De ST180 driver van Mizuno
Beeld: Mizuno Golf Europe

Nieuwe driver Mizuno verste van allemaal?

10 november 2017 Redactie GOLF.NL
Mizuno kondigt een nieuwe serie metal woods aan: de ST180 Series. Naast een nieuwe driver bestaat de lijn ook uit nieuwe fairwaywoods. En volgens Mizuno zijn de prestaties ongeƫvenaard.

Wat is het?

Met de JPX900 driver - en de gelijknamige ijzers - had Mizuno al aardig wat succes in het afgelopen jaar. Komt het meer dan 110 jaar oude merk al zo snel met een nieuwe driver? Ja, maar zo gek is dat niet, want de nieuwe ST180 metalwoods volgen de iets oudere JPX EZ lijn uit 2015 op. De JPX EZ was een vergevingsgezinde driver voor de hogere handicapper. Met de ST180 richt Mizuno zich op de betere spelers (met een hogere swingsnelheid) die ook wel oren hebben naar de vergevingsgezindheid van de JPX EZ.

'Dat was de grootste schok die we kregen tijdens het testen', zegt Jeff Cook, PGA Tour Manager van Mizuno. 'De spin en de balsnelheid heeft iedereen verrast. De ST180 is zo snel, met zo weinig spin - veel spelers zullen zich gaan afvragen wat ze echt nodig hebben in een driver.'

Wat is er nieuw?

Met de ST180 driver wil Mizuno naast meer snelheid vooral de spin verlagen zodat de bal lekker ver rolt. Hoe ze dat doen? De ST180 driver is de eerste driver met Wave Sole technology waarbij elke bespaarde gram naar voren en omlaag is verplaatst. Dit bevordert het slaan van ballen met minder spin, zelfs voor spelers met een snelle swing en een flink neerwaartse invalshoek. De Wave Sole zorgt er daarnaast voor dat de energie beter wordt overgebracht op de bal, een soort trampoline-effect vergelijkbaar wat Callaway met de Great Big Bertha Epic heeft gedaan.

De nieuwe ST180 fairwaywoods hebben veel gemeen met de driver. Ook in de houten is Wave Sole technologie toegepast voor minder spin en is er met de Internal Waffle Crown extra gewicht omlaag gebracht in het clubhoofd voor een vlakke penetrerende balvlucht.

Het clubhoofd van de houten is gemaakt van 1770 Maraging Steel. 'Als je houdt van een wijder en groter clubhoofd, maar nog steeds op zoek bent naar minder spin, is de ST180 een interessante optie', zegt Cook. 'De laatste jaren lieten veel tourspelers de trend van kleinere fairwaywoods aan zich voorbij gaan en dit is precies wat ze zoeken.'

Wat vinden wij?

De hashtag #FLATOUTFURTHER zegt alles. Mizuno gaat vol voor afstand. Volgens Mizuno liggen de snelheden waarmee de bal van het gesmeden SP700 Ti clubhoofd komen aanzienlijk hoger dan eerdere drivers van Mizuno. Volgens Mizuno is de ST180 zelfs langer dan Callaway Epic (2 yards meer carry) en de Taylormade M2 (3 yards meer carry). Dit zijn test die wij niet zelf hebben gedaan, maar we verwachten dat er snel meer resultaten van andere onafhankelijke partijen verschijnen waarmee duidelijker wordt wat de ST180 serie echt in huis heeft. Voor nu is het in ieder geval al opvallend dat Mizuno vol in de aanval gaat en niet bang is om de concurrenten uit te dagen.

Alle clubs in de ST180 metalwood lijn hebben een Quick Switch Adjustable Hosel waarmee je de clubs 4 graden in loft en 3 graden in le kunt afstellen. Als het gaat om kleur is er weinig te kiezen of af te stellen. De metalwoods komen in een felle blauwe kleur en dat zal misschien niet iedereen aanspreken. 

Productinformatie

ST180 Driver €459

De ST180 driver is verkrijgbaar in 9.5 en 12.5 graden. Voor dames is er alleen een 12.5 graden model.

ST180 Fairway Wood €329

De ST180 fairwayswoods zijn verkrijgbaar in 15 en 18 graden voor zowel mannen als vrouwen. De metalwoods zijn vanaf begin februari 2018 verkrijgbaar. 

Meer weten? golf.mizunoeurope.com

Lees meer over

Equipment