Hoogtepunten ronde 4 en reactie Joost Luiten.
Bron: GOLF.NL

Luiten: 'Beloond met goede tweede plaats'

22 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
In een prachtig duel met Sergio Garcia greep Joost Luiten net naast de zege in het Andalucia Valderrama Masters. 'Ik heb alles gegeven. Sergio heeft echt gewonnen.'

Luiten speelde nagenoeg foutloos op de spannende slotdag van het Andalucia Valderrama Masters. De Nederlander kwam nooit in de problemen op de eerste negen en noteerde drie birdies om zichzelf een goede kans te geven op een zesde European Tour zege.

Wie ook foutloos speelde op de iconische baan in Sotogrande was gastheer Sergio Garcia. Net als Luiten noteerde de Masters kampioen flink wat birdies en bleef hij lang foutloos. De enige bogey van de dag noteerde Garcia op de par-3 12de, waarmee de deur voor Luiten een beetje open werd gezet. 

Dankzij een prachtige birdie op de lange par-3 15de greep Luiten zijn kans en kwam hij op gelijke hoogte met Garcia. Die gedeelde koppositie hield hij echter niet lang vast. Met een zeer ongelukkig getimede drie-putt op de par-4 16de - voor zijn eerste bogey van de dag - viel Luiten terug naar -10 terwijl Garcia met een keurige par op -11 bleef staan.

Op de 17de kon Garcia na een zeer lange drive aanvallen en voor twee naar de green van de par-5. Dankzij een uitstekende up-and-down van achter de green leverde het een birdie op voor de Spanjaard. Luiten noteerde echter ook een birdie na een prachtige derde slag naar de green en een uistekende birdie-putt. 

De drive van Garcia op 18 leek links in de rough te eindigen, maar met een zeer gelukkige bounce tegen de bomen kwam de bal terug naar de fairway. De 31-jarige professional uit Rotterdam gaf zichzelf nog een kans op 18, maar de putt voor birdie ging er net langs. De par betekende een buitengewoon goede 66 (-5). Het was echter niet genoeg: Garcia deed niks fout, maakte zijn par voor -12 om Luiten (-11) met een slag voor te blijven.

Van de 2 miljoen in de prijzenpot neemt Luiten € 222.220,- mee naar huis. Naast een sprong naar de 31ste plaats op de Order of Merit staat Luiten maandag weer ruim in de top-100 (+/- plaats 80) van de wereldranglijst. 

Vorig jaar werd Luiten ook tweede op Valderrama. Dat was echter in het Spaans Open in april 2016. Het is de tweede top-10 notering van Luiten van het seizoen en de eerste top-3 notering. 

Luiten: 'Ik heb alles gegeven'

'Ik doe niet veel fout, maar hij helaas ook niet', was de heldere analyse van Luiten na afloop. 'Die putt op 16 kost je net te veel, maar dat is achteraf altijd makkelijk praten. Ik heb alles gegeven wat ik had, en dan kan je niet anders dan tevreden zijn. Tuurlijk was ik even flink teleurgesteld. Als die putt op de laatste valt, dan moet hij zijn putt voor par nog maar zien te maken. Dat zijn dingen die door je hoofd gaan, maar dat heeft nu geen zin meer. Het doel was om continu de druk bij hem erop te houden, en dat is gelukt. Uiteindelijk kost een klein foutje je de kans op de eindzege, daar dat is topgolf op het hoogste niveau. Sergio is natuurlijk ook niet zomaar iemand. Hij is een van de beste spelers ooit uit Europa, en die heb ik vandaag 18 holes lang onder druk gezet. Je moet na vandaag ook gewoon concluderen dat Sergio het ook echt heeft gewonnen.'

Al redelijk vroeg in de ronde, en zeker in het slot, draaide het in de strijd om de zege alleen nog om de Nederlander en de Spanjaard. 'Het was fijn om te zien dat de rest uitviel en dat wij de enige twee waren die het uit gingen vechten', zei Luiten. 'Dan hoop dat je het net jouw kant opvalt. Twee slagen achterstand op een speler als Garcia was net teveel, en daarom moet ik met een tweede plek denk ik tevreden zijn.'

Deze tweede plaats is ruimschoots het beste resultaat dit jaar van de Nederlander. 'Ik heb de weg omhoog weer ingezet. Mijn vorm kwam na het KLM Open in Portugal eigenlijk weer. Daar is het met een nieuwe driver in de tas weer beter gaan lopen. Dan is het fijn om te zien dat je beloond wordt met een heel goede en degelijke tweede plaats. Ik heb niks fout gedaan. Geen echte missers geslagen.  Het putten was deze week ook gewoon goed. Vandaag hole ik op 13 en 15, als de druk erop staat, goede putts voor birdie. Zo'n 3-putt op 16 is zuur, maar ik heb ook veel putts geholed en kan daar dus nu niet de schuld aan geven. Tuurlijk denk je altijd dat je hier en daar wat extra had kunnen holen, bijvoorbeeld zo'n putt op de laatste, maar dat heeft Sergio ook gehad. Over 72 holes ga je gewoon putts missen, dat hoort erbij.' 

Er komen een aantal grote belangrijke toernooien aan op de European Tour, weet ook Luiten. 'Het is heel goed om te zien dat je op een topbaan als Valderrama met een wereldtopper de strijd aan kan gaan. Nu een weekje rust en dan gaan we de grote slottoernooien in. Als ik daar deze vorm op de mat kan leggen, dan wordt het leuk', aldus de Nederlander.

Leaderboard.

Order of Merit.

Hoogtepunten slotdag Ziggo Sport:

Loading the player...


Lees meer over

Joost Luiten European Tour