Golfsimulator
Je eigen golfbaan in huis.
Beeld: SportsCoach

Doe het zelf: een golfbaan in huis

9 september 2017 Redactie GOLF.NL
365 dagen per jaar, 24 uur per dag je eigen binnen golfbaan. Het is niet meer alleen weggelegd voor de rijken der aarde; de internetspeurneus met twee rechterhanden komt ook een heel eind.

Volgens Amerikaanse cijfers kwamen in 2016 twintig miljoen mensen in aanraking met golf. Opvallend is dat 8,2 miljoen van hen dat niet op een golfbaan deden. Hoe dan wel? Het grote succes van TopGolf, een drivingrange-concept uit Amerika, leverde een flinke bijdrage. Maar ook de opmars van de golfsimulator speelt mee want de lijst met (betaalbare) aanbieders wordt elk jaar langer. 

Welke mogelijkheden zijn er als jij thuis je eigen simulator wilt bouwen? Om te beginnen heb je – hoeveel geld je ook aan technologie of een slagkooi wilt uitgeven – ruimte nodig. Een garage, zolder of woonkamer (als je je partner zo gek krijgt) met een lengte van vijf meter van afslagmat naar scherm/net, een breedte van drie meter en een plafond van 2,85 meter hoog is wat je minimaal nodig hebt aan ruimte. Minder kan, maar dan loop je het risico dat het alsnog een heel gevaarlijk én duur grapje wordt.

Klik hier voor een beeldreportage van vier Nederlandse golfgekken met een simulator in huis.

Slagkooi

Onmisbaar is een net of scherm om de ballen op te vangen. De prijzen op internet variëren van tachtig euro voor simpele constructies tot complete sets van achthonderd euro inclusief scherm, opvangnet en afslagmat. Het is maar net hoeveel waarde je hecht aan afwerking en integratie in de ruimte. Wil jij je ballen slaan naar een scherm waarop de golfbaan is geprojecteerd of volstaat een net en kijk je op een tablet of pc-scherm naar het resultaat?

Simulator

Het duurste onderdeel van je golfsimulator is de technologie voor het registreren en monitoren van de bal die je slaat. Vervolgens moet die data (van je club of bal) vertaald worden naar een balvlucht op het scherm. Dat gebeurt met software op je tablet of PC die is verbonden met je sensor, launch monitor of highspeed camerasysteem. Het aanbod van golfsimulatiesoftware is groot en daar gaan we hier niet op in maar we zetten wel drie mogelijke (goedkoop en duur) technologieën op een rij.

1. R-MOTION GOLF

Als je een kleiner budget hebt, en vooral plezier wilt hebben met je vrienden, is het systeem van R-Motion een goede optie. Het werkt met een sensor die je bevestigt aan de shaft van je club. Bij elke swing vertaalt de sensor de swinggegevens via USB en Bluetooth naar een 3D-model en vervolgens naar de simulatiesoftware op je computer.

Bij R-Motion wordt The Golf Club bijgeleverd, een game met vijftien banen en een drivingrange. R-Motion laat flink wat te wensen over als het gaat om bal- en clubhoofddata. Dat is ook niet gek want het is geen dure launch monitor en de data wordt geschat op basis van de beweging van de shaft. Het systeem meet echter wel de vibraties bij impact en weet dus wanneer je de bal raakt (en geen oefenswing maakt). Kortom: een instrument om je swing mee te verbeteren is R-Motion niet, een leuke gadget wel. Met een prijs van 379 euro is R-Motion vele malen goedkoper dan nauwkeurigere en professionele systemen en daarmee een goede kennismaking met golfsimulatie als je voor een paar honderd euro klaar wilt zijn en ook in de winter graag een balletje slaat.

379 €
rmotiongolf.eu

2. SKYTRAK

Heb je wat meer te besteden en wil je serieus aan je spel werken, dan is SkyTrak een goede optie. De draagbare launch monitor, die werkt met een highspeed camera om de balvlucht te analyseren, komt in deze prijsklasse wat betreft nauwkeurigheid het meest in de buurt van de professionele launch monitors van Trackman, Flightscope en ForeSight. Voor een vijfde van de prijs haal je met SkyTrak ook een heel goede golfsimulator in huis. Het systeem biedt namelijk veel mogelijkheden als het gaat om simulatiesoftware. Of je nu gaat voor realisme of het game-element, er zijn veel games die compatibel zijn met SkyTrak. Denk dan aan het bekende World Golf Tour, The Golf Club of Jack Nicklaus Perfect Golf, die stuk voor stuk talloze golfbanen aanbieden. Het apparaat weegt nog geen kilo, is makkelijk in gebruik en verbindt zonder dat je daar Wifi voor nodig hebt met je PC of iPad. Met de SkyTrak app (iOS & Andriod) heb je geen computer of tablet nodig en kun je ook op de drivingrange aan de slag.

2.325 €
eushop.skygolf.com

3. SPORTSCOACH/FULL SWING

Wil je het beste van het beste en maakt het prijskaartje niet uit? Leuk, maar dan is er nog steeds heel veel te kiezen. In Nederland zijn er veel simulatoren van het merk SportsCoach terwijl spelers als Tiger Woods, Jordan Spieth, Padraig Harringtong en Jim Furyk een simulator in huis hebben van Full Swing. Er zijn ook veel mogelijkheden om de eerder in dit stuk genoemde launch monitors (van circa vijftienduizend euro) te gebruiken als simulator. Een beetje golfsimulator van SportsCoach of Full Swing kost tussen de 28.500 en 70.000 euro, inclusief slagkooi, scherm, projector en al het andere wat je nodig hebt voor een golfbaan in huis. “We merken dat golfsimulatie steeds meer aantrekt”, zegt Stevenvan Daal van Dutch Golf Company, het enige bedrijf in Nederland dat volledig uitgeruste golfsimulatoren levert en bouwt voor particulieren en het bedrijfsleven. “Het kost nog steeds een leuke cent, maar mensen wisten voorheen niet dat het er was. Nu wel.”

28.500 - 70.000 €
dutchgolfcompany.com

Lees meer over

Equipment