Wie zet dit jaar zijn tanden in het gouden zwaard?
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 16

17 april 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

19 - 22 European Tour, Trophee Hassan II, Royal Golf Dar Es Salam, Rabat, Marokko. Prijzengeld: 2.500.000 euro. Leaderboard

19 - 22 Ladies European Tour, Lalla Meryem Cup, Royal Golf Dar Es Salam, Rabat, Marokko. Prijzengeld: 450.000 euro. Leaderboard

19 - 22 PGA Tour, Valero Texas Open, TPC San Antonio, San Antonio, Texas  Prijzengeld: $ 6.200.000 Leaderboard

18 - 21 Amateurs, Copa R.C.G. Sotogrande - European Nations Championship 2018, Real Club de Golf Sotogrande, Spanje. Leaderboard

20 - 22 Helen Holm Scottish Women's Open Championship (met Lauren Holmey en Jennifer Sepers), Royal Troon & Troon Portland, Schotland. Leaderboard.

21 april, Amateurs, NGF Competitie. De vijfde speeldag in de Hoofdklasse. Uitslagen en programma: Dames: Poule D1. Poule D2. Heren; Poule H1. Poule H2.

19 - 22 april, European Tour: Trophee Hassan II, Royal Golf Dar Es Salam, Rabat, Marokko. Prijzengeld: 2.500.000 euro.

De Trophee Hassan II wordt al gespeeld sinds 1971 maar pas in 2010 werd het toernooi onderdeel van de European Tour. De in 1999 overleden Marokkaanse koning Hassan II was een groot golfliefhebber. Op zijn jaarlijkse golffeestje in Rabat kwamen voor een ongetwijfeld leuk startgeld tal van bekende golfers opdraven en mannen als Lee Trevino, Payne Stewart en Vijah Singh staan op de lijst van winnaars. 

De naam van het toernooi is onveranderd gebleven maar als gastheer treedt nu prins Moulay Rachid op. Tegelijkertijd met het mannentoernooi wordt op de tweede baan van Royal Golf Dar Es Salam een toernooi van de LET gehouden (met Anne van Dam, zie onder). De mannen spelen op de langere en betere Red Course, ontworpen door de bekende architect Robert Trent Jones die stierf kort voor de baan werd geopend. Recentelijk is de Red Course flink aangepakt door architect James Duncan, alle achttien greens zijn vernieuwd en groter en glooiender gemaakt. Groot voordeel van de extra vierkante meters green: er zijn meer pinposities mogelijk.

Hopelijk Luiten

Vorig jaar kwamen er drie Nederlanders aan de start. Naast Joost Luiten ook Reinier Saxton die mocht spelen op basis van zijn eindklassering op de Order of Merit van de Challenge Tour in 2016 en Dylan Boshart vanwege goede prestaties in de toernooien van de Pro Golf Tour in Marokko. Dit jaar is Luiten de enige landgenoot met speelrecht in het toernooi maar het is nog niet zeker of hij voldoende hersteld is van zijn polsblessure. Luiten is wel in Marokko maar beslist pas op het laatste moment of hij donderdag gaat afslaan (klik hier voor het artikel 'Hoop donderdag af te slaan'). Luiten eindigde vorig jaar op de gedeelde dertiende plaats. Het deelnemersveld is niet heel indrukwekkend met de Belg Thomas Pieters als hoogst geklasseerde speler (52ste) op de wereldranglijst. Titelverdediger is Edoardo Molinari die vorig jaar in een play-off won van Paul Dunne. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 15:30 - 19:30, vr 12:30 - 14:30 en 16:30 - 19:30 za en zo 14:00 - 18:30

Leaderboard

Bekijk de video over de aanpassingen aan de Red Course van Royal Dar es Salam.  

19 - 22 april, Ladies European Tour: Lalla Meryem Cup, Royal Golf Dar Es Salam, Rabat, Marokko. Prijzengeld: 450.000 euro.

Ook dit jaar spelen de mannen van de European Tour gelijktijdig met de vrouwen van de Ladies European Tour op Royal Golf Dar Es Salam. De vrouwen spelen de Blue Course van het resort in Rabat en het toernooi is vernoemd naar Prinses Lalla Meryem. Anna van Dam die een tegenvallende start kende in haar eerste twee toernooien op de Symetra Tour in de VS (geblesseerd teruggetrokken en een gemiste cut) hoopt op meer succes in Marokko. Vorig jaar eindigde de 22-jarige Arnhemse op de gedeelde 25ste plaats.

Leaderboard


19 – 22 PGA Tour, Valero Texas Open, TPC San Antonio, San Antonio,  Texas  Prijzengeld: $ 6.200.000 Leaderboard

Sergio Garcia speelt zijn eerste toernooi na de pijnlijke 13 op hole 15 in de Masters. De Spanjaard kent de ins and outs van de baan want hij was als consultant betrokken bij het Greg Norman design van de AT&T Oak Course. Tweevoudig majorwinnaar Martin Kaymer is ook van de partij. Titelverdediger is de Amerikaan Kevin Chappel.  

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 21:30 - 00:30, za en zo 19:00 - 24:00

Leaderboard

De PGA Tour heeft een nieuwe slogan: 'Live Under Par'. Daar hoort natuurlijk een flitsend filmpje bij.


18 – 21 amateurs, Copa R.C.G. Sotogrande - European Nations Championship 2018, Real Club de Golf Sotogrande, Spanje.

Vorig jaar wonnen Roos Haarman, Zhen Bontan en Romy Meekers dit prestigieuze landentoernooi voor amateurs. Haarman combineert tegenwoordig golf en studie in Miami, haar plaats in het team wordt ingenomen door Lizzy Peeters.

Bij de mannen – vorig jaar elfde – spelen voor Nederland Nordin van Tilburg, Kiet van der Weele, Vince van Veen en Stan Kraai.

De European Nations Cup is de opvolger van de Sherry Cup. Individuele oud-winnaars uit Nederland zijn Dewi Weber (2015), Marieke Nivard (2009), Marieke Zelsmann (1997) en Robin Kind (2012). Andere oud-winnaars zijn Shane Lowry (2008), Rory McIlroy (2007), Padraig Harrington (1991) en Sergio Garcia (1998, 1997).

Leaderboard