Robbie van Erven Dorens
Beeld: Golfsupport.nl
Robbie van Erven Dorens (tweede van rechts) na een gewonnen wedstrijd tegen Duitsland, 1959
Robbie van Erven Dorens
John Ott en Ferd Vrijmoed, initiatiefnemers van het Nederlands Golfmuseum

Terug in de tijd met het Golfmuseum: Robbie van Erven Dorens

27 januari 2017 Redactie GOLF.NL
In deze rubriek gaan we samen met het Nederlands Golfmuseum terug in de golftijd. We behandelen historische voorwerpen, schilderijen, stokken en personen die aandacht krijgen in het museum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. In deze eerste aflevering vertellen we over Robbie van Erven Dorens. 'Mr Golf' heeft in 2016 het museum geopend.

Het Nederlands Golfmuseum neemt u mee in de geschiedenis van een stokoude sport. Aflevering 1 van een rubriek waarbij we met het Nederlands Golfmuseum terug in de tijd gaan.

'Robbie van Erven Dorens was de motor die de golfsport nodig had' 

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golfmuseum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen. Aan Robbie van Erven Dorens om de eerste aflevering van deze rubriek te vullen. In het museum prijkt een sfeervolle zwart-witfoto van deze levende golflegende.

Mister Golf

Een oude zwart-witfoto met Robbie van Erven Dorens hangt in het museum. Op de plek waar charismatische figuren geëerd worden. Genomen in 1959 na een gewonnen wedstrijd tegen Duitsland.

In golfkringen staat Robbie van Erven Dorens (1937) bekend als Mr Golf. De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) benoemde hem tot Lid van Verdienste. Hij was het die het Dutch Open (KLM Open) tot grote hoogten wist te stuwen. Zelf speelde hij het spel niet onverdienstelijk. Maar dat had veel beter gekund, meent hij.

'Och, ik vond het leuk, maar had er niet alles voor over om een excellente golfer te worden. Andere dingen vond ik ook belangrijk. Ik ben graag onder de mensen en houd van een sigaartje en een drankje', zegt hij, gezeten aan een lange houten tafel in de keuken van zijn authentiek ingerichte kasteel in Loenersloot.

Hij is een levensgenieter, een mensen mens. Eigenschappen die hem ver hebben gebracht. In 1980 richtte hij golfpromotiebureau REVED International op, dat de organisatie van de Dutch Open overnam van de NGF.

'Robbie was uitermate kleurrijk en goed in het leggen van contacten'. aldus Henk Heyster, voormalig directeur van de NGF. 'Hij had toegang tot de hoogste zakelijke kringen, zelfs tot het koninklijk huis. Een power man met moderne organisatorische opvattingen en enorm energiek. Dat droeg hij op anderen over. Ik denk dat hij op het juiste moment de motor was die de golfsport nodig had.'

Van vader op zoon

In zijn jeugd was de golfsport nog vrij elitair, voorbehouden aan een selecte groep. Zelf kwam hij uit een bemiddeld gezin. Vader architect, moeder dochter van de directeur van de Deutsche Bank. Een sportief gezin. In zijn jeugd hockeyde hij bij Laren. Herinneringen van vroeger worden scherper naarmate je ouder wordt. Zo kan hij nog gedetailleerd vertellen op welk moment hij die sport verruilde voor het golfen.

'Ik droom er nog wel eens van. Ik was in die tijd rechtsbinnen. In een wedstrijd scoorde ik in de eerste helft. Peerde de bal goed in de hoek, maar de scheidsrechter floot hem af. Toen dat in de tweede helft nogmaals gebeurde, ben ik het veld afgelopen. Ik ging naar huis en zei tegen mijn vader: dan ga ik die sport van jou wel doen.' 

Zijn vader, Jan Frederik van Erven Dorens, was lid van de Hilversumse Golf Club. Van hem leerde hij de eerste kneepjes. 'Een goede teacher', weet hij nog. Met ogen schitterend van genoegen haalt hij anekdotes uit die tijd op. Verhaalt over zijn verblijf in Schotland, waar hij vaardiger wilde worden in de Engelse taal en meedeed aan golfwedstrijden met de lokale bevolking.

Tot op hoge leeftijd speelde hij nog golf. Jammer genoeg is dat niet meer mogelijk vanwege zijn pijnlijke duimgewrichten. 'Daar moet echt iets aan gebeuren', zegt hij een spijtige blik op zijn handen werpend. Een ware golfer ben je voor het leven.

Tekst: Ellen Klaasse-Derks.

