Kasumigaseki Country Club
Kasumigaseki Country Club

Rel over olympische golfbaan in Japan

4 februari 2017 Redactie GOLF.NL
Kort geleden is bekend geworden dat vrouwen op de olympische golfbaan in Japan niet dezelfde rechten hebben als mannen. De golfclub en het IOC staan hierdoor onder flinke druk.

De olympische golfwedstrijd wordt in 2020 gehouden op Kasumigaseki Country Club in Japan. Pas vorige maand ontdekten media dat vrouwen niet volledig lid kunnen worden van deze privéclub en dat vrouwen er niet op zondag mogen spelen. 

Dat het Internationaal Olympisch Comité voor zo'n club heeft gekozen, dat leidt tot veel protesten.

De Japan Golf Council, een van de golforganisaties in Japan, vindt dat de Spelen gehouden moeten worden op een andere baan, Wakasu Golf Links in Tokyo. Op deze openbare baan hebben vrouwen en mannen gelijke rechten en Wakasu ligt bovendien veel dichter bij het atletendorp dan Kasumigaseki. Wakasu had oorspronkelijk de voorkeur van het IOC maar later is toch gekozen voor Kasumigaseki. Dat was volgens de Japan Golf Council en andere critici een duistere en vreemde stap.

'Kasumigaseki is een zeer exclusieve club, waar gewone mensen niet eens mogen spelen tenzij ze door een volwaardig lid geïntroduceerd worden', heeft JGC-voorzitter Eiko Ohya geschreven aan het IOC. 'Vrouwen kunnen zelfs geen volwaardig lid worden en mogen dus ook niks te maken hebben met de genomen beslissingen.' 

De gouverneur van Tokyo, Yuriko Koike, sprak zich ook uit. 'Ik voel me erg ongemakkelijk dat vrouwen in dit tijdperk geen normaal lid kunnen worden', zegt Koike. En ook premier Shinzo Abe liet blijken niet gelukkig met de keuze te zijn; 'Het is begrijpelijk dat er vragen rijzen over de plaats waar de Spelen gehouden worden. De Olympische Spelen hebben evenementen voor mannen en vrouwen. Wat als de vrouwenwedstrijd op zondag wordt gepland?'

Het IOC en de International Golf Association hebben hun huiswerk dus niet goed gedaan maar zijn intussen wakker geworden. Half januari heeft het IOC de organisatie van de Tokyo Games verzocht om de kwestie op te lossen omdat de situatie niet in de geest is van de Olympische Spelen. 

De Japanse Golf Organisatie antwoordde in eerste instantie dat er 'geen kwesties zijn om te adresseren'. 'Er zijn 212 vrouwelijke leden en er zijn geen klachten over de manier waarop zij worden behandeld of over hun rechten', zei het JGC in een verklaring. 'De deur staat wagenwijd open voor vrouwelijke spelers. We bespreken de zaak met de International Golf Association, de 2020-organisatie en de club.'

Maar volgens de laatste berichten uit Japan wordt intussen wel druk uitgeoefend op Kasumigaseki. De organisatie Tokyo 2020 heeft de club afgelopen donderdag in een brief verzocht - mede namens het Japanse Olympische Comité, de International Golf Federation en de Japanse Golf Organisatie - om de regels zo aan te passen dat ook vrouwen volledig lid kunnen worden. En lokale media berichten dat Kasumigaseki CC binnenkort, vermoedelijk aanstaande dinsdag, een bestuursvergadering gaat houden om het verbod op een volledig lidmaatschap van vrouwen te bespreken.

Minister Tamayo Marukawa, verantwoordelijk voor de Spelen, voerde de druk op vrijdag verder op. 'Ik denk dat het heel belangrijk is dat de Kasumigaseki Country Club zo snel mogelijk een conclusie trekt', zei ze. 'Ik hoop heel erg dat ze overwegen om vrouwen dezelfde rechten te gaan geven als mannen.'

De organisatie van het Brits Open, de R&A, kreeg in de afgelopen jaren dezelfde kritiek over zich heen als het IOC nu. De R&A heeft vervolgens alle clubs die gastheer zijn van de major onder druk gezet om vrouwelijke leden toe te laten. De clubs hebben hun ledenbeleid veranderd - behalve Muirfield. De R&A zal het Brits Open daarom niet op Muirfield laten spelen, totdat de club haar ledenbeleid wijzigt. 

Augusta National, de baan van de Masters, was vroeger men only, maar heeft in 2013, onder druk van de buitenwereld en van sponsors, het ledenbeleid veranderd. 

Golf is in 2020 zeker van een plaats op de Olympische Spelen, maar of golf daarna een olympische sport blijft is nog niet bekend.


Naschrift: De kwestie is dinsdag 7 februari besproken maar nog zonder resultaat want een stemming is uitgesteld, zo melden Algemeen Dagblad en De Volkskrant. De Internationale Golf Federatie heeft gezegd dat de Spelen naar een andere baan verhuizen als de club vasthoudt aan het ledenbeleid.







}