Joost Luiten en zijn vader Nico
Beeld: Golfsupport.nl

Terugblik op het KLM Open 2016

13 september 2017 Redactie GOLF.NL
Nog één dag tot het KLM Open. In de aanloop kijken we kort terug op de laatste tien Opens. Tot slot 2016, waarin Joost Luiten voor de tweede keer het KLM Open won.

Wie weet het niet meer: de 97ste editie van het Dutch Open, het eerste KLM Open op The Dutch, de tweede zege in eigen land van Joost Luiten.

Niks wees begin september 2016 op een overwinning, zijn vorm was ver te zoeken. Maar op de eerste dag, toen hij een perfecte ijzer-8 sloeg op zijn negende hole, kwam de ommekeer. Luiten: 'De volgende negen holes speelde ik veel meer ontspannen, het vertrouwen kwam terug.' 

Luiten (vorig jaar 30 jaar oud) won met een prachtige slotronde in 63 slagen (tien birdies en twee bogeys), een evenaring van het baanrecord dat eerder in de week was gevestigd door Brandon Stone. Dankzij die 63 eindigde hij op negentien onder par, een slag beter dan het totaal van Bernd Wiesberger.

Het feestje van Joost en de greenkeepers ('Joost is on fire'):


In deze video kijkt Joost terug op zijn overwinning in 2016. 'Na die birdie op hole 17 wist ik dat ik ging winnen':


Vorig jaar haalden drie Nederlanders de cut: Luiten, Wil Besseling (hij werd 28ste) en Maarten Lafeber (66ste). Veertien andere Nederlanders misten de cut. Alexander Noren werd vorig jaar gedeeld 34ste, Ross Fisher gedeeld 45ste en Chris Wood gedeeld 59ste.

In het eerste Dutch Open op The Dutch - de elfde gastheerbaan van een Dutch Open - viel de cut op één onder par.  Er werden vorig jaar twintig eagles gemaakt op de par 5 6de van 447 meter. Vorig jaar was de par 4 11de de moeilijkste hole, er werden 140 bogeys gemaakt.

Eindstand 2016.

Een samenvatting van 2016 door de European Tour:

Een 'after movie' van de KLM:


De 'shots of the week':

Links

Terugblik op het KLM Open 2015.

Lees meer over

KLM Open Joost Luiten