Golfpro's van GOLFTON: vlnr Eric der Kinderen, John Boerdonk en Roel Verdonschot.
Beeld: Koen Suyk

De dromen en ambities van GolfTON

“Tien Nederlanders op de Tour”
4 januari 2017 Redactie GOLF.NL
In 2016 zag GolfTON het levenslicht. De ‘goede voornemens’ van drie Nederlandse golfpro’s moeten dit jaar al leiden tot nog meer daden. En aan de horizon gloort een hoger doel. ''Wij willen over vijf jaar acht of tien Nederlandse golfers op de Tour.”

GolfTON. Zo heet het topgolfprogramma waarvan de golfpro’s Eric der Kinderen, John Boerdonk en Roel Verdonschot de initiatiefnemers zijn en waarin hun clubs – Eindhovensche Golf, Rosendaelsche en Noordwijkse – gaan samenwerken. De TON achter Golf staat voor Talent Ontwikkeling Nederland. De drie pro’s hebben grote ambities. “Onze droom is golf in Nederland naar een hoger niveau te brengen. We hebben nu alleen Joost (Luiten) op de European Tour en Anne (Van Dam) bij de vrouwen. Wij willen dat er over vijf jaar acht of liever tien Nederlandse golfers op de Tour spelen.” De drie mannen achter GolfTON hebben een duidelijk idee hoe ze dat voor elkaar denken te krijgen, maar eerst toch even de vraag waarom het naar hun mening de laatste jaren  zo slecht gaat met topgolf in Nederland.

Verdonschot, professional op de Noordwijkse en coach van Darius van Driel: “Zolang de talenten vanuit de Nederlandse golfclubs  niet beter worden opgeleid, zullen er nauwelijks spelers doorstromen naar de Tour. De basis moet veel breder worden.”

John Boerdonk, pro op de Rosendaelsche: “Er is geen topgolfcultuur in Nederland, dat moet hoognodig veranderen. Als je op de club een topgolfopleiding aanbiedt, zullen kinderen ook eerder kiezen voor golf en niet voor een andere sport.”

Der Kinderen, pro op de Eindhovensche Golf en coach van Anne van Dam: “Er is veel kritiek op de NGF als het gaat over topgolf maar dat is vaak veel te makkelijk. Nederlandse pro’s moeten veel meer verantwoordelijkheid nemen en op hun club een topgolfcultuur creëren. Nu is de NGF genoodzaakt zelf veel aan talentontwikkeling te doen omdat de opleiding op de clubs niet goed genoeg is.’’

Verdonschot: “Voorwaarde is wel dat clubs ook willen veranderen, meer inzetten op jeugd en topgolf anders ben je als pro kansloos. Door een topgolfopleiding aan te bieden op de club zullen er meer en beter getrainde talenten doorstromen naar NGF-selecties en van daaruit hopelijk naar de Tour. Wij hebben het geluk dat we op clubs werken die ons ondersteunen.”

Der Kinderen: “Als golf als sport serieus genomen wil worden, moeten clubs een topsportopleiding gaan aanbieden, zoals hockey en voetbal dat al heel lang doen. In golf lopen we wat dat betreft honderd jaar achter. Golf is nu als sport voor de meeste kinderen geen serieus alternatief.”

Boerdonk: “Wij zijn ervan overtuigd dat er in de Nederlandse golfwereld behoefte is aan verandering. Ouders worden steeds ambitieuzer voor hun kinderen, willen het beste eruit halen. In golf is dat heel lastig omdat de opleiding op clubs niet voldoet.”

Verdonschot: “Wij werken alle drie op clubs die al een uitgebreid programma hebben voor competitieteams en jeugd. GolfTON komt daar nu bovenop voor talenten die vol voor golf willen gaan. Eindhoven, Rosendael en Noordwijk zijn drie topbanen. We hebben alle technische hulpmiddelen voor trainingen in huis, op Eindhoven is een geweldige indoorfaciliteit en de banen zijn anders van karakter dus ideaal voor de GolfTON-spelers om op elkaars banen te spelen.”

Het Plan

GolfTON is er voor golfers tussen 8 en 24 jaar. Op de website staat onder het kopje Het plan in het kort beschreven wat Der Kinderen, Boerdonk en Verdonschot voor ogen hebben: Talentvolle spelers een goed programma aanbieden waarin de individuele ontwikkeling centraal staat. De begeleiding moet op alle fronten door topcoaches en (oud)spelers gegeven worden die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de top(golf)sport. De speler moet voldoende tijd krijgen zichzelf te ontwikkelen zodat hij/zij zo veel mogelijk coachonafhankelijk wordt.

De NGF is onlangs een nieuwe weg ingeslagen op topgolfgebied met de aanstelling van Maarten Lafeber als bondscoach. Wordt GolfTON een concurrent van de NGF?

Der Kinderen: “Nee, zo zien wij het zeker niet. We willen juist samenwerken met de NGF.”

Verdonschot: “We hebben onlangs een heel goed gesprek gehad met Jeroen Stevens en Niels Boysen van de NGF. Van beide kanten is er de bereidheid om samen te werken.”

Boerdonk: “Natuurlijk is die bereidheid er want we hebben hetzelfde doel: topgolf op een hoger plan krijgen. We hunkeren toch allemaal naar meer successen van Nederlandse golfers. Als GolfTON een succes wordt, is dat ook goed voor de NGF.”

