handicap golf
Een digitale handicapkaart van een Amerikaanse golfer

Handicapranking: Amerika versus Europa

19 juli 2016 Redactie GOLF.NL
Is een Amerikaan met handicap 16 even goed als een Nederlander met handicap 16? Nee, maar het is moeilijk om te zeggen wie beter is.

Een handicapsysteem maakt het mogelijk dat spelers van verschillend niveau toch min of meer eerlijke wedstrijden tegen elkaar kunnen spelen. Een handicapsysteem geeft bovendien objectief aan of je als golfer vooruitgaat (of achteruitgaat …), het handicapgetal drukt je speelsterkte in een cijfer uit. Sinds begin 2015 is er ook nog eens de GOLF.NL Handicapranking (zie verderop) die inzicht geeft hoe goed je bent vergeleken met andere spelers van jouw leeftijd en andere golfers in Nederland, je provincie, je gemeente en je club.

Maar hoe verhoudt jouw handicap zich met die van een buitenlander? Als je bijvoorbeeld tegen een Amerikaan speelt met jouw handicap, mag je er dan vanuit gaan dat deze speler even goed is als jij? Wel ongeveer maar niet helemaal. Dat komt omdat de Amerikanen een ander handicapsysteem hebben dan wij in Europa.

Verschillen

In Amerika tref je net als hier op elke baan een slagentabel aan die vertelt wat je playing handicap op die baan is (‘hoeveel slagen je krijgt’). Sterker nog, het course-ratingsysteem, waarvan slagentabellen een afgeleide zijn, is door de Amerikanen bedacht en wij hebben het overgenomen. Maar het handicapcijfer van een Amerikaanse speler komt op een andere manier tot stand. Simpel samengevat werkt het in Amerika zo:

  • Een Amerikaanse handicap is gebaseerd op de beste tien scores in de afgelopen twintig ronden. In Europese landen wordt je handicap bepaald door alle ingeleverde scores.
  • In Amerika wordt aangemoedigd dat je elke score inlevert voor je handicapberekening, ook van zeven holes in de avonduren met wat vrienden, zelfs van een matchplayronde. (Bij matchplay maak je natuurlijk niet elke hole af; Amerikanen mogen op die holes dan toch een score invullen, namelijk "het aantal slagen dat al gedaan is plus, naar het beste oordeel van de speler, het aantal slagen dat de speler zou doen in meer dan de helft van de gevallen als de speler verder had gespeeld van de plaats waar de bal is opgeraapt". Een schatting dus.) Tot voor kort mochten Amerikanen zelfs de scores van rondjes in hun eentje opgeven voor hun handicap, rondjes zonder markers of andere getuigen dus, maar dat is dit jaar afgeschaft. In Europa gelden alleen scores gemaakt in strokeplay-, stableford- en tegen par-wedstrijden.
  • Wat het Amerikaanse systeem tot slot onderscheidt, is het onderdeel "equitable score control": per hole geldt een maximum score gebaseerd op je speelsterkte. Een Amerikaanse speler met handicap 25 kan bijvoorbeeld nooit meer dan een 8 maken op een hole. Hij maakt in werkelijkheid misschien een 10, maar voor zijn handicapberekening is het een 8. Dus tenzij deze Amerikaan een officiële strokeplay-ronde speelt, kan hij na acht slagen op een hole de bal oppakken. (Wat doet denken aan stableford waarbij je de bal kunt oppakken als er geen punten meer zijn te behalen; een score hoger dan een netto double bogey is een streep.)

Overeenkomsten

Het Europese en Amerikaanse systeem verschillen net iets van elkaar en je kunt erover twisten wie beter is, de Amerikaan of Nederlander met handicap 16. 

Maar wat de systemen gemeen hebben, is dat je handicap pas reëel is als je geregeld scores inlevert. 

Wat de systemen ook gemeen hebben is dat de handicap de potentiële speelsterkte van een speler weergeeft en niet zijn gemiddelde score. Het is dus zowel in Amerika als in Nederland heel normaal dat je geregeld je handicap niet speelt.

Wereldwijd

Wereldwijd zijn er in totaal zes handicapsystemen: het Amerikaanse, Europese, Australische, Brits-Ierse, Australische, Zuid-Afrikaanse en Argentijnse. Ze werken allemaal net wat anders en de handicaps van spelers uit deze regio’s zijn dus niet goed te vergelijken. Welk systeem het beste is, daarover kun je eindeloos discussiëren. 

De Amerikanen hebben in 2015 aangekondigd dat ze één nieuw wereldwijd handicapsysteem willen maken, een mix van de beste elementen van alle systemen. Maar daar horen we de laatste tijd weinig over, het is de vraag of het ooit gaat lukken.

Deze tekst is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 11 van 2016.

Handicapranking

Benieuwd hoeveelste jij bent van het land, je gemeente of club? Check je positie in de GOLF.NL Handicapranking.
GOLF.NL besteedt geregeld aandacht aan de Handicapranking. We schrijven over snelle stijgers, clubs met veel lage handicappers of de beste spelers in een bepaalde leeftijdscategorie. Hiervoor kijken we naar de Handicapranking, maar we horen het ook graag van golfers zelf. Lever jij op handicapgebied een bijzondere prestatie? Laat het ons weten via mail (redactie@golf.nl).


}