubs de laatste dagen gelukt.

Zaterdag heb ik als eerste Heidemeer in Heerenveen bezocht. Een leuke 9-holes baan, verantwoord gesitueerd tussen de vakantiehuisjes, niet al te lang, maar zeker niet makkelijk. De baan lag er goed verzorgd bij en speelde snel. Omdat ik aangewezen was op een Handicart (iedereen die de golfsport een warm hart toedraagt moet lid worden van de Handicart-stichting!) en er niet veel mensen in de baan waren was ik na een uurtje weer binnen om in het gezellige clubhuis een afsluitend drankje te drinken.

Zondag heb ik met twee vrienden op Gaasterland gespeeld. Voorwaar een prachtbaan, gelegen in een rustig natuurgebied, waar een uitdagende en gevarieerde negen holes is aangelegd. Ik heb met echt veel plezier 27 holes gespeeld en zal zeker als de mogelijkheid zich voordoet terugkomen. Wat een feest om daar te spelen en zo gastvrij ontvangen te worden.

Maandag heb ik op Lauswolt 18 holes gespeeld. De baan ademt Friese chic in de goede zin van het woord en is lekker lang. Op een paar holes werd ons spel begeleid door het gehamer van het afbreken van tribunes die ter gelegenheid van een concert de dag daarvoor bij het landgoed waren opgesteld. Dat moet een mooie belevenis zijn geweest, net zoals een ronde golf op deze fraaie golf.

Dinsdag heb ik de laatste drie banen bezocht. In de ochtend speelde ik een ronde op Sint Nicolaasga. Een mooie baan met een lastige rough, waar ik regelmatig in lag vanwege de onverwachte stuiters die de droge baan opleverde. Wat me opviel was dat de bunkers van een uitstekende kwaliteit waren en de rust in en om de baan was weldadig.

Tussen de middag heb ik in Appelscha gegolfd. Een baan waar nu naarstig gewerkt wordt aan een “verbouwing”, zodat het straks een volwaardige 9 holes (par 35 begreep ik) wordt. Ik zal dan zeker eens terugkomen en ervaren hoe die baan dan is ontwikkeld.

Tot slot was ik te gast op de Groene Ster. Een prachtbaan, voortreffelijk onderhouden, mooie greens en zeer afwisselend. Ik heb met veel genoegen gespeeld, kwam onderweg alleen maar vriendelijke mensen tegen, onder andere golfers met polo’s van golf Terschelling. Met hen maakte ik de afspraak tzt een drie-eilanden-toernooi te organiseren.

Kortom ik heb een paar dagen heerlijk gegolfd in zoals gezegd de mooiste provincie van Nederland. Ik dank alle clubs voor de gastvrijheid. Ik heb nog niets gezegd over onze baan op Ameland. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar het is de enige echte links course, rustig, moeilijk, lang en met absolute topgreens. Ik ben daar vanaf het begin lid en het spelen daar, met de wind als soms verraderlijke metgezel, verveelt nooit. Zeker nu er een snelle bootverbinding is is een dagje op Ameland spelen zeker de moeite waard. Wees allen welkom! 

Het was me een waar genoegen. Bedankt! Dirk-Jan Bender

Lees ook: De best gewaardeerde banen van Friesland.

Nieuwe video van de Domburgsche

De Domburgsche Golfclub heeft een promotievideo gemaakt die hieronder is te zien. De Domburgsche is volgens velen de enige echte linksbaan van Nederland (ook al wordt Ameland hierboven ook zo gezien). De definitie van links in het boek True Links

Het terrein ligt dicht bij zee, de zeewind blaast zand op de baan; de fairways zijn hard en snel, ogen natuurlijk en er zijn geen of weinig bomen. De ondergrond is voornamelijk zand dat snel draineert en dat bedekt wordt met een mix van helmgras en verschillende soorten zwenkgras. De wind heeft een grote invloed op het spel. Deze strenge definitie sluit enkele hoog gelegen zee- en klifbanen uit omdat er geen sprake is van opwaaiend zand of van de echte linksgrassen. (Lees hier meer: De beste linksbanen van het Europese continent.)

De 9-holes baan in Domburg wordt tot de beste beste van Zeeland gerekend. Lees hier: De best gewaardeerde golfbanen van Zeeland.