De nieuwe Chrome Soft van Callaway.
Beeld: Callaway Golf.

Callaway Chrome Soft: oersterk met een zacht gevoel

18 april 2018 Redactie GOLF.NL
In slechts drie jaar tijd presteerde Callaway het om met de Chrome Soft de nummer twee bal in golf te worden. En met een nieuwe versie van de Chrome Soft bewijst het merk nog lang niet klaar te zijn met innoveren.

Wat is het?

De blikvanger in de nieuwe Chrome Soft golfbal is grafeen. Nog nooit van gehoord? Dat is niet zo gek want het complexe atoom werd pas in 2004 ontdekt. Het wondermateriaal stelde Callaway in staat om de kern van de bal te verbeteren. De winst? Meer afstand van de tee en extra spin bij korte slagen.

Het extreem dunne en flexibele grafeen is sterker dan staal en werd al eens gebruikt in een shaft, maar wordt door Callaway voor het eerst toegepast in de Callaway Chrome
Soft en Chrome Soft X. Volgens Callaway is het gebruik van grafeen een gamechanger. Het één atoom dikke nanodeeltje is gebruikt in de buitenste laag van de kern om het verschil in compressie tussen de buiten- en binnenkern te verhogen. Het verschil in lagen in een golfbal – in totaal zijn het er vier in de Chrome Soft – zorgt ervoor dat de bal anders reageert op een wedge dan op een driver. Concreet: de Graphene Dual SoftFast Core in de Chrome Soft levert een hoge balvlucht met een lage spin bij lange slagen (drives, lange ijzers) en ligt sneller stil bij de korte slagen (approaches, pitches en chips). Dit is belangrijk want de prestatie van de moderne golfballen wordt getoetst op deze twee elementen: de capaciteit om veel te spinnen bij korte slagen en minder te spinnen bij lange slagen. Net als alle andere premium golfballen hebben de nieuwe Callaway ballen een zachte buitenste laag van urethaan voor de spin rond de greens.

“Dankzij het harde grafeen in de buitenlaag van de kern was het mogelijk om de binnenkern groter en zachter te maken”, vertelt Alan Hocknell, de vice-president R&D van Callaway, over de technologie achter de ChromeSoft. “Dat levert niet alleen een hogere vlucht op met minder spin bij de lange slagen, maar ook meer compressie tussen de buitenlaag van urethaan en de kern. De met grafeen verstevigde buitenkern is eigenlijk een dunnere maar sterkere valhelm voor de binnenkern.” 

Wat is er nieuw?

De Chrome Soft is gericht op golfers van elk niveau.  Als het gaat om golfclubs is het magische woord vergevingsgezindheid. Die trend waait langzaam over naar golfballen. Door gewicht te verplaatsen naar de buitenste lagen (net als in clubs verder weg van het zwaartepunt) zou de bal stabieler vliegen, iets wat vooral helpt in de wind. Volgens Callaway zorgt de zachte buitenkant er ook voor dat de bal ook bij niet perfect geraakte slagen verder vliegt. “Als je de bal niet in het midden van het blad raakt, zorgt de zachte bal nog steeds voor compressie en daarom ook voor meer clubhoofdsnelheid dan hardere ballen”, legt Hocknell uit. Net als in de vorige Chrome Soft heeft de bal een HEX dimplestructuur die door een beter gietproces nog naadlozer is geworden. Naast wit is de Chrome Soft en Chrome Soft X ook verkrijgbaar in geel. De Truvis versies in wit-rood en geel-zwart laten nog even op zich wachten en komen waarschijnlijk later dit jaar uit.

Naast de standaard Chrome Soft is er ook Chrome Soft X. Het verschil? De Chrome Soft voelt zachter aan, is vergevingsgezinder en heeft een penetrerende vlucht. De X-versie is wat meer workable, wat betekent dat de betere speler wat meer kan spelen met de balvlucht, en maakt bij balcontact een meer klikkend geluid. Moeite met kiezen? De Chrome Soft X is in principe een bal ontworpen voor spelers met een hogere swingsnelheid (105+ mijl per uur) die graag minder spin bij de lange slagen willen hebben. Zoals altijd blijft het advies: koop een doosje van beide types en ervaar wat je fijner vindt.

Productinformatie

Prijs: € 49 per dozijn

Meer weten? www.callawaygolf.com

Lees meer over

Equipment