Het is weer die mooie tijd van het jaar dat de Masters wordt gespeeld!
Beeld: Golfsupport.nl
Een golfer met badges (kaartjes) van verschillende jaren op zijn hoed
Beeld: Getty Images

Golf en geld: de Masters

29 maart 2017 Redactie GOLF.NL
In deze aflevering van 'Golf en geld' aandacht voor de Masters, de major die over ruim een week begint. Bedragen en prijzen vertellen veel over de Masters.

Hoge inkomsten

Augusta National maakt geen cijfers bekend maar het tijdschrift Golf Digest schat dat de baan met de Masters elk jaar zo'n $30 miljoen winst maakt. Er wordt vooral geld verdiend aan het televisiecontract, de tickets en merchandise. Golf Digest komt met deze geschatte bedragen aan inkomsten:

  • merchandise ($47,5 miljoen)
  • tickets ($34,75 miljoen)
  • internationale televisierechten ($25 miljoen)

Het nationale televisierecht gaat naar CBS en volgens Golf Digest maakt CBS noch Augusta winst met deze deal. Veel van de dollars die binnenkomen bij Augusta worden besteed aan verbeteringen van het toernooi en de club schenkt ook veel geld aan initiatieven om de golfsport te laten groeien.

Een rijke club

De club is rijk door de Masters en door de contributies van de ongeveer 300 leden. Veel van hen zijn bizar rijk, bijvoorbeeld Bill Gates en Warren Buffett. Naar verluidt moet je eenmalig $100.000 betalen om lid te worden.

Terreinuitbreiding

Augusta National Golf Club heeft de afgelopen jaren veel dollars uitgegeven om terrein van buren op te kopen, zodat holes verlengd konden worden en de toernooifaciliteiten verbeterd konden worden.

De laatste aankoop was in januari, toen kocht de club het terrein van een autowinkel aan Washington Road voor $6,9 miljoen. In november kocht Augusta een muziekwinkel aan Washington Road voor $5,3 miljoen. In recente jaren is ongeveer $65 miljoen uitgegeven aan het kopen van vierkante meters.

Augusta National heeft de terreinuitbreiding in de afgelopen jaren gebruikt voor een nieuw perscentrum, een nieuw oefenterrein en parkeerplaatsen.

Een kaartje voor de Masters

Kaartjes (een kaartje bij de Masters heet een badge) zijn niet absurd duur maar wel lastig te krijgen. Er is sinds 2012 een lottery voor een onbekend aantal kaartjes: je kunt een aanvraag doen en dan is het afwachten of het lot op jouw naam valt.

Alle tickets voor dit jaar zijn al uitverkocht. Hier vind je informatie over kaartjes voor de editie 2018 en kun je je opgeven voor kaartjes.

Een badge voor een oefendag kostte dit jaar $65. Een toernooironde kostte $100. Een passepartout voor alle toernooidagen kost ongeveer $350.

Kinderen tussen de 8 en 16 mogen gratis naar de Masters als ze begeleid worden door iemand met een kaartje. Eén kind per persoon.

Het werkte vroeger zo dat je – als je eenmaal een kaartje had gekocht – alle jaren daarop ook kaartjes kon bestellen. In 1966 was het kampioenschap voor het eerst uitverkocht. In 1972 werd een wachtlijst ingesteld. Die werd zo lang dat de lijst in 1978 gesloten werd. In 2000 kwam er een nieuwe wachtlijst maar die werd ook snel weer gesloten.

Een onbekend aantal mensen staat op de Patron List en deze longtime ticketholders kunnen elk jaar kaartjes kopen. Zij verkopen hun tickets vaak door en zo is een levendige zwarte (online) markt ontstaan. Een kaartje doorverkopen moet je niet in de buurt van de baan doen want dat is strikt verboden en dan kun je opgepakt worden door de politie. Arrestaties gebeuren elk jaar. Augusta National koopt zelf ook zwarte kaartjes op en verkoopt ze vervolgens legaal.

Voor een kaartje voor donderdag wordt op de zwarte markt soms $2.900 betaald. Voor een pas van donderdag tot en met zondag wordt soms $7.500 betaald.

Een rondje op Augusta?

Zoals bekend zijn alleen gasten van leden welkom op de privéclub. Het gasttarief is naar verluidt $40. De gastheer/gastvrouw (Augusta heeft een piepklein aantal vrouwelijke leden) betaalt dat meestal voor de gast.

Je kunt in elk geval geen greenfee kopen. Je kunt ook geen lidmaatschap aanvragen; je wordt gevraagd om lid te worden – of niet.

Lage prijzen op het toernooi

Veel golfers weten het al: als je eenmaal een kaartje voor de Masters hebt bemachtigd, dan is het eten en drinken op het kampioenschap goedkoop. Dat is een Masters-traditie.

De beroemde pimento cheese sandwich die je op Augusta National kunt bestellen, kost maar $1,50. De boterhammix wordt vaak nagemaakt in Amerika maar nooit met succes; Augusta National houdt het recept voor de pimento cheese spread strikt geheim.

Het broodje is zo beroemd dat Adidas Golf dit jaar een schoen heeft ontwikkeld die geïnspireerd is op de sandwich. De 'limited-edition shoe' is wit, net als het brood rondom de kaas, maar de schoen heeft ook gele elementen die verwijzen naar de kaas.

De Masters wordt altijd begin april gespeeld op Augusta National, dit jaar van 6 tot 9 april. Hou GOLF.NL in de gaten voor het laatste nieuws.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Masters