tees
Witte en gele tees links, andere tees rechts

Kies de tee die bij je past

1 maart 2017 Redactie GOLF.NL
De NGF is een nieuwe campagne begonnen om spelers aan te moedigen van de tee te spelen die het beste bij hun spel past. Het advies is voortaan gebaseerd op de afstand die golfers kunnen slaan.

Sinds 2012 is het mogelijk om van verschillende kleuren tees qualifying rondes te spelen. Sindsdien mogen mannen en vrouwen bijvoorbeeld q ronden van de gele tees spelen. Spelers van beide geslachten mogen ook spelen van de rode tees (de afslagplaatsen waar de rode teemarkers staan).

De vrije keuze blijft bestaan, maar voor het merendeel van de ronden heeft de NGF een advies dat is samengevat op een poster (zie onder). 

Het advies om van de tee te spelen die het beste bij je past, komt voort uit onderzoek. Die onderzoeken geven aan dat spelers die van de juiste kleur tee spelen meer spelplezier hebben en snelheid in hun spel houden. Een speler die op een par 4 de green in twee slagen kan bereiken, beleeft meer plezier aan golf dan een speler voor wie de green minstens drie slagen weg is.

Vanaf nu is het advies gebaseerd op hoe ver men kan slaan:

 • Tot 125 meter – oranje tees
 • Tussen de 125 en 160 meter – rode tees
 • Tussen de 160 en 190 meter – blauwe tees
 • Tussen de 190 en 225 meter – gele tees
 • Verder dan 225 meter – witte tees

De poster wordt met een begeleidende brief naar alle golfclubs gestuurd. Lees hierover meer in een bericht van de NGF.

Kun je je vinden in het nieuwe advies? Laat het ons weten: redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Klik hier voor een grote versie van de poster.

Kies de tee die bij je past

App

Met de app GOLF.NL kun je qualifying ronden spelen. Je kiest de kleur tee en na de ronde wordt je handicap meteen verwerkt. Je scores worden bijgehouden en je kunt jezelf meten met vrienden, clubleden en andere golfers in Nederland via de Handicapranking. Je kunt ook de scores van oefenronden invoeren in de app.

De NGF adviseert al langer om de juiste kleur tee te kiezen, maar dat advies was tot nu toe gebaseerd op geslacht en handicap. Dit advies van vroeger mogen clubs ook nog toepassen als ze willen:

Heren met een handicap van: 

 • 37 of hoger spelen van de rode tee 
 • 29 tot en met 36 spelen vanaf de rode of blauwe tee 
 • 20 tot en met 28,9 slaan af van de blauwe of gele tee 
 • 10 tot en met 19,9 spelen vanaf de gele tee 
 • 9,9 of lager spelen van de gele of de witte tee 

Dames met een handicap van: 

 • 10 of hoger spelen van de rode tee 
 • 9,9 of lager spelen van de rode of blauwe tee

Reacties

Hans per mail:

'Ik ben het eens met Jacqueline. Ik speel regelmatig met dames die ruim 200 meter slaan en best van wit zouden kunnen spelen en ze klagen dan ook dat er geen handicaptabel beschikbaar is. En gaan er dus van uit dat dit niet mag. En accepteren dus met gemengde gevoelens dat zij daar niet af mogen slaan. En dat is dus incorrect.'

Thom per mail:

'Ik ben een oudere speler, man, handicap 23,5. Vanaf mijn 75ste jaar merkte ik dat ik korter ging slaan, zo erg dat ik nu op sommige holes de fairway niet meer kan halen. De rough is bij ons, Haviksoord, gemeten van de gele afslag, op sommige holes 150 meter! Ik speel dus in vriendschappelijke partijtjes, met mijn vrouwelijke vrienden vaak van rood af. Echter in wedstrijden doe ik dit nooit omdat het verschil in aantal slagen tussen dames en heren veel te groot is, bij mijn handicap 9, Ik heb dan dus een extra handicap van 9 slagen! Mijn mening is dan ook dat, als heren door beperking van hun afstand van rood moeten spelen dat ze dan ook hetzelfde aantal handicapslagen moeten krijgen die ook de dames krijgen! Misschien een extra taak voor de wedstrijdcommissie om dit per speler te bekijken?'

Willem per mail:

'Dit is een prima ontwikkeling: beter voor het plezier, speltempo en haalt ook het onnodige sekseverschil dat nu gehanteerd wordt voor de keus van de tee weg.'

Marjo per mail: 

'Vanaf de oranje tees afslaan is een prima idee, maar dan moeten de clubs ook zorgen dat die fatsoenlijk gemaaid zijn en door borden worden aangegeven.'

Lees meer over

Handicap Clubs Banen