Wordt Vriend

Het Nederlands Golfmuseum is gevestigd op Landgoed Bleijenbeek in Afferden, een landgoed met onder meer een golfbaan. Het bouwen van een museum kost veel geld. Wordt Vriend van het Nederlands Golfmuseum en help mee aan de verdere ontwikkeling van het boeiende reizen in de tijd. Klik hier om te lezen hoe je Vriend kunt worden.

Wie zitten achter het Het Nederlands Golfmuseum?

De kiem voor het Nederlands Golfmuseum is gelegd in december 2015. Aanleiding was een speech van Gerard Jol en een symposium over golfhistorie met Heiner Gillmeister en Robin Bargmann. Het voerde John Ott, vriend van de familie Vink, naar Pieter van Afferden, humanist en docent Grieks en Latijn uit begin 16de eeuw. Die schreef in 1545 het lesboekje Tyrocineum linguae Latinae en nam daarin een hoofdstuk op over balspelen waarin golfregels staan beschreven, die verrassend overeenkomen met onze huidige basisregels. Een Nederlands golfmuseum was er nog niet, maar moest en zou er komen en wel in Afferden.

John, geboren in 1944 in Hengelo, volgde zijn opleiding aan de Middelbare Handelsschool, Marketing Nima A en B, om vervolgens, na een commerciële loopbaan als sales- en marketingmanager bij Nestlé, voor zichzelf te beginnen. In de cosmetica als directeur/eigenaar van Nova Trend B.V. Hij trouwde in 1967 met Ineke, schilderes en beeldhouwster en vooral iemand, die hem zijn gang liet gaan. Vier jaar lang maakte hij deel uit van het stichtingsbestuur van kasteel Doornenburg waar hij verantwoordelijk was voor de PR en het blad Floris.

Johns hang naar geschiedenis en zijn gesprekken met vader en zoon Vink van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek waren een vruchtbare bodem voor ‘zijn’ museumidee. Nadat Ferd Vrijmoed spontaan was ingegaan op zijn wervend enthousiasme kwam van het een natuurlijk het ander en “voor je het in de gaten hebt zit je met een stel enthousiaste mensen een museum in elkaar te zetten”.

Ferd, geboren in 1949 als Haags jongetje uit Rotterdamse ouders, groeide voornamelijk op in Amsterdam, waar hij ook zijn studie fiscaal recht aan de UvA volgde. Telg uit een familie van geneverstokers en bonthandelaren ging hij een weg van cijfers op en in dienst bij KPMG, toen nog Klynveld Kraayenhof & co. In 1981 verhuisde hij met zijn ras Amsterdamse Maria, met wie hij in 1973 was getrouwd, naar Malden, omdat Maria een promotieplaats aan de Universiteit van Nijmegen kon krijgen en, zoals Ferd zich wegcijferend voorhield: “de man volgt de vrouw”. Daar vestigde hij zich als zelfstandig belastingadviseur, wat hij nog wel een beetje doet.

Ferd was sportief en beoefende vele sporten zeer verdienstelijk, zonder in een bepaalde sport overigens echt uit te blinken. Na voetbal en volleybal wierp hij zich al vroeg volledig op tennis.

Ondanks dat hij dagelijks een balletje sloeg was het hoogste haalbare 'slechts' een derde plaats in het landskampioenschap van de 35+ competitie. Thans is hij lid van de Ledenraad, het hoogste orgaan van de KNLTB.

Onder aanhoudende druk van vrienden bleek de stap naar golf een onvermijdelijke en zo kwamen Maria en hij in Bleijenbeek terecht. En daar kwam Ferd in contact met John. Diens enthousiasme raakte bij Ferd, die op de HBS nooit heeft kunnen warmlopen voor geschiedenis, de juiste snaar met de bekende gevolgen.

Na een draagtijd van een paar maanden kwam het museum kerngezond op 22 april 2016 ter wereld, waar het talrijke bewonderende blikken op zich zag gericht. Die dag werd één groot feest dat voortaan jaarlijks wordt gevierd met een groot hickory toernooi dat de opening van het hickory seizoen inluidt.

John Ott en Ferd Vrijmoed vormen het bestuur van het Nederlands Golfmuseum. Is het toeval dat beiden pensionado's zijn? Dat zijn toch mensen die zoals iedereen wel weet altijd zeeën van tijd hebben? Nee, ten eerste bestaat toeval niet en ten tweede is de uitdaging gewoonweg onweerstaanbaar.

Ondanks de preventieve verzorging door de beide ouders zal de kleine vast niet aan een enkele kinderziekte kunnen ontkomen en dra breekt de pubertijd aan met al haar groeistuipen en wordt de weg naar volwassenheid ingezet onder optimale begeleiding van deskundige leraren en verzorgers.


Volg het Nederlands Golfmuseum op Facebook:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Lees hier meer over het Nederlands Golfmuseum of klik op de link in deze tweet:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}