ziggo sport golf tour
Klaas Boon won een auto met een hole-in-one

Mag je een auto accepteren voor een hole-in-one?

5 september 2017 Redactie GOLF.NL
Vorige week won een amateur een auto met een hole-in-one. Als je als amateur de auto aanneemt, verliest je dan niet je amateurstatus? Nee, niet meer.

Vorige week won Klaas Boon met een hole-in-one op de Ziggo Sport Golf Tour een elektrische auto. Het bericht hierover riep bij sommige lezers vragen op. Een amateur mag toch niet zomaar een auto als prijs accepteren?

De regels voor hole-in-one prijzen zijn al een hele tijd anders dan vroeger. 

Vroeger

Een auto als prijs voor een hole-in-one in een amateurwedstrijd is nooit verboden geweest. Maar vroeger verloor de amateur zijn amateurstatus als hij de auto accepteerde. Dan werd hij professional, met als gevolg dat hij jarenlang geen handicap had en niet mocht meedoen aan amateurwedstrijden of de NGF Competitie.

Na 2011

Vanaf 1 januari 2012 mag een amateur wel een grote, dure prijs voor een hole-in-one accepteren. Eén auto of zelfs twee, er is geen limiet. Een amateur mag zelfs een hele berg cash accepteren als dat de prijs is voor een hole-in-one. Voorwaarde is wel dat de hole-in-one in een wedstrijdronde gemaakt wordt. 

De regelverandering betreft alleen prijzen voor holes-in-one. Een amateur mag voor een wedstrijdscore geen prijzen accepteren die een winkelwaarde van meer dan 750 euro hebben. 

De R&A vond in 2011 dat er een uitzondering gemaakt moest worden voor holes-in-one in een wedstrijd vanwege de 'bijzondere aard' van deze golfprestatie. De collega-regelinstantie in de VS, de USGA, maakte al eerder dan 2011 een uitzondering voor aces.

Details van de regels voor prijzen in golf zijn te vinden op de website van de NGF: klik hier

hole in one Klaas Boon
}