Tip van de week: Meest gemaakte fouten #2

9 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Voor de 'Tip van de week' vragen we in oktober een aantal Nederlandse Tour-spelers naar de meest gemaakte fouten die zij zien als ze met een amateur spelen. Challenge Tour-speler Darius van Driel heeft een tip voor op de greens.

Darius van Driel:

'Wat mij altijd opvalt is dat de amateurs met wie ik speel in de pro-ams met name op de greens niet uit de voeten kunnen. De greens in een pro-am zijn op toernooisnelheid gemaaid, en dat maakt het vaak extra lastig voor de gemiddelde amateur. Op snelle (of langzame) greens zie je dat het controleren van de afstand met een putter heel erg belangrijk is, en dat onderdeel is vaak niet goed verzorgd bij de meeste spelers.

Het gebeurt vaak dat amateurs meer dan twee putts nodig hebben op holes waar ze geen slag krijgen en in twee slagen goed op de green liggen. Dat komt omdat ze niet bezig zijn om de twee putts die ze hebben voor een par ook echt te gebruiken. De eerste putt gaat er vaak hard voorbij omdat ze bezig zijn met uitholen en niet met het slaan van een goede 'lag-putt' die dichtbij de hole eindigt. Het belang van de snelheid van de eerste putt wordt bijna altijd onderschat. 

Als ik op hele snelle greens speel, gebruik ik een muntje om de snelheid onder controle te krijgen. Ik leg het muntje ergens op de green en probeer die met de bal te raken. Als ik op een hole mik en uithole, weet ik niet hoe ver de bal voorbij de hole zou zijn gegaan. Als de bal over het muntje rolt weet ik wel hoe ver de bal door rolt en wat voor putt ik over heb, en dat helpt goed om te wennen aan de snelheid en te weten welk tempo ik mijn putts moet meegeven. 

Probeer dit zelf eens uit door met een muntje te oefenen. Je zult zien dat je de snelheid van de green veel beter onder de knie krijgt als je niet bezig bent met uitholen maar je vooral concentreert op de snelheid van de putt. Tuurlijk is het de bedoeling dat je het muntje raakt, maar zorg er altijd voor dat de bal niet te ver door rolt. Als je dit vaak genoeg oefent zul je zien dat je veel minder vaak een drie-putt maakt.'

Darius van Driel (28) is tourprofessional en speelt op de Challenge Tour. 

Klik hier voor alle 'tips van de week'.

}