Delfland: 27 holes en een 9-holes par-3 baan
Meer waterpartijen her en der betekent minder wateroverlast
Veel groen maar ook veel blauw (water); de kleuren zijn verwerkt in het logo.
De par-3 baan van Delfland
De drivingrange (deels aquarange)
Een van de oefengreens
Delfland heeft een grote golfwinkel.

Delfland 2.0

17 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Golfbaan Delfland, de populaire pay-and-playbaan tussen Den Haag en Rotterdam, wordt veertien jaar na de opening flink gerenoveerd. De baan moet beter bestand raken tegen wateroverlast én mooier en interessanter worden.

Begeleid door architect Gerard Jol, de ontwerper van Delfland uit 2003, en golfbaanadviseur Lambert Veenstra zijn dit voorjaar verschillende holes van de 27-holeswedstrijdbaan gerenoveerd door aannemersbedrijf De Enk Groen & Golf. Het is onderdeel van een meerjarenplan om Golfbaan Delfland te verbeteren. Spelers worden op de hoogte gehouden met nieuwsbrieven en een groot informatiebord in het bezoekerspaviljoen (clubhuis). Als er hinder is door werkzaamheden krijgen spelers korting op de greenfee. 

“Het is een van de grootste renovatieprojecten in Nederland”, vertelt interim-directeur Tinus Vernooij terwijl hij aanpassingen in de baan laat zien. “Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren groot onderhoud gepleegd en natte plekken op holes aangepakt, maar het was tijd voor een grote verbetering”, zegt Vernooij die ook een van de oprichters van Delfland is.

Spannender

Het uitgangspunt van de renovatie: waterproblemen oplossen, het landschap verfraaien en de baan spannender maken. “Ondanks allerlei maatregelen – het prikken van fairways, het aanleggen van meer drainage – hielden we her en der natte plekken”, legt de interim-directeur uit. Dat is opgelost door de uitbreiding van enkele waterpartijen waarin het regenwater via korte drainagebuizen snel geloosd kan worden. 

“Het doel was tegelijk om de baan visueel aantrekkelijker te maken met de voorwaarde dat de baan niet moeilijker zou worden voor hoge handicappers, maar wel spannender voor spelers met een lage handicap. Daarin zijn we gezamenlijk goed geslaagd. Onze bezoekers hoeven niet over slootjes heen te slaan om bij een green te komen. Maar voor de betere speler is het op gerenoveerde holes uitdagender geworden om de bal in regulation op de green te slaan. Lage handicappers moeten goed course management plegen.”

Betere oranje tees

De renovatie behelst ook nieuwe bunkers en verbeteringen van oevers zodat er minder erosie is. Een ander onderdeel is de aanleg van volwaardige oranje tees op de rode 9-holes-lus. In de komende twee jaar volgen de andere achttien holes. De oranje teemarkers waren voorheen vaak in de fairway geplaatst, echte afslagplaatsen waren het niet. Vernooij: “Oranje tees zijn bedoeld voor hogere handicappers en spelers die niet (meer) zo ver slaan. En dat zijn grote doelgroepen voor Delfland dus het was niet goed uit te leggen dat er voor hen geen goede tees waren. Er komen nu overal volwaardige afslagplaatsen met informatieborden met afstand van de hole en de stroke index. Om een goede snelheid in de baan te houden en spelers meer plezier te geven, gaan we werken met de NGF-campagne ‘Kies je tee’. We adviseren golfers bij het reserveren om van de tee te spelen die past bij je spelniveau.” 

Niet alleen de baan wordt verbeterd, ook de faciliteiten op het golfterrein in Schipluiden komen aan de beurt. De mikpunten op de range zijn vernieuwd, de keuken is gerenoveerd en vergroot en de kleedkamers zijn vernieuwd. Alle gebouwen krijgen binnenkort een lik verf en het terras zal in de toekomst uitgebreid worden.

Wifi en robots

Delfland is een druk bezochte baan met meer dan 150.000 bezoekers per jaar en rond de 40 fte in dienst, ingevuld door zo’n 80 medewerkers. Op het complex ligt niet alleen een 27-holesbaan maar ook een 9-holes par-3 Challenge Course (holes van 91 tot 138 meter). Op de range worden elk jaar vijf miljoen ballen geslagen en er werken zeven pro’s, onder wie Helen Reid, René van Wingerden en Adrie Balvert. 

Door de voortdurende levendigheid op Delfland is de slogan 'De gezelligste baan van Zuid-Holland' geen loze kreet. Maar de pay-and-playbaan is tegelijk een commercieel bedrijf dat het moet hebben van efficiency. Daarom denkt Vernooij met de eigenaars van Delfland voortdurend na over kostenbesparingen en innovaties voor nieuwe generaties golfers.

“Een voorbeeld is wifi in de hele baan, ik weet zeker dat dat de toekomst wordt”, zegt Vernooij die ook bestuurslid en oud-voorzitter is van de NVG (Nederlandse Vereniging voor Golfbaanaccomodaties). Een ander voorbeeld volgens Vernooij is de opkomst van robotmaaiers. Op Delfland wordt al twee jaar gewerkt met traditionele maaimachines voor de fairways die tot robot zijn omgebouwd. “In de nabije toekomst zullen alle onderdelen van een golfbaan door volledig elektrische robotmaaiers worden gedaan, ook greens”, zegt Vernooij die investeert in deze technologie. “Misschien zullen bunkers zelfs aangeharkt worden door robots.”

Baanonderhoud

Delfland heeft een onderhoudscontract met golfbaanaannemer De Enk Groen & Golf dat eind van dit jaar afloopt. Het werk uitbesteden aan een golfgespecialiseerde aannemer gebeurt ongeveer de helft van de Nederlandse banen, maar er zijn ook clubs die alle greenkeepers in eigen dienst hebben. 

“We onderzoeken allerlei opties voor de toekomst”, vertelt Vernooij. “Een van die opties is om een baanonderhoudsmanager in dienst te nemen die verschillende werkzaamheden laat uitvoeren, niet alleen door golfbaanaannemers maar ook door andere aannemers. Een andere optie is samenwerking met een golfbaan in de regio: een BV oprichten waarin Delfland en de partnerbaan aandeelhouder zijn en dan één baanonderhoudsmanager voor die twee banen aanstellen.”

Golf & fishing

Delfland onderzoekt ook mogelijkheden om de drivingrange aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld met horecabediening, en er wordt overwogen de gehele range te voorzien van het nieuwste TrackMan-systeem of andere hightech systemen die de balvlucht van alle gebruikers meten. Met dit soort apparaten kunnen drivingrangegasten wedstrijdjes met elkaar spelen of hun eigen swing analyseren. Op de range is al een clubfittingstudio en dat is volgens Vernooij een succes: “Dankzij de studioservice en deskundige fitters binden we klanten en draait de shop goed.” 

Onder de gasten op Delfland zijn ook veel niet-golfers zoals wandelaars, fietsers, zakenlunchers en yogacursusdeelnemers. Misschien komen daar in de toekomst ook vissers bij want Vernooij zou graag een grote visvijver op het golfterrein creëren. “Naar voorbeeld van Killarney Golf & Fishing Club in Ierland. Ik zou het mooi vinden als Delfland de eerste golf & fishing club van Nederland zou worden.”

Meer informatie: delflandgolf.nl.



}