Scoringsputts: de juiste lijn én afstand

De juiste lijn en afstand

31 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Het doel bij kortere putts is dat er zoveel mogelijk in de hole verdwijnen, maar als dat niet lukt, dan moet de bal niet te ver van de hole eindigen. Professional Tom van Haaren heeft een goede oefening voor deze 'scoringsputts'.

In deze video uit het archief vertelt Tom van Haaren over het belang van de juiste lijn in combinatie met de juiste afstand. Professional Van Haaren maakt onderscheid in drie soorten putts:

  1. De korte putt die in de hole 'móet'. De focus ligt voor 80 procent op richting en voor 20 procent op snelheid.
  2. De scoringsputt van twee tot vijf meter die een kans heeft, maar bij een misser willen we een korte putt overhouden. De focus ligt voor 50 procent op richting en voor 50 procent op snelheid.
  3. De lange putt die kan vallen, maar vooral niet te ver van de hole moet eindigen. De focus ligt voor 20 procent op richting en 80 procent op snelheid.

Voor nummer 2 - de scoringsputt - heeft Van Haaren een goede oefening.

  • Leg drie ballen op anderhalve meter van de hole. 
  • Leg de vlag van de hole op de grond, zestig centimeter achter de hole. 
  • Speel de drie ballen serieus, met je vaste pre-shot routine. 

Gaat de bal in de hole, dan levert dat twee punten op. Gaat de bal voorbij de hole en stopt ie voor de vlag, dan krijg je één punt. Eindigt de bal voor de hole of rolt ie tegen de vlag, dan is dat nul punten. 

Als je vier punten of meer scoort, doe je de oefening vanaf een halve meter verder van de hole. Kijk vervolgens hoe ver je komt met deze oefening. 'Je merkt dat je focus verandert van 100 procent richting naar 50 procent richting en 50 procent afstand', aldus Van Haaren.

Beter putten is beter scoren! Gebruik de app GOLF.NL voor het invoeren van je scores op de baan in qualifying of oefenronden. Je vorderingen en statistieken op het gebied van putten bijhouden? Maak daarvoor gratis gebruik van degolfacademie.nl. Daar vind je ook talloze oefenvideo's voor alle niveaus.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Beginnen met golf