Beeld: Ludo Poot
Greenkeepers en hulpgreenkeers in het KLM Open 2016
Superintendent Niall Richardson

Toponderhoud op The Dutch én Bernardus

11 september 2017 Redactie GOLF.NL
Bij het tweede KLM Open op The Dutch is de baan nog beter dan vorig jaar. Superintendent Niall Richardson vertelt over het onderscheidend goede onderhoud in Spijk.

De Ier Niall Richardson is al vanaf 2008 betrokken bij The Dutch. Na de opening van de baan in 2011 was het KLM Open van 2016 de grootste vuurdoop voor de superintendent (een manager die een hoofdgreenkeeper en greenkeepers aanstuurt). Mede door zijn ervaring – hij werkte onder meer op Carton House in Ierland, een andere European Tour-baan – verliep het KLM Open op de nieuwe Nederlandse baan uitstekend. “De baan hield zich heel goed en het toernooi met Joost Luiten als winnaar was een sprookje”, zegt Richardson. “Nu is het de kunst om aan de hoge verwachtingen tegemoet te komen!”

De toeschouwers zullen weinig verschillen zien met vorig jaar, toch is er in een jaar tijd weer heel veel gebeurd op de baan die om zijn goede onderhoud wordt geroemd. Richardson: “De drainage is verbeterd en dat geldt ook voor de rough. Die is op verzoek van de European Tour voller dan vorig jaar.” Voller wil zeggen dat er nergens kale plekjes zijn. “De Tour streeft naar een consistente rough die overal even straffend is”, legt Richardson uit.

14 greenkeepers

Verder heeft de GEO-gecertificeerde baan (een keurwerk van duurzaam beheer) nieuwe milieuvriendelijke stappen gezet. “We zien automatische beregening als een laatste redmiddel dat je alleen inzet bij extreme droogte. We hebben dit jaar bijna nooit op de knop van de automatische irrigatie gedrukt, want dat leidt vaak tot te veel water in de lager gelegen gebieden van de baan en dan krijgt je daar schimmels en ziektes.” Ziektes wil je te allen tijde voorkomen omdat bestrijding met gewasbeschermingsmiddelen niet is toegestaan. Wat doet The Dutch dan wel? “Op droge plaatsen gebruiken we wetting agents - middelen waardoor de bodem water beter vasthoudt - en we sproeien alleen met de hand en alleen pleksgewijs.”

Op The Dutch gebeurt heel veel met de hand. Omdat het beter is. Het maaien van de greens gebeurt met de hand en ook de bunkers worden met de hand geharkt. “Ook in het weekend”, zegt Richardson. “Elke zaterdag- en zondagochtend lopen hier zeven greenkeepers rond die vroeg op de dag de baan in orde maken.”

Een andere duurzame stap is dat er nog intensiever bezand wordt. “In het afgelopen jaar is er 2,5 centimeter zand op de baan gestrooid. Het bezanden is heel vaak gedaan maar met steeds weinig zand, zodat spelers er geen last van hebben. Dankzij de nieuwste technieken bij de aanleg, 90 kilometer drainage en een toplaag van zand is de baan heel droog. En droge banen zijn beter beschermd tegen ziektes.”

The Dutch wil topkwaliteit en heeft daarom een veel hoger onderhoudsbudget dan andere banen. Elke baan bezandt de fairways en greens, maar het bezandingsprogramma van de club in Spijk is intensiever dan op de meeste andere banen. The Dutch heeft ook meer greenkeepers (14, waar een gemiddelde 18-holes baan er vijf tot acht heeft) en ook is het machinepark zeer uitgebreid. De club heeft een eigen full-time monteur.

Het merendeel van de machines wordt geleverd door Jean Heybroek, importeur van Toro en ClubCar. Superintendent Richardson: “Om kwaliteit te leveren zijn drie dingen heel belangrijk: de mensen, machines en producten. Onze greenkeepersploeg is geweldig, het team is goed opgeleid, professioneel en toegewijd. Iedereen houdt van zijn werk. En over Jean Heybroek zijn we heel tevreden, niet alleen vanwege de goede en betrouwbare machines maar ook omdat de support heel goed is.”

The Dutch krijgt tijdens het KLM Open extra support want Jean Heybroek is al 26 jaar supplier van het KLM Open. “De mensen van Jean Heybroek begrijpen goed wat de behoefte van de klant is”, zegt sales en marketing manager Jan Plooij. “We zijn er trots op dat we leverancier van The Dutch zijn en dat we het KLM Open elk jaar ondersteunen met extra machines en een extra monteur.”

Bernardus

Het is veelzeggend dat de eigenaar van Bernardus (voorheen Cromvoirt G&CC) op het gebied van aanleg en onderhoud een partnership heeft gesloten met The Dutch en Jean Heybroek. Een aantal greenkeepers van The Dutch werkt nu op deze baan in aanleg. Richardson zelf is de helft van zijn tijd op The Dutch, waar Paul O’Donoghue de hoofgreenkeeper is, en de andere helft op Bernardus, waar Dirk van der Weert het onderhoud runt. 

“De grow-in van een nieuwe baan, de voorbereiding, is de allerbelangrijkste fase”, zegt Richardson. “Hier heb ik veel ervaring in. Bernardus is een prachtige nieuwe uitdaging want de eigenaar stelt hoge eisen. Maar ik durf nu al te stellen dat Bernardus net als The Dutch een baan van het allerhoogste niveau wordt.”

}