Wolf Point Club
Wolf Point Club

Golf en geld: priv├ębaan te koop, $ 7,7 miljoen

26 juli 2017
Een van de meest bijzondere golfbanen in Amerika staat te koop: de private course Wolf Point Club in Texas. De vraagprijs is $ 7.700.000.

Wolf Point Club is (was) een privébaan in Texas van een rijke Amerikaan die in 2016 is overleden. Het is de droom van iedere golfer om een eigen baan te bouwen en miljonair Al Stanger, een veehouder (rancher) die de sport pas op latere leeftijd oppakte, realiseerde deze wens op zijn eigen land.

Veel exclusiever dan Wolf Point was er niet. De club had maar één lid: de eigenaar. Alleen vrienden en gasten waren welkom en naar schatting hebben maar 250 verschillende mensen een ronde op WPC gespeeld. (Onder hen is David Davis die in Nederland woont en een van de juryleden is van de GOLF.NL Top 50 van beste banen.)

De linksachtige 18-holes baan met behoorlijk heftige greens is ontworpen door de tot dan toe onbekende Amerikaanse architect Mike Nuzzo. De eigenaar had niet de behoefte om zijn bijzondere course in top-100 ranglijstjes te krijgen. Hij wilde gewoon elke dag kunnen spelen, alleen of met vrienden. Maar Wolf Point trok vanaf het begin veel aandacht en er was alleen maar lof.

Dat komt omdat de baan veel weg heeft van de Old Course in St Andrews en een voorbeeld was - en is - voor banen in de toekomst. 

Ten eerste heeft de aanleg van de baan in 2008 relatief weinig gekost: $ 3.000.000. Een derde van dat geld werd aan drainage besteed want de opdrachtgever wilde een kurkdroge en harde baan waar je de greens ook laag kunt aanspelen. En de baan is zo gemaakt dat er minimaal onderhoud nodig is; de greenkeeping kost zo'n $ 500.000 per jaar en er zijn vijf greenkeepers nodig. Dat is weinig voor Amerikaanse begrippen. 

Er is half zo weinig beregening aangebracht als op een gemiddelde Amerikaanse baan. Er is geen noemenswaardige rough, je kunt overal je bal vinden. Want de opdrachtgever hield niet van banen waar je moet zoeken. Er zijn ook relatief weinig bunkers. Afslagplaatsen zijn er niet. Je slaat gewoon af van een vlak stuk gras vlakbij de greens.

Kortom: een duurzame baan - en dat is de toekomst. Maar ook een spannend ontwerp volgens deskundigen. Adam Lawrence van het tijdschrift Golf Course Architecture sprak van 'the best first course by a modern architect that I have seen'. Ook Golf Club Atlas, een website voor en door liefhebbers van golfbaanarchitectuur, schreef een lovend verhaal over de baan.

Wolf Point staat nu te koop op de website landsofamerica.com. Heb je $ 7.700.000 op de bank, dan is 'St Andrews in Texas' van jou. 'Dit is een unieke kans om eigenaar te worden van een fenomenale 18-holes privébaan aan de Texas Gulf Coast nabij Port Lavaca', zegt de makelaar. Hij heeft helemaal gelijk.

De baan ligt wel een beetje afgelegen van de bewoonde wereld, 200 kilometer van Houston, maar de eigenaar, Al Stanger, kon er prima overleven. Hij woonde in een huis dat midden in de baan staat, op een heuvel. In de nabijheid was en is een landingsbaan voor kleine vliegtuigen. Naar verluidt is Stanger overleden bij een ongeluk met boomonderhoud op zijn privébaan, maar dat is niet bevestigd.

Bekijk hieronder een video uit 2014 over Wolf Point.

Reacties

Reacties? Reageer onderaan deze pagina of bericht ons via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook

Behind the 5th green at Wolf Point.

Een bericht gedeeld door Mike Nuzzo (@mikenuzzo) op

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Golf en geld Banen