Golfvereniging Weesp
Beeld: Golfvereniging Weesp

Golfbaan Weesp failliet maar open

29 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Vorig jaar stapte de exploitant van Golfcentrum Weesp onverwacht op, maar het golf ging door. De baan is nu failliet verklaard, maar er wordt nog steeds gewoon golf gespeeld op de negen holes in Weesp.

De rechtbank in Lelystad heeft dinsdag het faillissement uitgesproken over Golf Development The Netherlands (het bedrijf van de exploitant van Golfcentrum Weesp). De exploitant stapte in de zomer van 2016 zonder bericht op. De club op de baan, Golfvereniging Weesp, zorgt sindsdien zelf voor het reilen en zeilen op de baan, maar het clubhuis moest al die tijd gesloten blijven en dat verandert voorlopig nog niet. Een tent en de lockerroom vormen een tijdelijk clubhuis. 

Het goede nieuws: er is nu een curator aangewezen die zich gaat verdiepen in een oplossing - een oplossing voor de schulden van de golfbaan en een oplossing voor het voortbestaan van baan en club.

'De curator heeft al gesproken met het bestuur van de vereniging en was aangenaam verrast dat onze baan gewoon open is', vertelt professional Tjerk van der Horst van Golfschool Weesp. 'Hij hoopt dat we zo kunnen doorgaan totdat er een oplossing is gevonden.'

Van der Horst is tijdelijk meer dan golfleraar, hij is een soort director of golf die er samen met het bestuur en vrijwilligers voor zorgt dat alles op het golfcentrum zo goed mogelijk draait. Dat lukt heel goed: de golfschool van Tjerk en assistent Roderick Paardenkooper draait prima - 'De lessen zitten vol' - en er wordt veel gespeeld op de baan met par-3 en par-4 holes.

Het onderhoud gebeurt deels door Van der Horst en vrijwilligers, deels door door aannemer AHA de Man. 'Het grote onderhoud zoals prikken en bezanden gebeurt door AHA de Man en wordt betaald met bijdrages van leden en gasten. Leden betalen nu elk kwartaal een bedrag aan de club. Maar het maaien van de greens bijvoorbeeld doen we zelf. We hebben voor het vrijwilligerswerk een werkbuggie en handgreenmaaier aangeschaft.' 

'Het is even behelpen maar het werkt', zegt professional Van der Horst. 'Leden en gasten zijn heel positief. We hebben heel veel greenfeespelers, ze mogen hier voor een tientje spoelen en zijn super enthousiast.' Het tientje van gastspelers wordt zoals gezegd besteed aan het onderhoud van het golfterrein.

Het faillissement van Golfcentrum Weesp heeft - anders dan het faillissement van Golfclub Weleveld in Twente - niet veel te maken met te weinig belangstelling bij golfers. Het is een gevolg van het plotselinge opstappen van de directeur van het golfcentrum, in augustus 2016. Zonder aankondiging en verklaring liet hij de vereniging in verwarring achter. Pas in november 2016 kwam hij met een verklaring in Weesper Nieuws (de exploitant vertelde dat hij 'psychisch ziek was', lees hier meer). Golfclub Weleveld is vorige maand failliet gegaan omdat de club niet genoeg leden vond en deze baan wordt in juli geveild (het laatste nieuws over Weleveld is te vinden in onze clubs & banen blog). 

De gemeente is eigenaar van de grond waarop de golfbaan in Weesp ligt en stelt zich coöperatief op. In een Facebook-bericht zegt Van der Horst onder meer: 'We gaan er van uit dat de Gemeente Weesp doet wat het heeft beloofd en ons blijft steunen.'

Meer informatie: golfverenigingweesp.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}