Timo van Geest en Andy Plummer op Spierdijk
Stack & Tilt-instructeur Timo van Geest
Andy Plummer en Mike Bennett
Aaron Baddeley (voorheen Stack & Tilt)
Beeld: Golfsupport.nl
Alex Cejka (Stack & Tilt)
Beeld: Getty Images
Nanna Koertz Madsen (Stack & Tilt)
Beeld: Golfsupport.nl

Stack & Tilt: de golfswing in 10 woorden

28 maart 2017 Redactie GOLF.NL
Stack & Tilt is de naam van een alternatieve kijk op de golfswing, ontwikkeld door de Amerikaanse teaching pro’s Andy Plummer en Mike Bennett. Plummer was in Nederland, GOLF.NL sprak met hem.

Bekijk de video boven of onder dit artikel.

Andy Plummer gaf begin maart op Golfbaan Spierdijk een cursus aan Nederlandse golfleraren. Het initiatief kwam van Timo van Geest, pro op de Noord-Hollandse golfbaan en een officiële Stack & Tilt-instructeur. Stack & Tilt heeft een andere visie op de golffundamenten dan traditionele golfleraren. De traditionele fundamenten zijn grip, oplijnen, houding en stand. Maar volgens Stack & Tilt zijn grip, oplijnen, houding en stand variabel; je kunt hieraan niet herkennen of iemand een goede speler is. Een goede speler kun je wel herkennen aan de volgende fundamenten:

  • Controle over waar je de grond raakt (contact)
  • Genoeg afstand om een goede score op de hole te kunnen maken (kracht)
  • Controle over de balvlucht (richting)

“We hebben bestudeerd wat de beste spelers gemeen hebben”, zegt Plummer. “Dat is controle over het laagste punt van de swing dat meteen na het raken van de bal komt, over de afstand en de balvlucht.” Volgens Stack & Tilt bewegen veel slechte golfers te veel zijwaarts bij het maken van de backswing. Ze draaien achter de bal, de as van de swing verplaatst zich (bij rechtshandige golfers) naar rechts. Het gevolg – volgens de Stack & Tilt-grondleggers – is dat de speler vaak eerst de grond raakt en dan de bal slecht raakt. Het verplaatsen van het gewicht leidt bovendien vaak tot een slice.

Gewicht

Stack & Tilt is te vertalen en samen te vatten als: het gewicht op dezelfde plaats houden (op het linkerbeen als je rechts bent) en kantelen (met de wervelkolom, dit kun je zien in de schouders). 

Een Stack & Tilt-pro leert golfers dat het gewicht in de beginstand op het voorste been moet rusten (links als je rechtshandig bent) en daar moet blijven terwijl je in je achterzwaai om je as draait. Terwijl je naar de top van de backswing zwaait, strekt het rechterbeen uit; hierdoor kunnen de heupen verder draaien en zet je minder stress op de wervelkolom. In de downswing komt er nog meer gewicht op het linkerbeen dan in het begin van de swing. 

Plummer: “De voordelen zijn dat de speler eerst de bal raakt en dan pas de grond, zoals het moet. Er is beter contact met de bal en met een Stack & Tilt-swing krijg je een controleerbare balvlucht, een draw van rechts naar links.”

Tien woorden

In 2009 verscheen een boek van de grondleggers met de naam “The Stack & Tilt Swing” en het werd een bestseller. Maar Plummer zegt dat het systeem –  voor instructeurs en voor golfers – is samen te vatten in tien woorden. Om precies te zijn vijf combinaties van twee woorden:

  1. gewicht voorwaarts
  2. schouder neer
  3. handen in
  4. armen gestrekt
  5. heupen duwen

Plummer: “Met gewicht voorwaarts bedoelen we: zestig procent van het gewicht is op links en beweeg niet weg van de bal in de backswing. Blijf gecentreerd boven de bal, het gewicht verplaatst zich niet naar de rechtervoet. Met schouder neer bedoelen we dat de linkerschouder naar beneden gaat in de backswing en de rechterschouder naar beneden gaat in de downswing, dit omdat we in de setup voorover gekanteld staan. Handen in wil zeggen: swingen in een cirkel om het lichaam heen, til de handen niet omhoog in de backswing. De linkerarm moet in de backswing en de follow-through zo veel mogelijk gestrekt zijn. Veel golfers hebben alleen gestrekte armen bij het adresseren en gebogen armen in de backswing en nadat ze bal geraakt hebben. In de downswing en follow-through duwen de heupen in de richting van het doel, dit om ruimte te maken voor de kanteling en het strekken van de wervelkolom zonder dat het hoofd verplaatst.”

Is McIlroy Stack & Tilt?

Plummer en Van Geest spreken niet van een methode maar van een systeem. Van Geest: “Soms vraagt een leerling wel eens naar een speler op de Tour. Van de week nog kreeg ik de vraag: Is Rory McIlroy een Stack & Tilt-speler? Het antwoord is ja, omdat iedere goede speler de fundamenten van Stack & Tilt heeft, maar het antwoord is ook nee, omdat Rory geen Stack & Tilt-coach heeft. 

