Longhitter Anne nadert Joost

16 november 2017 Redactie GOLF.NL
De reputatie van Anne van Dam als longhitter groeit met ieder toernooi. De 22-jarige golfster bereikt met haar driver een clubhead speed van 111 mijl per uur en zit Joost Luiten daarmee op de hielen.

Anne van Dam was deze week het onderwerp van een tweet van SuperSpeed Golf, het Amerikaanse bedrijf dat trainingsmiddelen op de markt brengt om de clubhead speed te vergroten.

Er werd volop gereageerd op de tweet en veel golfers lieten weten danig onder de indruk te zijn van de power van 'Annie' Van Dam. Eddie Pepperell, collega van Joost Luiten op de European Tour, liet weten deze winter het krachthonk in te duiken.


Swingdata

Van Dam, die 1,82 meter lang is, slaat haar drives dus met een clubhead speed van 111 mijl per uur (mph). De Arnhemse heeft haar swing dit jaar ingrijpend veranderd (ze laat het zien in de video boven dit artikel). De 22-jarige speelster van Golf Team Holland slaat de bal daardoor nog iets verder dan voorheen. Carry (gemeten als het windstil is): haar bal vliegt tussen de 245 en 250 meter. Daar komt dus afhankelijk van de omstandigheden nog wat rol bij. Hoe verhoudt de beste golfster van Nederland zich tot de beste golfer van Nederland als het gaat om clubhead speed en afstand met de driver? 

Timothy Beumer van Trackman, het radarapparaat dat alle denkbare informatie geeft over clubhoofdsnelheid en de afstand die de bal vliegt, kent de exacte swingdata van Joost Luiten. ‘Aan het begin van het jaar had Joost met de driver een clubheadspeed van 114 mph, dat is gemiddeld op de European Tour. Deze week in Dubai zat Joost op de oefendagen gemiddeld op 111 mph.’ Die terugval komt volgens Beumer door vermoeidheid. ‘Je ziet bij veel spelers op de Tour die wij meten een kleine terugval in clubhead speed aan het einde van het jaar. In de voorbereiding op een nieuw seizoen wordt er veel fysiek getraind, die intensiteit van trainen is bijna niet vol te houden als er veel toernooien gespeeld worden.’

Invalshoek

Luiten is met 111 mph momenteel dus net zo snel als Van Dam. Dat betekent niet automatisch dat ze allebei even ver slaan. ‘Om ver te slaan spelen andere factoren natuurlijk ook een rol’, aldus Beumer. 'Zuiver contact is heel belangrijk, als je de bal niet op de juiste plek op het clubblad raakt verlies je meteen veel snelheid.’ De attack angle (onder welke hoek nadert het clubhoofd de bal) heeft ook grote invloed. 

Beumer: ‘Joost raakte de bal voorheen vaak met een negatieve invalshoek, nu slaat hij de bal vaker in de upswing, +4 graden up met de driver is voor Joost ideaal, dan vliegt zijn bal een stuk verder. De bal flink in de upswing raken kan wel ten koste gaan van de accuratesse want er komt minder spin op de bal. Het gaat er om de optimale afstemming te vinden qua clubhead speed, spin rate en invalshoek. Een met 111 mph geslagen bal met een spin rate van 3000 vliegt bijvoorbeeld minder ver dan een 111 mph bal met 2000 spin rate.’

Een heel duidelijk voorbeeld dat mph maar voor een deel de afstand bepaalt, zag Beumer woensdag in Dubai in de pro-am. ‘Ik stond met de TrackMan achter een tee en Alex Noren sloeg zijn drive met 118 mph, Joost kwam maar tot 110 mph en toch lag de bal van Joost verder op de fairway.’ Luiten, die met zijn 1,78 meter vier centimeter korter is dan Van Dam, slaat met zijn drives een carry van 255 meter. Nog altijd iets verder dan Van Dam, maar Anne zit Joost wel op de hielen.

Een hoge clubhead speed is dus niet zaligmakend maar wie een echte longhitter wil worden moet natuurlijk wel flink hoog in de mph zitten. Kijk maar naar de gemiddelde mph van het afgelopen seizoen van deze drie wereldtoppers op de PGA Tour en de gemiddelde afstand van hun drives.

  • Brooks Koepka         124.28 mph - 285 meter   
  • Dustin Johnson         121.17 mph - 290 meter 
  • Rory McIlroy            120.03 mph - 290 meter

Tot slot, hoe zit het met de mph van de gemiddelde amateurgolfer? Mannen met handicap 18 komen gemiddeld tot 93 mph, vrouwen tot 84 mph. 

Lees hier alles over de afstanden die amateurgolfers slaan. Lees meer over

Anne van Dam Joost Luiten