The Himalayas, de green van de St Andrews Ladies' Putting Club
Beeld: Getty Images
The Himalayas, de green van de St Andrews Ladies' Putting Club

Top 5 'women-only' golfclubs

16 maart 2017 Redactie GOLF.NL
Deze week werd bekend dat de men-only club Muirfield vrouwelijke leden gaat toelaten. Er zijn nog steeds golfclubs waar alleen mannen lid zijn, maar – en dat is minder bekend – er zijn ook 'women-only' clubs.

De R&A, de organisator van het Brits Open, staat er op dat de gastbanen van de major ('The Open rotation') vrouwvriendelijk zijn. Daarom is de eis gesteld dat alle clubs op de Brits Open-banen vrouwelijke leden aannemen. Nu Muirfield ook vrouwelijke leden toestaat, is dat het geval.

Augusta National, de baan waar de Masters wordt gespeeld, is in 2012 een mixed club geworden, onder maatschappelijke druk en druk van sponsors. Maar er zijn nog steeds heel wat 'single-sekse' golfclubs op de wereld, zoals er ook andere single-sekse clubs en instituten zijn. 

De eerste golfclubs op het Europese vasteland waren vrijwel allemaal en bijna allemaal meteen gemengde clubs. Maar in Groot-Brittannië, waar golf eerder werd gespeeld, waren de eerste clubs vooral men-only. Zo ontstonden uit noodzaak ook women-only golfclubs, omdat vrouwen niet lid konden worden van de golfclubs van hun man of vader.

In Groot-Brittannië zijn nog steeds veel single-sekse golfclubs en ongeveer 50 procent van die clubs is men only en 50 procent dus women only. Vooral in Schotland zijn veel vrouwengolfclubs, ongeveer 20. In The Home of Golf – St Andrews – zijn er drie. 

We hebben een top 5 samengesteld van de meest beroemde women-only golfclubs. Ze zijn geselecteerd op hun bijzondere geschiedenis of bijzondere baan.

1 Formby Ladies Golf Club

Deze vrouwenclub heeft een eigen linksbaan, vlakbij Liverpool. Die baan wordt omringd door de links van Formby Golf Club. De club telt ongeveer 350 vrouwelijke leden. Mannelijke gasten zijn welkom maar mannen kunnen niet lid worden.

2 Lundin Ladies' Golf Club

Lundin Ladies' GC is een Schotse damesclub uit 1891, de oudste in Schotland. De vereniging telt ongeveer 200 leden en heeft een eigen 9-holes parkbaan en een eigen clubhuis, maar de club speelt ook op de 18-holes baan van de buren, Lundin Golf Club. Kinderen en mannen zijn welkom op de baan van de vrouwen. Mannen kunnen geen lid worden maar wel een jaarkaart aanschaffen. Opmerkelijk genoeg had de club de eerste tien jaar een mannelijke captain omdat een vrouw in die rol toen nog niet gepast werd gevonden.

3 Machrihanish Ladies' Golf Club

Deze vrouwengolfclub is 'onderdeel van' Machrihanish Golf Club in Schotland en speelt ook op de beroemde baan in Machrihanish waar je op hole 1 over een stukje zee moet slaan. De vrouwenclub heeft een eigen clubhuis.

4 St Andrews Ladies' Putting Club

Deze bijzondere club uit 1867 heeft geen eigen baan maar wel een grote eigen green met de naam The Himalayas. Daarop zijn 18 holes gestoken. De zeer geonduleerde green ligt bij het gastenclubhuis van St Andrews (bij hole 1 van de New Course). De vereniging heeft geen eigen clubhuis. De club werd opgericht door vrouwen en dochters van leden van de Royal & Ancient Golf Club, die tot een paar jaar geleden men only was. Kinderen, mannen en vrouwen mogen putten op de beroemde green, de greenfee voor een volwassenen is 3 pond.

5 Ladies' Golf Club of Toronto 

De vrouwenclub in Toronto stamt uit 1924 en is daarmee tien jaar ouder dan Augusta National, de baan die sinds kort niet meer single-sekse  is. De vereniging in Toronto is de enige women-only golfclub in Noord-Amerika. Mannen zijn welkom op de baan maar kunnen geen lid worden.

Wetenswaardigheden

In North Berwick in Schotland is in 1888 een 'Ladies' Course' aangelegd. Er was ook een klein clubhuisje maar dat is verdwenen. De Ladies' Course bestaat nog en ligt bij de 16de hole van de grote baan (de West Links), maar wordt nu de Children's Course genoemd. Deze baan bestaat nu uit negen par-3 holes.

Royal Troon Golf Club, de Brits Open-baan, heeft enkele jaren geleden voor vrouwelijke lidmaatschappen gestemd. Vrouwen speelden al vanaf het begin op de hoofdbaan (de Old Course) maar konden er geen lid worden. In 1882 richtte een groep vrouwen daarom de Ladies' Golf Club Troon op en die club ging in 1896 voornamelijk spelen op de Portland Course, de tweede baan van Troon. De dames van de club hebben altijd kunnen spelen op de Old Course van de tot voor kort geheel mannelijke buurman. De Ladies' Golf Club Troon heeft een eigen clubhuis. 

Sunningdale Heath Golf Club speelt op een par-60 baan ten zuiden van Londen naast de beroemde heidebanen Sunningdale Old en New. Maar vroeger was dit het exclusieve speelterrein van de Sunningdale Ladies Golf Club, een club met alleen vrouwen als leden.

Reacties

Denk je anders over deze top 5? Vind je single-sekse golfclubs goed of juist niet? Laat het ons weten: redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Guus per mail:

'Uiteraard zijn de single-sekse golfbanen volkomen uit de tijd. Lekker samen spelen is mijn motto.'

Lees ook:

De 100 beste golfresorts van Europa.

De beste Brits Open banen.

De Top 5 van KLM Open banen 

De top 5 van beste golfbanen net over de grens.


}