Cynthia Dye

24 karaats golf aan de Zilverkust

2 juli 2017 Redactie NGF - Martin Lehmann
Lange tijd stond golf in Portugal synoniem met golf in de Algarve. Maar daar komt langzaamaan verandering in. De Zilverkust, aan de Atlantische Oceaan, ontwikkelt zich tot een golfbestemming van formaat. Nieuwe loot aan de stam: de prachtige baan van West Cliffs.


Veertien jaar waren er nodig om het brandnieuwe West Cliffs Golf Resort van de grond te krijgen. Allereerst moesten er in dit woeste terrein achttien holes worden gevonden, die met elkaar een uitgewogen eenheid vormen. De prachtige natuur bood hierbij unieke kansen maar ook beperkingen. En dan waren er strenge eisen op het gebied van natuurbehoud. Alles bij elkaar een ingewikkelde puzzel, maar het eindresultaat mag er zijn.

All in the family

West Cliffs is ontworpen door de Dye Designs Group. Pater familias is Pete Dye. Inmiddels 91 jaar oud, is hij de man achter beroemde Amerikaanse banen als PGA at Sawgrass (waar het jaarlijkse Players Championship wordt gespeeld) en Whistling Straits (in de afgelopen jaren driemaal gastheer van het PGA Championship). Naast Alice Dye, de vrouw van Pete en degene die de fameuze 17de eilandgreen op Sawgrass heeft bedacht, zorgt ook Cynthia Dye, een nicht van Pete en Alice, voor vrouwelijke inbreng in de ontwerpersfamilie en is de hoofdarchitect van West Cliffs.

Avontuurlijke tocht

Een ronde golf op West Cliffs begint vriendelijk met een middellange par 4. De fairway is breed en staande op de tee heb je goed overzicht. In die zin is het een voorbode op wat er komen gaat. Een baan die niet overdreven lang is en waar je vanaf de meeste afslagen de vlag op de green in de verte kunt zien wapperen. Toch moet je overal je hoofd er goed bijhouden. Holes zijn strategisch ontworpen en kunnen op meer dan één manier worden gespeeld. Vanwege de ongerepte natuur is het omliggende gebied vaak meedogenloos en leidt een afzwaaier al snel tot een verloren bal. De afwisseling tussen de holes is groot en tegelijkertijd vormt de baan een uitgewogen en vloeiend geheel. West Cliffs behoort tot de categorie banen waar een ronde golf een avontuurlijke tocht is die op hole 1 begint en pas op hole 18 eindigt. Na de laatste putt op de laatste hole is er het gevoel dat je iets bijzonders hebt meegemaakt. Op het grote terras van het clubhuis, uitkijkend over de golfbaan met de oceaan op de achtergrond, kun je de opgedane ervaring nog eens rustig op je laten inwerken. 

Cynthia Dye

Cynthia Dye heeft de nieuwe golfbaan aan de Zilverkust ontworpen. GOLF.NL stelde haar vier vragen.

1. Hoe zou je het ontwerp van West Cliffs omschrijven?
“We hebben de baan zoveel als mogelijk ingepast in de bestaande natuurlijke omgeving, die hier overweldigend mooi is. Zo zijn de meeste bunkers aan de voorkant aangelegd, maar gaan ze aan de achterkant vloeiend over in de omliggende natuur. De gevarieerder en kleurrijke vegetatie hebben we ongemoeid gelaten. Bij de routing hebben we ons laten leiden door wat het terrein ons aan mogelijkheden bood. Als iemand het ontwerp omschrijft als minimalistisch, kan ik me daar heel goed in vinden.”

2. Wat maakt de greens hier zo bijzonder?
“Ik heb veel van mijn oom Pete geleerd en misschien wel het meeste als het aankomt op het ontwerpen van greens. Ze zitten vol kleine en slimme ondulaties die het spel interessant en spannend maken. Bovendien zijn ze op een paar plaatsen zo geplaatst en vormgegeven, dat de Atlantische Oceaan op de achtergrond maximaal tot z’n recht komt.”

3. Wat is er gedaan op het gebied van duurzaamheid?
“Het belangrijkste is dat we het oppervlak aan speelgras dat onderhouden moet worden, zo klein mogelijk hebben gehouden. Op West Cliffs is dat bijna de helft van wat op de meeste andere banen in Portugal gebruikelijk is! Rond de tees, langs de fairways en om de greens heen vind je overal natuur. Daardoor lijken sommige holes misschien wat intimiderend terwijl ze dat helemaal niet zijn.”

4. Bestaat er zoiets als vrouwelijke golfbaanarchitectuur?
“Ik hoor van mijn opdrachtgevers wel eens dat ik meer aandacht heb voor details dan mijn mannelijke collega’s. Dan gaat het bijvoorbeeld om kleine dingen zoals de plekken waar spelers tees en greens oplopen en weer verlaten. Daarnaast geef ik extra aandacht aan een zo prettig mogelijk bespeelbaarheid van mijn banen voor alle soorten spelers, onder wie vrouwen. Zo kun je hier op West Cliffs kiezen uit vijf verschillende tees. En al mijn greens kun je aanspelen met een laag rollend schot als je dat wilt.”

Meer info: > West Cliffs  

Banen in de buurt

  • Praia D’el Rey, een ontwerp van Cabell Robinson, werd in 1997 geopend en heeft inmiddels een sterke reputatie. Met linksachtige holes pal aan de oceaan en bosholes tussen oude pijnbomen wekt dat geen verbazing.
  • Royal Obidos, geopend in 2012 naar een ontwerp van Severiano Ballesteros. Prachtig en zeer uitdagend. Helemaal naar de aard van de grote meester zelf.
  • Bom Sucesso, een golfresort met een modernistische uitstraling en een baan van de hand van de bekende Engelsman Donald Steel.

Overnachten

Lees meer over

Reizen