Luiten US Open 2015
Joost Luiten in het US Open 2015, Chambers Bay
Beeld: Getty Images

US Open: 'Extreem moeilijk en heel mooi'

13 juni 2017 Redactie GOLF.NL
We hebben in Nederland ervaringsdeskundigen van het US Open. Zo hebben onder anderen de huidige bondscoach Maarten Lafeber en Joost Luiten het meerdere keren geprobeerd op de moeilijk geprepareerde banen in de VS.

Joost Luiten en Maarten Lafeber zijn de Nederlandse professionals met de meeste ervaring in het US Open. Lafeber speelde drie keer en Luiten twee keer. 

Lafeber die meer dan vijftien jaar onafgebroken op de European Tour speelde, noemt het US Open “met afstand de moeilijkste van alle toernooien die ik heb gespeeld.” In zijn drie deelnames (2003 Olympia Fields, 2006 Winged Foot en 2011 Congressional) miste de Eindhovenaar ruim de cut met scores van +8, +19 en +11. “Natuurlijk had ik beter willen presteren maar om drie keer een US Open mee te maken is sowieso geweldig.”

Als ik iedere week op zulke banen moest spelen zou ik, denk ik, met golf stoppen

Traditie

Joost Luiten kwam in beide US Opens die hij speelde tot een score van +6. In 2014 op Pinehurst miste hij met die score de cut op een slag. Een jaar later haalde hij het weekend wel en werd hij op Chambers Bay 39ste. 

“Als je nog nooit een US Open hebt gespeeld, kun je je niet voorstellen hoe moeilijk die banen zijn”, zegt Luiten. “In het Brits Open zijn de scores soms ook heel hoog maar dat komt dan door de harde wind. Het US Open is onder alle omstandigheden heel moeilijk.” 

Toch genoot Luiten van het toernooi. “Als ik iedere week op zulke banen moest spelen zou ik, denk ik, met golf stoppen, maar één keer per jaar vind ik het wel mooi. Het hoort ook gewoon bij het US Open en de baan is voor iedereen hetzelfde.” 

Lafeber is het helemaal met Luiten eens. “Misschien gaat de USGA soms over het randje, maar wat mij betreft moet het US Open extreem moeilijk blijven, dat is ook de traditie.”

Lees ook: US Open: ware test.