Der Kinderen: “Ik maak vaak de vergelijking met Ajax, Feyenoord en PSV.  Die clubs leiden talenten op en steken daar veel geld en tijd in. De beste spelers van die clubs worden door de KNVB geselecteerd en komen uit voor de nationale selecties.”

Boerdonk: “Met GolfTON willen we hofleverancier worden voor golfers die Nederland vertegenwoordigen tijdens grote internationale toernooien als EK’s en WK’s.”

Waarin verschilt de aanpak van GolfTON met die van de NGF?

Boerdonk: “Ik denk dat talenten bij GolfTON meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen en succesvol te zijn. Spelers worden vaak te snel beoordeeld op basis van resultaten en haken af. Heel erg zonde want talenten hebben verschillende groeicurven.”

Der Kinderen: “Als GolfTON met een speler gaat werken doen we eerst een nulmeting,  daarna stellen we gezamenlijk een meerjarenplan op met duidelijke procesdoelen. Scores zijn in eerste instantie niet het belangrijkste. Succesvolle sporters zijn iedere dag bezig om beter te worden, betere scores komen dan vanzelf.”

Verdonschot: “We kiezen heel erg voor een individuele benadering, maken voor iedere speler een apart plan. Naast het basisprogramma kunnen GolfTON-spelers voor allerlei extra trainingen terecht bij specialisten, coursemanagement bijvoorbeeld met Floris de Vries, Richard Kind, Judith van Hagen maar ook met huidige Tourspelers als Darius van Driel en Anne van Dam als dat in hun agenda past.”

Kan een golftalent het programma van GolfTON combineren met een plek in een NGF-selectie?

Boerdonk: “In theorie wel, in de praktijk zal het lastig zijn want het zijn allebei heel drukke programma’s. Als een speler voor GolfTON kiest, zetten wij de lijnen uit, bepalen in samenspraak met de speler en de ouders de leerdoelen. Maar ook dan kunnen en willen we samenwerken met de NGF en hun coaches. Wat is het beste voor een speler, alleen dat telt voor ons.”

Der Kinderen: “Als uit onze analyses naar voren komt dat een GolfTON-speler baat heeft bij lessen van iemand als Phil Allen (coach van Joost Luiten en NGF-coach), dan kan dat, die vrijheid is er altijd. Voor het putten beter af bij de Academy van Robert-Jan Derksen? Prima, dan organiseren we dat. Maar GolfTON behoudt wel altijd de leiding in het proces.”

Verdonschot: “GolfTON is geen concurrent van de NGF maar een opleidingsprogramma van drie clubs. Spelers hebben er een goede optie bij, ongeacht of ze in aanmerking komen voor een plek in een NGF-selectie.”

Als een talent voor de NGF-selectie kiest, wordt veel door de NGF betaald, bij GolfTON draaien de ouders zelf voor de kosten op.

Der Kinderen: “Dat is zo, maar ik denk dat het verschil in de praktijk erg meevalt. Bij ons hoeven de talenten niet veel te reizen naar centrale trainingen want ze wonen in de buurt van de club. Dat scheelt flink in reiskosten. En, minstens zo belangrijk, de reistijd die ze besparen kan gebruikt worden voor trainingen.”

Boerdonk: “Onze clubs steunen GolfTON ook financieel en er is al een aantal sponsors. Jumbo Golf is partner geworden, gaat onze staff players van materiaal voorzien, dat scheelt ook weer in de kosten. Wellicht dat we op den duur zelfs alles gesponsord zouden kunnen krijgen maar een financiële commitment van ouders en spelers vinden wij ook belangrijk.”

Hoeveel spelers werken er nu al met GolfTON?

Der Kinderen: “Ongeveer 35 spelers die allemaal vol voor golf willen gaan, verdeeld over de drie categorieën waarmee we werken. Potentials: jonge jeugd en jongvolwassenen met talent die vol voor golf willen gaan, Talents: amateurs die al de nodige stappen gemaakt hebben en Top Amateurs: de groep die binnen enkele jaren pro wil worden of al pro is. Bekende namen zijn Jeroen Krietemeijer, Lars van Meijel, Rowin Caron en Lars Keunen.

GolfTON is er nu op drie clubs. Gaan er meer volgen?

Verdonschot: “Voorlopig houden we het even bij deze drie maar uiteindelijk willen we naar vijf of zes locaties zodat er landelijke dekking is en talenten door heel Nederland dicht bij huis terecht kunnen voor een topgolfopleiding. De tennisbond heeft het sinds kort ook zo georganiseerd, een aantal heel goede tennisscholen verspreid door het land waar ouders met ambitieuze en talentvolle kinderen naartoe kunnen.”

Boerdonk: “Weinig reistijd, thuis kunnen blijven wonen, trainen op je eigen club met andere talenten en je coach heel veel zien, in dat model geloven wij. Talenten gedijen het beste in het warme bad van hun eigen club.”

Der Kinderen: “Het mooie is dat de leden van de clubs de spelers ook veel zien en achter hen staan en meeleven. Toen Anne van Dam onlangs een toernooi won in China was er op de   Eindhovensche echt een gevoel van ‘Onze Anne heeft gewonnen’. Zo moet het zijn.”

Verdonschot: “Ja, daar willen we naartoe. Hoe mooi denk je dat de leden van de clubs het vinden als ze over een paar jaar hún spelers in beeld zien bij de uitzendingen van Ziggo Golf?”

Dit artikel verscheen eerder in Golf Weekly 24.

Tekst: Gerard Louter Beeld: Koen Suyk

}