De Zeeuwsche en Domburgsche (volgende foto) behoren tot 'de zonnigste banen van Nederland'
Domburgsche Golfclub

De 'zonnigste' golfbanen in ons land?

18 april 2018 Redactie GOLF.NL
Nu de zon zich weer een paar dagen flink laat gelden, zijn alle golfers natuurlijk in rep en roer. Op welke golfbanen in Nederland heb je eigenlijk het hele jaar door de meeste kans op zon?

Er zijn in Nederland ruim 30 weerstations die de zonuren op land meten. En ook al is Nederland maar klein, de verschillen in zonuren per regio zijn groot. Dit zijn de zonnigste regio's.

1. Vlissingen

Vlissingen was in 2017 - en in de jaren daarvoor ook vaak - de zonnigste plek van Nederland. Het station in Vlissingen noteerde vorig jaar ongeveer 1922 zonuren. 

Op basis hiervan zou je kunnen zeggen dat dit de 'zonnigste golfbanen van Nederland' zijn:

Domburg ligt net als Vlissingen op het voormalige eiland Walcheren en biedt een 9-holes linksbaan. Dan ben je dus aan de Zeeuwse kust, de beste plek voor wie aan het strand bruin wil worden.

Brugse Vaart ligt in West-Zeeuws-Vlaanderen en telt 18 holes. De Goese Golf ligt overigens ook niet ver van Vlissingen: 25 kilometer landinwaarts.

2. Den Helder

Den Helder is de op een na zonnigste stad van Nederland blijkt uit gegevens van het KNMI-meetstation op vliegveld De Kooy. In 2017 werden in de marinestad 1892 uren zonneschijn gemeten. Dat is maar een etmaal minder dan Vlissingen.

De 9-holes baan van Nieuwediep Marine Golf Club ligt op vliegveld De Kooy. De club is een personeelsvereniging van de Koninklijke Marine. De leden zijn militairen of burgers die bij defensie werken of hebben gewerkt (en hun directe familieleden). Lees hier meer over Nieuwediep

Golfclub Ooghduyne heeft een 9-holes baan op 7 kilometer afstand van Den Helder. Op 20 tot 25 kilometer van de marinestad tref je Golfbaan Molenslagde Texelse, Golfclub Dirkshorn en Golfbaan Regthuys.

Zonnige kust

In het algemeen schijnt de zon meer in de Nederlandse kustprovincies dan in het binnenland. Het minst zonnig in 2017 was het in Deelen (1586 uur), een weerstation tussen Arnhem en Apeldoorn. Op weerstation Twente werden in 2017 1601 uren zon gemeten. 

Met nationaal gemiddeld 1765 uur zon was 2017 overigens een zeer zonnig jaar. Normaal is 1639 uur.


Lees ook: Alles wat je moet weten over de zomertijd.

}