Tip van de week: Jurrian van der Vaart

6 november 2017 Redactie GOLF.NL
Voor de 'Tip van de week' vroegen we in oktober een aantal Nederlandse Tour-spelers en speelsters naar de meest gemaakte fouten die zij zien als het gaat om het spel van amateurs. Dat thema trekken we door in de maand november. De nummer 6 in de lijst van tourpro's die een tip geven is Jurrian van der Vaart, die deze week de Second Stage van Q School speelt.

Jurrian van der Vaart:

'Ik zal eerlijk zijn: ik ben niet zo van de golftips. Ik speel weliswaar golf om brood op de plank te krijgen, maar ik ben niet gespecialiseerd in het beter laten spelen van de Nederlandse golfers. Er zijn genoeg andere mensen die daar veel beter in zijn. 

Los van de techniek zou ik daarom willen meegeven dat matchplay als spelsoort veel te weinig gebruikt wordt, zeker als je voor je plezier met vrienden of familie speelt. Het mooie aan matchplay is dat je slechte slagen en slechte holes veel sneller vergeet. Je bent namelijk alleen maar bezig om de ander te verslaan. Of dat nou in zeven of vier slagen gebeurt, doet er niet toe. 

Naar mijn mening zijn we veel te veel bezig met scores en techniek. Er is geen andere sport waarbij dat zo extreem het geval is. Daarnaast speel je in andere sporten bijna altijd tegen iemand anders, en bijna nooit tegen jezelf zoals in golf. Als je gaat tennissen ben je ook niet bezig met je speelsterkte, maar probeer je de ander te verslaan. Natuurlijk heeft de uitslag van een tennispartij ook invloed op je speelsterkte, maar dat is slechts een bijproduct en niet het hoofddoel.

Vraag je jezelf weleens af waarom je vier uur lang in de wei loopt? Doe je het voor de lol? Zorg dan ook dat je meer plezier haalt uit een ronde! Natuurlijk is hoe goed je speelt ook van invloed op de mate waarin je lol hebt, maar ik denk dat je veel beter scoort als je in een relaxte sfeer speelt en niet alleen maar met je score bezig bent. Die lol zie ik ook terug bij amateurs in een pro-am, omdat ze als team een leuke score proberen te maken en niet bezig zijn met hun eigen score.

Speel eens van een andere tee

Een ander opmerking die ik zou willen maken is dat men vaak vergeet dat je ook van andere tees mag spelen. Hoe meer Nederlandse golfbanen ik zie, hoe duidelijker het wordt dat 95% van de golfbanen in Nederland te lang zijn (en dat is niet goed voor de mensen die voor hun lol golfen). De meeste zijn aangelegd in de jaren '90 en zijn ongeveer 6500 meter lang. Dat is leuk voor professionals die vanaf de tee de bal 260 meter door de lucht kunnen slaan. Alleen voor die spelers is de baan interessant omdat je dan van een ijzer-6 tot een sandwedge nodig hebt en alle clubs in je tas gebruikt. 

Een van de dingen die je steeds vaker zal gaan zien is dat kortere banen veel meer in trek raken. Dat is ook zo mooi aan het handicapsysteem: je kunt je eigen tee kiezen. Voor elke kleur tee krijg je een aantal slagen mee. Daar maken nog veel te weinig golfers gebruik van. Door van verschillende tees te spelen leer je de baan op een hele andere manier kennen. Het is ook goed voor je course management, omdat je je hoofd beter moet gaan gebruiken. Het is geen tennisveld waarbij de afmetingen altijd hetzelfde zijn. Maak daar gebruik van en maak het leuk!'

Jurrian van der Vaart (31) is professional en speelt op de Challenge Tour. Deze week speelt Van der Vaart Stage Two van de Qualifying School.

Klik hier voor alle 'tips van de week'.