Plummer: “Eigenlijk moet de vraag zijn: 'Is Rory een speler die de golffundamenten onder de knie heeft?' Ja, dat is hij, zoals alle topspelers. Wij willen clubgolfers laten zien wat goede golfers gemeen hebben. Iedere topspeler heeft een andere swing, een andere grip en een andere houding, maar ze beheersen allemaal de fundamenten van golf: controle over het laagste punt van de swing, het vermogen om afstand te maken en controle over de balvlucht.”

Gevestigd

Toen Stack & Tilt tien jaar geleden bekend werd omdat pro's met Plummer en Bennett gingen samenwerken (bijvoorbeeld Aaron Baddeley, Mike Weir en Alex Cejka), was het systeem omstreden. Er was veel scepsis omdat de visie radicaal anders is dan bij conventionele lesmethodes. Bovendien haakten Baddeley en Weir al snel weer af (in 2009) en gingen ze met conventionele coaches werken, al speelde Baddeley zijn beste golf onder Plummer en Bennett en behaalde hij met hen zijn hoogste wereldranking, plek 16. 

“Er is nog steeds kritiek maar we zijn intussen groot geworden en gevestigd”, zegt Plummer. “Wereldwijd hebben we driehonderd Stack & Tilt-instructeurs. Tot nu toe hebben negen Stack & Tilt-spelers een overwinning op een grote Tour behaald. Negen verschillende spelers en bij acht van hen was het de eerste overwinning op de Tour. Het systeem werkt duidelijk voor verschillende personen. En heb je de overwinning van Dustin gezien?” voegt Plummer toe, doelend op de zege van Dustin Johnson in het WGC-Mexico Championship 2017. “We hebben Dustin helemaal aan het begin van zijn carrière geholpen. En iedereen kent de coach Sean Foley. Hij werkt met elementen van Stack & Tilt – want wat wij eren is niet nieuw, het is alleen in de loop der tijd verloren gegaan. Foley is een vriend en heeft met spelers als Tiger Woods en Justin Rose gewerkt.”

Voor beginners en gevorderden

Het systeem leent zich uitstekend om beginners golf te leren, vindt Van Geest. “Als ik met beginners werk, dan zijn we de eerste paar lessen met de eerste vier van de tien woorden bezig: gewicht voorwaarts, schouder neer.  Eenvoudig om te onthouden. Het systeem is ook zeer geschikt voor golfers die al een tijdje spelen maar vaak de grond raken, de bal toppen of hardnekkig slicen. Tegelijk is Stack & Tilt uitgebreid genoeg voor Tourspelers om hun spel te verfijnen.”

“Ik vind dat onze sport voor nieuwe spelers eenvoudig en toegankelijk moet zijn”, zegt Plummer. “Beginners moeten snel aan de gang kunnen in de baan. Stack & Tilt is aantrekkelijk voor beginners en topspelers omdat het niet jaren duurt om de juiste bewegingen onder de knie te krijgen. Ons systeem maakt golf voor beginners een eenvoudige uitdaging. Maar Stack & Tilt is ook een houvast als je beter wordt en golf een sophisticated challenge wordt.”

Op reis

Plummer is in 2016 tweehonderd dagen op reis geweest. “Voor trainingen van pro's, clinics, promotie van ons systeem en het begeleiden van spelers op de Tour.” Met sommige pro’s werkt hij op een losse basis. “Af en toe een uur op een toernooi. Deze spelers claimen we niet als Stack & Tilt-spelers.” 

Alex Cejka wel, met hem werkt Plummer op vaste basis. Cejka is een 46-jarige Duitser die voornamelijk in Amerika speelt en vier keer op de European Tour won en één keer op de PGA Tour. Een andere topspeler die nu begeleid wordt door Stack & Tilt is de 22-jarige Nanna Koertz Madsen. De Deense heeft één toernooi op de Ladies European Tour gewonnen. 

Stack & Tilt is misschien niet de golfrevolutie geworden die sommige deskundigen tien jaar geleden voorspelden, maar het systeem bestaat nog steeds en groeit. En veel golfers geloven er in. Ook oudere spelers. De 58-jarige Amerikaanse Tourpro Joey Sindelar is een paar jaar geleden op Stack & Tilt overgestapt toen hij rugproblemen kreeg met zijn oude, normale swing. "Thank goodness for Stack & Tilt”, zei Sindelar vorig jaar. 

Timo van Geest gelooft dat Stack & Tilt beter golf en meer plezier oplevert en hoopt dat meer Nederlandse pro's zich gaan verdiepen in het systeem. “Er zijn vijf pro's met een grote interesse op de cursus van Andy afgekomen. Ik hoop dat het een begin is van een grotere Stack & Tilt-beweging in Nederland.”

Meer informatie: stackandtilt.com of neem contact op met een van de twee officiële Stack & Tilt-instructeurs van Nederland: Timo van Geest (gevestigd op Spierdijk, golfq.nl) en Meindert-Jan Boekel (gevestigd op de Rijswijkse, mjboekel.nl). 

Stack & Tilt in Amsterdam:

Bekijk ook een video over de MOT-swing die ontwikkeld is door de Nederlandse pro’s Joost Steenkamer en Michel Put. Klik hier.

Lees meer over

Instructie