Kasumigaseki Country Club
Kasumigaseki Country Club
Beeld: Getty Images

'Vrouwen toelaten, anders geen Olympische Spelen'

5 maart 2017 Redactie GOLF.NL
Het IOC heeft de beoogde olympische golfbaan voor 2020, Kasumigaseki Country Club in Japan, gewaarschuwd. Het IOC kiest een andere baan als de club het ledenbeleid handhaaft. Op Kasumigaseki hebben vrouwelijke leden minder rechten dan mannen.

Pas begin dit jaar ontdekten media dat vrouwen op de club nabij Tokyo niet het volwaardige lidmaatschap kunnen krijgen dat mannen er hebben en dat vrouwen er niet op zondag mogen spelen. Dat leidde tot kritiek op de club en op het IOC (Internationale Olympische Comité) dat voor deze club heeft gekozen.

In februari is druk uitgeoefend op Kasumigaseki om het ledenbeleid te wijzigen - onder meer door Japanse golforganisaties, de gouverneur van Tokyo, de organisatie Tokyo 2020 en de verantwoordelijke Japanse minister (lees hierover meer in dit artikel van 4 februari).

Het clubbestuur is daarna een paar keer bijeengekomen maar er is nog geen consensus. Op de privéclub hebben 15 board members het voor het zeggen en die moeten alle 15 voor een verandering van het ledenbeleid zijn. Dat is volgens Japanse media nog niet het geval.

Nu, begin maart, heeft het IOC ook van zich laten horen. Wijzig het ledenbeleid of we kiezen een andere baan -dat is de simpele boodschap die het IOC in een verklaring heeft afgegeven. 'We hebben heel duidelijk gemaakt dat er seksegelijkheid moet zijn, dat zijn onze principes', zei IOC-vice-president John Coates deze week in Tokyo. 'We gaan alleen naar een niet-discriminerende club. Maar de organisatoren van de Spelen hebben er veel vertrouwen in dat er seksegelijkheid komt op Kasumigaseki.' 

In De Volkskrant heeft NGF-directeur Jeroen Stevens gezegd dat hij achter de eis van het IOC staat. De Nieuw-Zeelandse Lydia Ko, nummer 1 van de wereld bij de vrouwen, heeft haar hoop uitgesproken dat vrouwen gelijke rechten krijgen op de club in Tokyo. Ko zegt dat er in golf steeds meer gelijkheid kom voor vrouwen en mannen en dat het niveau op de vrouwentours daaraan bijdraagt.

'Vroeger was golf vooral een mannensport', zei de 19-jarige Ko, die in 2016 zilver won op de Olympische Spelen. 'Maar vooral op de LPGA Tour zie je dat het talentniveau enorme is. Golf in Japan is heel groot. Ik heb een wedstrijd van de JLPGA en de TOTO LPGA Classic gespeeld en de fans waren ongelooflijk. Ik hoop dat de regel (van Kasumigaseki) verandert rond de tijd van de Olympische Spelen of in de toekomst.'

De IOC-vice-president verwacht dat Kasumigaseki snel overstag gaat, maar het  moet wat hem betreft uiterlijk in juni gebeuren. 

Kasumigaseki CC, een club waar je ruim 100.000 dollar moet betalen om volwaardig lid te worden, is de beoogde gastheer van de olympische mannen- en vrouwenwedstrijd. Als Kasumigaseki het ledenbeleid niet wijzigt, dan is de kans groot dat de Spelen naar Wakasu Golf Links gaan. Op deze openbare baan in Tokyo hebben vrouwen en mannen gelijke rechten. Wakasu had oorspronkelijk de voorkeur van het IOC maar later is toch gekozen voor Kasumigaseki. 

De non-profit organisatie Japan Golf Council vindt dat de wedstrijden sowieso niet op Kasumigaseki gespeeld moeten worden, omdat de baan ver van Tokyo ligt (en Wakasu niet) en omdat het een privébaan is waar golfliefhebbers niet of moeilijk terecht kunnen. 

Golf is in 2016 opnieuw een olympische sport geworden en is in 2020 zeker van een plaats op de Olympische Spelen. Of de sport daarna olympisch blijft, is nog niet bekend maar wordt voor 2020 beslist. 

De organisatie van het Brits Open, de R&A, is in de afgelopen jaren ook bekritiseerd omdat sommige clubs die gastheer zijn van de major geen vrouwelijke leden toelieten. De clubs hebben hun ledenbeleid veranderd - behalve Muirfield. De R&A zal het Brits Open daarom niet op Muirfield laten spelen, totdat de club haar ledenbeleid wijzigt. Op Muirfield wordt deze maand opnieuw gestemd over het toelaten van vrouwelijke leden. Vorig jaar werd hierover voor het eerst gestemd maar toen werd niet tweederde van de stemmen gehaald, wat nodig is voor de verandering.

Augusta National, de baan van de Masters, was vroeger men only, maar heeft in 2013, onder druk van de buitenwereld en van sponsors, het ledenbeleid veranderd. 
Still, a new vote may not surface until June. At the moment, Kasumigaseki is supposed to host both the men's and women's golf contests in the 2020 Olympics. Golf remains a trial sport in the Summer Games, with a guaranteed spot in 2020 and a likely appearance in 2024, but the IOC has not committed further.


Still, a new vote may not surface until June. At the moment, Kasumigaseki is supposed to host both the men's and women's golf contests in the 2020 Olympics. Golf remains a trial sport in the Summer Games, with a guaranteed spot in 2020 and a likely appearance in 2024, but the IOC has not committed further.


}