President Donald Trump op 1 oktober
Beeld: Golfsupport.nl

Donald Trump verlaagt zijn handicap

5 november 2017 Redactie GOLF.NL
President Donald Trump heeft onlangs zijn handicap verlaagd maar de omstandigheden zijn vaag. De ronde roept heel veel vragen op die nog niet beantwoord zijn.

Het is bekend dat de huidige Amerikaanse president heel vaak op golfbanen komt - voor zaken of om te spelen of voor allebei. Het wordt allemaal nauwkeurig bijgehouden door verschillende tegenstanders van Donald Trump die vinden dat hij te veel buiten speelt en te weinig het land leidt, onder anderen de eigenaar van TrumpGolfCount.com. Volgens deze website heeft Trump al 34 ronden gespeeld sinds hij president is. 

In Amerika is de handicap van spelers openbaar, om duikboterij te voorkomen, zodat iedereen kan zien of je bij een wedstrijd op een andere baan je officiële handicap opgeeft. In Nederland is ieders handicap ook min of meer openbaar - hier kun je zoeken op ngfhandicap.nl - maar je moet wel de naam en voorletters van een speler weten. In de Verenigde Staten zie je de USGA-website ghin.com niet alleen wat de handicap van een speler is maar ook wat de meest recente scores zijn die hij of zij ingeleverd heeft.

Donald Trump speelde tot kort geleden van handicap 2,8 en had sinds juni 2016 geen enkele score voor zijn handicap ingeleverd. Hij had een inactieve handicap zoals dat vroeger in Nederland heette. Maar sinds 1 november staat er opeens wel een score op zijn handicappagina, een kaart gespeeld in oktober 2017 en een lage score: 68 slagen bruto. Weliswaar op een baan met een course rating van 66,1 maar dan nog.

'The Mystery of the President’s Low Golf Score'

Door de lage score is de handicap van Trump gezakt van 2,8 naar 2,5. (Het Amerikaanse handicapsysteem werkt iets anders dan het Europese, lees hier meer.) Niets aan de hand zou je zeggen, want Trump is volgens vriend en vijand een zeer goede golfer - hoewel hij volgens vijanden wel een vanity handicap heeft (lager dan zijn werkelijke speelsterkte).

Maar er is misschien wel iets aan de hand want de golf- en politieke pers in Amerika kan er niet achter komen op welke baan Trump zijn ronde 68 heeft gespeeld en met wie hij speelde. De pers spreekt van 'The Mystery of the President’s Low Golf Score'. 

Tot voor kort kon je in Amerika ook een rondje in je eentje inleveren die meetelde voor je handicap, maar de Amerikanen zijn onlangs wat strenger geworden. Het Amerikaanse handicapsysteem is enkele jaren geleden ook wat meer op privacy gaan letten. Vroeger stond er bij elke handicapscore ook vermeld waar en hoe laat je had gespeeld. Dan kon je baas of partner dus zien dat je op die en die dag en op die en die tijd gegolfd had op die en die baan - en dat vonden golfers niet altijd wenselijk. Als je nu een ronde invoert in Amerika, dan staat er alleen maar bij op welke dag je die ronde ingevoerd hebt en of het op je home course was of 'away' (een andere baan). 

Trump speelde de ronde 68 'away', maar waar? De USGA vertelt het niet om redenen van privacy. De pers weet wel dat Trump op 14 oktober en 15 oktober golf gespeeld heeft, maar dat was op Trump National GC in Virginia en daar zijn geen tees met een course rating van 66,1. Trump heeft verder volgens vrienden op 9 oktober een ronde in 73 slagen gespeeld, maar die heeft hij niet ingevoerd. Bovendien was die ronde ook op Trump National in Virginia. 

Een hacker?

Trump staat bekend als een speler die de regels niet heel strikt neemt, hij zou bijvoorbeeld lang niet altijd putts uitholen. Sportcommentator Rick Reilly was voor een van zijn boeken caddie van Trump en zette hem als golfer kernachtig neer met de woorden: 'Als het gaat om bedrog, dan krijgt Trump een 11 op een schaal van 1 tot 10.'

Tegenstanders geloven daarom niets van de ronde 68 van Trump. Ook omdat het een veel betere score dan normaal is: het is de beste score van de laatste 20 handicapscores die Trump inleverde.

Maar om Trump in dit geval het voordeel van de twijfel te geven: misschien is er wat anders aan de hand? Want waarom heeft Trump al maanden geen scores ingevoerd en nu opeens wel een 68 en niet de ronde 73 van 9 oktober? 

The Wall Street Journal informeerde een paar dagen na 1 november bij het Witte Huis maar het antwoord maakt de zaak weinig duidelijker. De woordvoerders van Trump ontkennen dat de president zelf zijn ronde 68 heeft ingevoerd. Maar ze ontkennen noch bevestigen dat de score echt gemaakt is. 

Een verklaring die Trump vrijpleit is dat er een hacker aan de gang is geweest, maar dan mag je verwachten dat Trump de ronde 68 laat verwijderen van zijn handicappagina. Dat is nog niet gebeurd.

Olympische baan

Intussen speelt Trump lekker door en dit weekend was hij op een bijzondere locatie: de Kasumigaseki Country Club in Japan, de baan van de Olympische Spelen in 2020. Trump speelde daar met de Japanse premier Shinzo Abe en met Tourspeler Hideki Matsuyama. 

Toen Abe in februari Amerika bezocht, speelden Trump en de premier ook een ronde. Trump heeft toen naar verluidt gegolfd met een driver van 3.000 dollar, een cadeautje van Abe na de verkiezingen in de VS.

Lees ook: Golf en Amerikaanse presidenten.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Premier Abe viel in een bunker bij de 9-holes ronde:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}